Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Νίκος Πτερούδης. Τα επόμενα βήματα στην καθαριότητα. Εντός διμήνου ξεκινά η ανακύκλωση. Ο απολογισμός του πρώτου μήνα.


Για τα επόμενα βήματα στην καθαριότητα, μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Πτερούδης. Καθώς η συζήτηση περιελάμβανε αρκετά σημαντικά ζητήματα (που μπορείτε να δείτε στο videocast) η συζήτηση διήρκησε 50 λεπτά. Οπότε περιληπτικά και σταχυολογώντας τα όσα ειπώθηκαν, καταγράφουμε εδώ τα ακόλουθα:

Η τηλεφωνική γραμμή 15516 λειτουργεί κανονικά και δέχεται τηλεφωνήματα τις ώρες λειτουργίας του δήμου. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας δεχόταν 20 τηλεφωνήματα την ημέρα. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα ήταν από την Αίγινα, από την Κυψέλη και λιγότερα από την Πέρδικα. Σήμερα έχουν πέσει στα 10.

Η ανακύκλωση θα ξεκινήσει εντός διμήνου. Επίσης, θα αποσυρθούν οι παλιοί κάδοι, θα τοποθετηθούν καινούργιοι και 8 καμπάνες για τα γυαλιά. Το μικρό όχημα της ανακύκλωσης θα επισκευαστεί δωρεάν από την εταιρία.

Θεωρεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το τέλος της μεταφοράς κλαδεμάτων και ογκωδών παράνομη και θα ζητήσει την κατάργησή της. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2016, οπότε και συζητήθηκε το θέμα, είχε διαφωνήσει με την εισήγηση της διοίκησης, όμως είχε ψηφίσει την απόφαση που "πέρασε" ομόφωνα".

Στην συνέχεια ανάφερε ότι η ανακύκλωση στην Αίγινα είναι μηδενική, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ανακύκλωσης, ενώ το 2010 είχε φτάσει το 22%. Σημείωσε ότι πρόκειται για έγκλημα προς το περιβάλλον, καθώς το 2018 ο δήμος Αίγινας έστειλε στην Φυλή περίπου 9.000 τόνους, πληρώνοντας τέλος εναπόθεσης 420.000 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ το τόνο.

Να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι το Aegina Portal είχε κάνει εκτενής δημοσίευση για το συγκεκριμένο θέμα, όπου φαίνεται πράγματι ο δήμος "φυλλορροεί" οικονομικά εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικών. Σύμφωνα με την έρευνα που είχε κάνει τότε το Aegina Portal το κόστος βάσει της απόφασης του ΕΔΣΝΑ είναι στις 479.627 ευρώ για το 2019 η εισφορά του Δήμου Αίγινας, ως μέλος του ΕΔΣΝΑ για τα απορρίμματα και 198.973 ευρώ μόνο για τα αντισταθμιστικά!

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι θα αγοραστούν καινούργιοι κάδοι και σημείωσε ότι στα πέντε προηγούμενα χρόνια αγοράστηκαν μόλις 96 κάδοι, ενώ το 2010 υπήρχαν στην 850 κάδοι. Επίσης, κατηγόρησε την διοίκηση Μούρτζη, ότι με την έναρξη της θητείας της πήρα 210 κάδους ανακύκλωσης τους οποίους αμέσως τους μετέτρεψε σε κάδους για όλα τα απορρίματα.

Ο κύριος Πτερούδης είπε ότι θα οργανωθούν και πάλι εκδηλώσεις στα σχολεία για την ανακύκλωση και θα γίνουν δράσεις προκειμένου να γίνει συνήθεια και συνείδηση η ανακύκλωση και επανέλαβε ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση των απορριμάτων σήμερα οδηγεί τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε τεράστιο οικονομικό κόστος.

Ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Ζορμπά να αγοραστούν 150 καινούργιοι πλαστικοί κάδοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αίγινα περίπου 300 κάδοι και επανέλαβε ότι το 2010 ο αριθμός των κάδων ήταν 850.

Αναφέρθηκε στη απάντηση που έδωσε ο κ. Μούρτζης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, για τους λόγους που δεν ανανεώθηκε ο στόλος, δηλαδή την έλλειψη ισολογισμών και τόνισε ότι η δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ισολογισμούς και πως απορριμματοφόρα έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια.
 
Ο κ. Πτερούδης είπε για τον καινούργιο κλαδοτεμαχιστή και ένα καινούργιο αυτοκίνητο, που θα έχει σύντομα ο δήμος Αίγινας. Να σημειώσουμε ότι λίγες ημέρες πριν έγινε ο διαγωνισμός για το όχημα από την σχετική πρόσκληση του Φιλόδημου.
 
Για τον απολογισμό του πρώτου μήνα κατέληξε ότι δεν είναι κακός και ότι έχει προχωρήσει η πόλη της Αίγινας, η Κυψέλη και η Πέρδικα, ενώ έχουν μείνει πίσω το Βαθύ, η Σουβάλα, η Βαγία, ο Μεσαγρός, η Αγία Μαρίνα και οι Πόρτες. Η αποκομιδή ωστόσο, γίνεται κανονικά σε όλες τις περιοχές. Συνολικά είναι εντός στόχου 70%.
 
Σε άλλο σημείο ζήτησε τα κλαδέματα να μην τοποθετούνται σε σακούλες. Το Aegina Portal του επισήμανε ότι στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας, γράφει ακριβώς το αντίθετο: Στο άρθρο 4 και στην παράγραφο τρία. Μάλιστα η παράβαση επισείει πρόστιμο 200 ευρώ! Αν και επί της ουσίας ο Κανονισμός Καθαριότητας δεν εφαρμόστηκε ποτέ συστηματικά, προφανώς θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση σε αυτό το σημείο, αφού αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, για την Ποιότητα Ζωής δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη κάποιες διαδικασίες. Ο κ. Πτερούδης κάλεσε τους επαγγελματίες της Αίγινας σε συνάντηση με θέμα την καθαριότητα του νησιού, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 18.30, στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png