Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Συγκεντρώθηκαν ήδη 50 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού. Ο κ.Νίκος Πτερούδης μιλά για τα επόμενα βήματα στην καθαριότητα.


Θετική είναι η αποτίμηση, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας της λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Αίγινα, που έκανε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας κ. Νίκος Πτερούδης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότεροι από 50 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού, που όπως εκτιμά ο κ. Νίκος Πτερούδης αντιπροσωπεύει το 5%, ένα ποσοστό που όπως είχε δηλώσει πρόσφατα αφορά τον φετινό ετήσιο στόχο στην ανακύκλωση.

Ο κ. Πτερούδης είπε συγκεκριμένα ότι: "Η ανακύκλωση, παρότι ακόμη δεν έχουμε στήσει όλους τους κάδους, σε όλη την Αίγινα, αλλά σε ένα μέρος μόνο, την Αίγινα, την Πέρδικα και ένα κομμάτι από την Κυψέλη (αυτά θα είναι τελείως έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα) παρόλα αυτά λοιπόν, εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γιατί βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Ελπίζω σιγά - σιγά να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο της Αίγινας και να κατορθώσουμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα, τουλάχιστον το όνειρο αυτών οι οποίοι αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό και πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο για τα χρήματα, όπως έχω πει και παλαιότερα, τα χρήματα είναι ένα κομμάτι, αλλά το περιβάλλον, η καθαριότητα θα είναι για εμάς ένα επίτευγμα".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει γίνει για την επόμενη περίοδο, σημειώνοντας ότι ο χειμώνας είναι το εύκολο κομμάτι για την καθαριότητα και ότι το δύσκολο βρίσκεται μπροστά μας. "Ο μηχανικός μας εξοπλισμός δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε το καλοκαίρι που έχουμε ίσως 60 - 70 τόνους την ημέρα" είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μηχανολογικό τρόπο διαφορετικό. Τις προσεχείς ημέρες θα αναγγείλουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Το έχουμε σχεδιάσει και νομίζω αρκετά καλά".

Είπε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη περίοδο, το οποίο όμως δεν θα ανακοινωθεί ακόμη. Για τα κλαδιά - κλαδέματα είπε ότι αυτά διατίθενται μετά την επεξεργασία τους στους αγρότες ως λίπασμα. "Σήμερα που μιλάμε έχουμε κόψει τουλάχιστον για τρία φορτηγά".

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ανάθεση σε ιδιώτες, ο κ. Πτερούδης απάντησε ότι στα κλαδιά - κλαδέματα όχι, ενώ στους άλλους τομείς όπως στα ογκώδη υπάρχει ήδη συνεργασία με ιδιώτη.

Σημείωσε ότι η διαχείριση των ογκωδών γίνεται αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην βλέπει στους δρόμους αυτά που έβλεπε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προσληφθεί ειδικός για να εκπονήσει μελέτη για τα απορρίμματα στην Αίγινα.

Για τα μικρομπάζα είπε ότι έχουν αγοραστεί από το 2010 κάδοι (κοντέινερ) ειδικοί για τα μπάζα. Θα διατεθούν 3-4 σε διάφορα σημεία της Αίγινας και ο δημότης θα τα πετάει εκεί. Την διαχείριση θα την κάνει ιδιότης που επίσης θα τα τεμαχίζει. Στην συνέχεια ή θα διατίθεται στην Αίγινα για επιχωματώσεις ή θα στέλνονται στην ανακύκλωση για τα μπάζα.

Για τα μπάζα από τις οικοδομές είπε ότι ο δήμος θα νοικιάζει κοντέινερς στου ιδιοκτήτες των οικοδομών, αφού αυτοί είναι υποχρεωμένοι για την διαχείριση των μπάζων τους. Πρόκειται για μπάζα που "πνίγουν τα ρέματα και τα δάση μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Πτερούδης.

Για τους νέους κάδους που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές περιοχές της Αίγινας, είπε ότι από την νέα εβδομάδα νέοι κάδοι θα τοποθετηθούν στην περιοχή της Κυψέλης και σε ένα τμήμα στο Βαθύ, ενώ με τον νέο προϋπολογισμό θα αγοραστούν ακόμη 250 κάδοι.

Για την εκπαίδευση των κατοίκων της Αίγινας στην ανακύκλωση, είπε ότι θα γίνουν επισκέψεις πόρτα - πόρτα στις Κοινότητες σε συνεργασία με τους προέδρους, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που δεν έχουν γίνει ακόμη είναι γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης παντού. Επίσης σε συνεννόηση με την εταιρία ανακύκλωσης θα οργανωθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις κτλ.

Επιμένοντας στην ερώτηση για τον εξοπλισμό, είπε ότι σήμερα το βράδυ θα υπάρξει μία συζήτηση και ότι αυτή την ώρα δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως: "Δεν θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Θα κάνουμε πράγματα που θα επιτρέπουν να συνδυάζονται με ιδιώτες μεν, αλλά εμείς θα είμαστε".

Για τον εξοπλισμό συμπλήρωσε ότι με την φροντίδα του δήμου έχει βελτιωθεί, ότι με το πρόγραμμα Φιλόδημος η Υπηρεσία Καθαριότητας αναμένει μία σταθερή πρέσα 12 τόνων, ενώ ένας ακόμη στόχος είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αργότερα να καταργηθεί η αποκομιδή με κάδους στο κέντρο της Αίγινας και να γίνεται πόρτα - πόρτα.

Τέλος, εντός διμήνου θα παραληφθούν και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα μοιραστούν στους επιχειρηματίες, ενώ θα χορηγηθεί στον δήμο αυτοκίνητο καθαριότητας από την Περιφέρεια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png