Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Φίλιππος Τζίτζης για την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής του σε κεντρικά θέματα.


Τον Φίλιππο Τζίτζη με την ιδιότητά του ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, αλλά και δημοτικού συμβούλου, φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Είναι ένας κύκλος εκπομπών, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας δημοτικής περιόδου.

"Κάθε δημοτική περίοδος είναι ξεχωριστή από όλες τις δημοτικές περιόδους", είπε ο κ. Τζίτζης, "Περιμέναμε λόγω της καταστάσεως, επειδή υπήρξαν κάποιοι συνδυασμοί, που είχαν εκφράσει την δυνατότητα και την θέληση να υπάρχει μία συνεργασία" είπε. Μετά την ανακοίνωση των αντιδημάρχων, δεν φαίνεται μια τέτοια πρόθεση και συμπλήρωσε ότι αντί να μπουν οι άριστοι από όλους τους συνδυασμούς, μπήκαν οι αρεστοί του δημάρχου.
 
Επίσης, σημέιωσε ότι θα μπορούσαν να έχουν προτιμηθεί άτομα από την αντιπολίτευση, για την υγεία και την πολιτική προστασία, κάνοντας αναφορά στον Στέλιο Λαμπαδάριο. Ολοκληρώνοντας το σχόλιό του, είπε ότι δεν "βλέπω τα μαντάτα καλά", καθώς ο κ. Γιάννης Ζορμπάς έχει επιλέξει άτομα από ένα στενό παραταξιακό περιβάλλον.
 
Στο ίδιο θέμα, είπε ότι ο δήμος έχει τεράστια προβλήματα και πως δεν μπορεί μόνο μία παράταξη να τα καταφέρει και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να "απλωθούν" οι αρμοδιότητες και σε μέλη, άλλων παρατάξεων, ώστε να είναι όλοι συνυπεύθυνοι και να συνεργαστούν καλύτερα.
 
Για το θέμα της πολιτικής προστασίας, είπε ότι παρόλο που θεωρεί τον κ. Καραγιάννη άξιο άτομο, θα μπορούσε και ένα άλλο πρόσωπο από την αντιπολίτευση να βοηθήσει. Μάλιστα, έκανε την πρόταση αυτό να γίνει στην δεύτερη θητεία της περιόδου: "Μπορεί ο κ. Ζορμπάς αν θέλει στην δεύτερη θητεία, για τον τομέα της πολιτικής προστασίας, για τον τομέα της υγείας, που είναι δύο πάρα πολύ σημαντικοί τομείς και πάσχουν".
 
Στην ερώτηση ότι η διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τα σχέδιά της για την πολιτική προστασία (αφού έχει αναλάβει λίγες ημέρες) ο κ. Τζίτζης είπε, ότι έχει κερδίσει από τον Ιούνιο και θα μπορούσε αυτούς τους 3,5 μήνες να είχε παρουσιάσει κάτι. "Είναι ικανά άτομα, ήταν πέντε χρόνια στην διοίκηση, είχαν τρισίμηση μήνες να προετοιμάσουν, εννοώ τις συνεργασίες, όταν αναλάβουνε. Εντάξει 19-20 ημέρες έχουν αναλάβει, αλλά τα πρώτα δείγματα, νομίζω, ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα", συμπλήρωσε.
 
Σε επόμενη ερώτηση, για την αντιπολιτευτική πίεση, που ήδη διαφαίνεται ότι θέλουν να ασκήσουν δημοτικές παρατάξεις προς στην διοίκηση. Αν δηλαδή αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής έλλειψης συνεργασιών, που ακολούθησε η διοίκηση του κ. Ζορμπά, είπε: "Ο κ. Ζορμπάς και στην προεκλογική του ομιλία, είχε κάνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους επικεφαλής και αμέσως μετά και στο Aegina Portal, δεν νομίζω ότι το θέμα είναι προσωπικό, αλλά υπάρχουν ικανά άτομα. Αν θέλουμε να πάμε την Αίγινα ένα βήμα μπροστά, μπορούμε να την διοικήσουμε αλλιώς. Αν θέλουμε να την διοικούμε να κάνουμε μία απλή διαχείριση, εντάξει, μπορεί να διοικήσουν. Δεν αμφιβάλουμε ότι μπορούν, αλλά το καλύτερο θέλουμε όλοι, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, οι άριστοι όχι οι αρεστοί".
 
Στην ερώτηση (σύμφωνα με όσα είπε προηγουμένως) ότι αυτή η διοίκηση ναι μεν μπορεί να κάνει μία διαχείριση, αλλά θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αν γίνονταν συνεργασίες, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης απάντησε "Με την μικρή μου εμπειρία, όταν περιχαρακώνεσαι μέσα στην παράταξή σου, αργά η γρήγορα δεν θα έρθουν τα αποτελέσματα που θέλεις".
 
Σε επόμενη ερώτηση, για την στάση που θα τηρήσει εάν αυτή η πρόταση για συνεργασίες έρθει μελλοντικά ο κ. Τζίτζης είπε ότι: "Εάν και όταν το προχωρήσει, θα είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο, ότι θέλει", επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση του, ότι η παράταξη του κ. Ζορμπά έχει ικανά άτομα, αλλά για να πάει η Αίγινα μπροστά χρειάζονται συνεργασίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς.
 
Με την παρατήρηση του Aegina Portal, ότι οι θέσεις στην Οικονομική Επιτροπή για την παράταξή του, προέκυψαν μετά την παρέμβαση του Παναγιώτη Κουκούλη, στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. η συζήτηση επικεντρώθηκε στην λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. Μάλιστα, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης είπε ότι: "Η Οικονομική Επιτροπή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λειτουργούσε παράτυπα".
 
Στην ερώτηση, ποιος θα είναι ο ρόλος της παράταξής του σε αυτή την δημοτική περίοδο, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης έκανε αυτοκριτική για τον τρόπο που άσκησε αντιπολίτευση στην προηγούμενη διοίκηση: "Θέλω να πω κάτι και να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Ίσως ήταν δική μου ευθύνη και της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι η Αίγινα ήρθε σε αυτό το σημείο, αυτή τη στιγμή να έχει αυτή τη διοίκηση. Δεν είχαμε την αντιπολίτευση που έπρεπε να έχουμε. Και η μείζονα, όταν ο τεχνικός αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης είχε συμπλεύσει με την διοίκηση και ο φυσικός της αρχηγός ήταν απών. Και η δική μου αντιπολίτευση, ίσως, δεν ήταν αυτή που έπρεπε και κάποιων άλλων μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα στο ρόλο που μας έδωσε ο λαός, να κάνουμε αντιπολίτευση".
 
Στη συνέχεια ο κ. Τζίτζης έθεσε το ζήτημα της σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για τον υποθαλάσσιο αγωγό, χωρίς όπως είπε να καλεστούν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων σε ένα θέμα που ενώνει όλη την Αίγινα.
 
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε παρατηρήσεις του Aegina Portal (στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου), που μπορούν να γίνουν προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, συζητούνται μελέτες χωρίς υπάρχει ένα εποπτικό μέσο (ίσως ένας προτζέκτορας) προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίζουν τι ψηφίσουν. Ένα πρόβλημα που επανέρχεται με συχνότητα.
 
Τα δημοτικά συμβούλια γίνονται χωρίς να υπάρχει χρήση των νέων τεχνολογιών, χωρίς να αλλάζει η μεθοδολογία τους. Ο κύριος Τζίτζης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των συμβούλων για τα θέματα και όχι τέσσερεις ώρες πριν την συνεδρίαση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ζήτησε να υπάρχει η γραπτή ενημέρωση στις απαντήσεις όπως προβλέπεται.
 
Ακολούθησε συζήτηση για την αποκομιδή των απορριμάτων. Συμφώνησε στην παρατήρηση του Aegina Portal ότι η διοίκηση Ζορμπά ξεκινά από το μηδέν σε αυτό το θέμα (υπό του μηδενός). Και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει στην ερώτηση, "που πήγαν τόσα χρόνια" και ο δήμος της Αίγινας έχει μείνει σήμερα με τέτοιες υποδομές στην καθαριότητα, με ένα παλιό στόλο, χωρίς καν αν έχει αυτή την στιγμή την δυνατότητα να τον ανανεώσει. 
 
"Πρέπει να ξεκινήσουμε και να έχουμε μία γενική κατεύθυνση που να μας ενώνει όλους. Όχι να αναλαμβάνει ο Πτερούδης να τα κάνει καλά, μετά να έρχεται κάποιος άλλος να τα κάνει χάλια" είπε, ενώ σε ερώτηση για τις δηλώσεις του νέου αντιδήμαρχου καθαριότητας: "Ο Πτερούδης είναι ένας παλιός "παίκτης", γνωστός αντιδήμαρχος, που ξέρει να κάνει αυτή τη δουλειά και την κάνει καλά και το έχει αποδείξει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερος, άλλο σημαντικό" και συμπλήρωσε: "Αυτές τις βάσεις που είναι να τις βάλει θα τις βάλει. Αυτή τη στιγμή είναι Σεπτέμβριος, δεν μπορούμε να κρίνουμε τίποτα, προσπαθούν να μαζέψουν τα πράγματα, τα μαζεύουν καλά. Θα κριθούν, όπως έχω πει πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο".
 
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των εργαζομένων, για τους οποίους είπε ότι έχουν εγκαταλειφθεί, η κακή κατάσταση στον ΣΜΑ της Σκοτεινής, το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων και άλλα παρόμοια θέματα.
 
Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι προτάσεις, που θα έκανε στον κ. Ζορμπά για το θέμα της καθαριότητας, είπε ότι το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ο εκσυχρονισμός του στόλου, καθώς δεν μπορούν να μαζευτούν απορρίμματα χωρίς τα μέσα.
 
Μια επόμενη ερώτηση, αφορούσε συνολικά τις δυνατότητες μιας δημοτικής διοίκησης, όταν σύμφωνα με μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καταγράφεται ότι για να υλοποιηθεί μία απόφαση χρειάζονται περίπου 40 διαδικασίες!  
 
Και τέλος, τι ζητάνε οι ψηφοφόροι του Φίλιππου Τζίτζη μερικούς μήνες μετά τις εκλογές; Ποια είναι τα αιτήματά τους; Ο κ. Τζίτζης είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν συνεργασία από τον κ. Ζορμπά και τα επόμενα θέματα που θέτουν: σχολεία, αθλητισμός, υποθαλάσσιος, τις διαφορές των κυβικών του νερού.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png