Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Δημήτρη Μούρτζη.


Με τον κ. Δημήτρη Μούρτζη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινα εν Δράσει", συνεχίζει σήμερα το Aegina Portal την παρουσίαση των εκπομπών, στην οποία οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας, παρουσιάζουν την αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που έφυγε. Η εγγραφή της εκπομπής έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2021.

Αυτή η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη ίσως, όχι μόνο ως η χειρότερη χρονιά για τα οικονομικά δρώμενα θα έλεγα και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά ήταν και μια χρονιά η οποία ζήσαμε μία παγκόσμια κοινότητα, μία πραγματικά πρωτόγνωρη, εφιαλτική κατάσταση με αυτή την πανδημία, που στο πέρασμά της θα αφήσει μόνο πληγές. Εύχομαι το συντομότερο να περάσει και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι, πιστοί στις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και των επιστημόνων που μας λένε τι πρέπει να προσέξουμε.
 
Ειλικρινά, δεν είχα διάθεση να μιλήσω για τα δημοτικά πράγματα, όμως αναγκάζομαι ως μέλος αυτής της μεγάλης αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης. Δύο τεράστια εγκλήματα που έγιναν και βέβαια είναι η συνέχεια του διοικητικού μας κινήματος, που πραγματικά είναι στα εξόν συνετέθη, οι διαχρονικές πραγματικά συμπεριφορές των εκάστοτε κυβερντώνοντων και ιδιαιτέρως οι κομματικές γραμμές που μπήκαν μέσα στο αυτοδιοικητικό κίνημα το έφτασαν μέχρι εδώ.
 
Το αυτοδιοικητικό πλαίσιο μετά την κυβερνησιμότητα και οι αποφάσεις της μειοψηφίας
 
Σήμερα τα δύο μεγάλα λάθη που έγιναν, το ένα μετά το άλλο, το ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής, που ήταν η αιτία άλλους να ψηφίζει ο κόσμος και άλλοι να βγουν νικητές και βεβαίως η συνέχεια που έγινε με την κυβερνησιμότητα της Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος εφάρμοσε την κυβερνησιμότητα και ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Παράδειγμα η Αίγινα έχει σύνολο 27 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζουν στα θέματα 20 μέλη αρνητικά, πέντε ψηφίζουν θετικά και περνάει το θέμα. Δηλαδή έχει γίνει η αρχή της μειοψηφίας - πλειοψηφίας και πιστεύω ότι δεν είναι ούτε ωραίο, αλλά ούτε και για το θεσμό πέντε άτομα να περιφέρονται σε όλες τις επιτροπές σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παντού να είναι οι πέντε να εναλλάσσονται ή να συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα.
 
Αν αυτό είναι δημοκρατία, η δημοκρατία από μόνη της μιλάει είναι σύνθετη λέξη και είναι η αρχή της πλειοψηφίας όπως προβλέπει το σύνταγμα, τους την χαρίζουμε και εγώ προσωπικά την δημοκρατία αυτή, γιατί δεν σταμάτησαν μόνο στην απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, αναβάθμισαν και τις οικονομικές επιτροπές, νομικά πρόσωπα και έδωσαν δικαίωμα όλες οι αποφάσεις να παίρνονται να  εκτελούνται αμέσως, χωρίς να περνούν από έλεγχο, από το ανώτατο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Τραγική συμπεριφορά με απαξίωση και βεβαίως τραγικό τέλος. Σας ομιλεί ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή στα κοινά. Ουδέποτε δεν έζησα τέτοιες καταστάσεις.
 
Η δημοκρατία που ξεκίναγε από αυτούς τους βαθμούς τους πρωτοβάθμιους της αυτοδιοίκησης κατάντησε ο θεσμός που ήταν πολύ κοντά στον πολίτη, είναι δίπλα στον πολίτη και ακόμα είναι δίπλα στον πολίτη, τους κόψανε τα φτερά και μας φτάσανε σε αυτό το σημείο.
 
Οι επιλογές της σημερινής διοίκησης και οι αγώνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής
 
Ας πάμε στο δήμο, πραγματικά πρωτόγνωρα πράγματα γίνονται από ανθρώπους που ήταν στην διοίκηση την δική μου, της δικής μου θητείας και μάλιστα με συγκεκριμένους ρόλους που τους είχα αναθέσει. Αλήθεια, με θλίβει το γεγονός να μιλούν για εκσυγχρονισμούς υπηρεσιών, τομέων και άλλα σαν να έπαθαν μετάλλαξη και ξαφνικά άλλαξε το dna τους.
 
Για την Υπηρεσία Καθαριότητας μιλούν για αγορές αυτοκινήτων, απορριμματοφόρων, πράγματα που έγιναν αγώνες να αποκτήσει ο δήμος από την προηγούμενη δημοτική αρχή, να έρχονται να επιχαίρονται ότι τα έκαναν αυτοί. Μηχανήματα παλιά και καινούργια που χρειάζονταν ελάχιστα χρήματα για να επανεκκινήσουν, οι ίδιοι έφερναν εμπόδια ανάληψης υποχρέωσης, που ήταν απαραίτητη για να επιδιορθωθούν, γιατί υπήρχε συνειδητά ένα σχέδιο. Αλήθεια ποιος τους εμπόδιζε να κάνουν αυτά τότε. Οι αναθέσεις από 20, 30, 59 χιλιάδες, πρωτόγνωρες για τα χρονικά του δήμου, ακολουθώντας έναν νόμο του 4420 που αν δείτε τι ανακολουθίες έχει και τι ευθύνες θα προκύψουν σε έναν επικείμενο έλεγχο, θα αρχίσουν να φοβούνται γι' αυτά που γίνονται. Άνθρωποι που κατηγορούσαν όταν γινόντουσαν έργα όταν γίνονταν τσιμεντοστρώσεις και άλλα, ότι γίνονται για προεκλογικούς λόγους και μόνο, σήμερα έχουν εφαρμόσει το τελείως αντίθετο με αυτά που έλεγαν τότε.
 
Η παρακαταθήκη των μεγάλων έργων και το πλεόνασμα των 3.5 εκατομμυρίων
 
Προβαίνουν σε εργασίες χωρίς έλεγχο, πραγματικά το κλείσιμο των λακούβων έχει γίνει φωτογραφικό υλικό για να βγάζουνε selfie και να χαριεντίζονται, ότι τάχα τες κάτι κάνουνε. Εγώ δεν ανέφερα ποτέ και δεν πήρα καμία φωτογραφία, αν πιεστικά και ακόμη και το δικό του το μέσο το οποίο είναι επικοινωνιακό, μου έλεγες βγάλε μία φωτογραφία στους δρόμους που πέφτανε χιλιάδες μέτρα, ποτέ δεν ήθελα να βγάλω φωτογραφία. Δεν ήθελα να οικειοποιηθώ κάτι το οποίο δεν είναι δικό μου. Είμαι άνθρωπος που έχω πίστη και στον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτά που με πικραίνει είναι ότι δεν βρέθηκε κανείς από αυτούς να πει,  ο Μούρτζης άφησε 3.5 εκατομμύρια πλεόνασμα για τον δήμο, από την χριστή διοίκηση που έκανε, γιατί αυτό το αποτέλεσμα ήταν. Κανείς δεν βγήκε να πει ότι ο Μούρτζης άφησε σημαντικότατα έργα στο νησί για υλοποίηση όπως λιμάνια Αγίας Μαρίνας - Πέρδικας, που είναι του δήμου έργα, κανείς δεν βγήκε να πει ο Μούρτζης εξασφάλισε 32 εκατομμύρια για την κατασκευή το υποθαλάσσιου αγωγού, που ήταν έργα που γίνονται από προσωπικές σχέσεις με την τότε περιφερειάρχη και όχι γιατί υπηρετούσα κόμματα. Τιμώ όλους τους δημάρχους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι κι αυτό το έργο ζωής, δεν θα πάψω να το λέω, ευχαριστώ αυτήν που έβαλε τα χρήματα για να υλοποιηθεί, ανεξάρτητα αν έγιναν κάποιες αλλαγές στο δρόμο και τώρα μπαίνει στον ΕΣΠΑ.
 
Τα χρήματα μπήκαν από εκεί για να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Όμως παράλληλα φεύγοντας από τον δήμο, άφησα μία μεγάλη παρακαταθήκη, θα έλεγα μία κατάσταση έργων στον δήμαρχο, την οποία πιστεύω ότι την έχουν και κάποιοι φίλοι αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να παρακολουθείται καθημερινώς. Είναι έργα σε εξέλιξη ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Είναι μεγάλη παράληψη, πραγματικά μεγάλη παράληψη, να μην επισπεύδεται η διαδικασία αυτών των έργων, διότι μόνο κακό κάνουν. Είναι πάρα πολλά που θα ήθελα να πω, θα περιοριστώ σε λίγα.
 
Η δημοτική αρχή του Μούρτζη δεν πήγε ούτε μία φορά σε δικαστήριο και βέβαια διαφύλαξε όσο τίποτα άλλο το δημοτικό συμβούλιο μία ολόκληρη πενταετία και είμαι υπερήφανος γιατί είμαι ο μοναδικός δήμαρχος που δεν διέσυρα μα ούτε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου στα δικαστήρια. Φεύγω πεντακάθαρος και αυτό λέει πολλά.
 
Η νομιμότητα, η ανάπτυξη και η ανάγκη για σεβασμό
 
Έχω δηλώσει ότι δεν είναι νόμιμο και καλό για την ανάπτυξη του νησιού μας, ότι είναι μη νόμιμο δεν θα είμαι δίπλα, ότι είναι νόμιμο θα είμαι δίπλα και θα το υποστηρίζω και όχι μόνο θα το υποστηρίζω, θα αγωνίζομαι για να γίνει αυτό. Δεν έχουμε πόλεμο για να πω ότι πρέπει να κάνουμε πόλεμο μεταξύ μας. Όλοι για τον κοινό σκοπό είμαστε που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του νησιού μας και αυτό και μόνο δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε κάτι άλλο. Το μόνο που θέλουμε κι εγώ προσωπικά, απαιτούμε σεβασμό. Οι θέσεις που κατέχει ο καθένας είναι προσωρινές, δεν είναι για πάντα. Ας το θυμούνται αυτό. Ομιλεί ένας άνθρωπος που έκανε 17 χρόνια πρόεδρος και δήμαρχος και πολλές άλλες διοικητικές θέσεις που άλλαξε, είχε την τιμή να του αναθέσουν, άφησε μία σφραγίδα ανεξίτηλη, ήθους, σεβασμού και αποδοχής.
 
Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό όλων. Οι νόμοι αλλάζουν, αλλά δεν διασφαλίζουν την νομιμότητα. Να το θυμούνται ότι κάποτε θα βρεθούν προ σοβαρής εκπλήξεως σε έναν επικείμενο έλεγχο πράξεων. Μην ξεχνάτε ότι ο έλεγχος σε 120 νομικά πρόσωπα έχει αρχίσει, πιστεύω το γνωρίζετε αυτό. Η προπαγάνδα, οι εντυπωσιασμοί οι πρόσκαιροι έχουν σύντομο τέλος και όταν έρθει η κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
 
Ερωτηματικά για τα κλαδέματα, τα βαψίματα, τον εθελοντισμό και τις διαδικασίες ανάθεσης
 
Εργασίες όπως κλαδέματα, βαψίματα, εθελοντές εντός εισαγωγικών και άλλα, χωρίς διαδικασίες νόμιμες θα τελειώσουν και βεβαίως για τα χρήματα κι αυτά με τη σειρά τους θα τελειώσουν. Έλεγε μία ναυτική ρύση που έφερνε για παράδειγμα έναν καπετάνιο Χιώτη, στους δύσκολους καιρούς για την ναυτιλία, ο καπετάνιος από την Χίο που έλεγε: Εσύ που έφαγες το αυγό, γιατί κάποιος δεν βαρούσε το ματσακόνι γρήγορα και βεβαίως το έλεγε γιατί όλοι είχανε φάει από ένα αυγό.
 
Γίνονται καθαρισμοί οικοπέδων με εντολή εισαγγελέα. Υπάρχει ένα ΦΕΚ σχετικό που είναι αντιπυρικής περιόδου, καθαρισμοί οικοπέδων, δεν μας έχει πει μέχρι σήμερα ο δήμαρχος ως έχει την υποχρέωση μαζί με άλλα ποιόν κωδικό έχει ανοίξει στον δήμο, που πρέπει οπωσδήποτε να χρεώνονται, αυτά τα πράγματα που γίνονται εκ μέρους του δήμου, εκ μέρους των εργολάβων που έχουν αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Με τι διαδικασίες ανέλαβε τις εργασίες ο εργολάβος ή οι εργολάβοι όταν η πρόσκληση άλλα ζητούσε για τους συμμετέχοντες και άλλα γίνονται και άλλα ζητάνε αφού έχουν ξεκινήσει πλέον οι εργασίες. Οι αναθέσεις σε χειριστές μηχανημάτων από την αρχή της δημοτικής περιόδου που έχουν γίνει, από την έναρξη της περιόδου, έχουν παρθεί πάρα πολλοί ιδιώτες με μηχανήματα, κάτοχοι μηχανημάτων οι οποίοι δουλεύουν καθημερινώς, μα θέλεις είναι για κλαδέματα, μα θέλεις είναι με ογκώδη, με πράγματα τα οποία πραγματικά χρειάζονται διαδικασίες. Με τι διαδικασίες αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν, με τι χρήματα θα πληρωθούν. Υπάρχουν ερωτηματικά, πάρα πολλά.  
 
Η ενημέρωση των αιρετών ως προϋπόθεση για στήριξη και συνεργασία. Το παράδειγμα του κληροδοτήματος στην "Όμορφη Εκκλησία" 
 
Επειδή δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλω μόνο να καταγγέλλω, δεν μου φτάνει αυτό γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου, έχω μιλήσει με τον δήμαρχο και μάλιστα πριν από δύο μέρες ξαναμιλήσαμε. Κάνει μία επισκευή εδώ, στην "Όμορφη Εκκλησία", το κληροδότημα το οποίο περιήλθε στον δήμο, που  ήταν χρήστης μέχρι πρότινος η οικογένεια "Τζώνη". Γίνεται μία εργασία από αυτεπιστασία και του είπα δήμαρχε πάρα πολύ ωραίο είναι αυτό που γίνεται, αλλά από την άλλη μεριά έχεις μία υποχρέωση και στο λέω τελείως φιλικά, να μας ενημερώνεις, διότι πραγματικά θα μας έχεις δίπλα σου όταν μας ενημερώνεις. Αν λοιπόν δεν δίνεις σημασία, εντάξει εγώ αποφασίζω, είναι το ολέθριο σφάλμα που μπορείς να κάνεις, διότι έτσι δεν θα έχουμε συνέχεια και βεβαίως ο δήμος μας, όπως και άλλοι μικροί δήμοι της Ελλάδας δεν θα έχουν την συνέχεια αυτή που πρέπει να έχουν και πραγματικά θα είναι πράγματι ένα τραγικό τέλος και μία θα έλεγα συμπεριφορά απέναντι στους δημότες που μας έβαλαν εκεί. 

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, αλλά και συμπεριφορών
 
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους στον δήμαρχο, σε όλο το δημοτικό συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση και θα ήθελα αυτή τη χρονιά μαζί με τις συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν  από τη δημοτική αρχή, πρέπει να αλλάξουν και οι κεντρικές συμπεριφορές, διότι κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν και πρέπει να διορθωθούν αφού αλλαχθούν αυτοί οι νόμοι οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε σε έναν θεσμό που γέννησε την δημοκρατία. Εγώ σε αυτόν τον θεσμό θα συνεχίσω να τον υπηρετώ μέχρι να φύγω από τον δήμο, έχω υποχρέωση να καθίσω την τετραετία στον δήμο και για αυτό κάθομαι, αλλά βεβαίως μεταφέρω με αυτά που είπα, γιατί δεν αναφέρθηκα σε ειδικά θέματα, μεταφέρω όμως και τον προβληματισμό των συναδέλφων μου στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο. Το αυτοδιοικητικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, επειδή έχω επαφές ιδιαιτέρως της αντιπολίτευσης βρίσκεται εν βρασμώ. Σίγουρα θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις αν δεν διορθωθούν πράγματα τα οποία να είναι χρήσιμα, χρηστικά για τους δήμους και χρήσιμα για τους ανθρώπους που υπηρετούμε".

Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετέχει.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png