Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Σωκράτης Δούκας μιλά για θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία της Αίγινας.

 
Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, η συνεδρίαση του οποίου δεν έγινε δημόσια, το Aegina Portal ζήτησε από τον ιατρό κ. Σωκράτη Δούκα να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνεδρίασης και συνολικά στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Αίγινας. Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι Δημήτρης Καραγιάννης και Σωκράτης Δούκας είναι εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Ο κ. Σωκράτης Δούκας είπε ότι από την αρχή της δημοτικής περιόδου ζητά να ενεργοποιηθεί το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, σημείωσε ότι το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει προχωρήσει στην διαδικασία της αποστολής, προς το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας του καταστατικού στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το όργανο. Για τις συνεδριάσεις του οργάνου τόνισε ότι αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις, που σύμφωνα με το θεματολόγιο της πρόσκλησης αφορούν μόνο την δασοπροστασία, τον ορισμό των αντιπυρικών ζωνών κτλ.
 
"Επανειλημμένα είχα ζητήσει να διευρυνθεί και να ενεργοποιηθεί το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε και ιδίως αυτούς τους καιρούς που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο, που έχουμε την πανδημία και ασχολούμαστε με την πανδημία. Δεν ασχολούμαστε μόνο εμείς ασχολείται η Ελλάδα, ασχολείται όλος ο κόσμος, δεν υπάρχει καμία μα καμία αναφορά, πρόβλεψη, σχεδιασμός, σχέδιο σε αυτό το κομμάτι" είπε και συμπλήρωσε ότι εξαιτίας του εκλογικού νόμου και των αρμοδιοτήτων που συγκεντρώνονται σε λίγα πρόσωπα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία πληροφόρηση.
 
Ακολούθησε τοποθέτηση σχετικά με την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τον Μάρτιο του 2021 και είχε τίτλο: "Υγεία-Πανδημία-Πολιτική Προστασία". Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σωκράτης Δούκας στο κείμενο της παραίτησής του από την Επιτροπή Υγείας τον Νοέμβριο του 2020, ζητούσε να γίνει η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου γι' αυτό ακριβώς το θέμα: "Υγεία-Πανδημία-Πολιτική Προστασία". Η συνεδρίαση έγινε τελικά έξη μήνες μετά, όμως δεν συζητήθηκε ως θέμα η Πολιτική Προστασία.
 
Ο κύριος Δούκας είπε ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού, αλλά δεν συζητήθηκε τίποτα που να έχει σχέση με την Πολιτική Προστασία: "Σ' αυτό το δημοτικό συμβούλιο κι εγώ καταλαβαίνω τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν, γίνεται ουσιαστικά, θα μου επιτραπεί η λέξη να πω, μία ψυχοθεραπεία" και συμπλήρωσε ότι: "Είναι μία μεθόδευση της δημοτικής αρχής γιατί ο δημοτικός σύμβουλος δεν έχει δυνατότητα λόγω των καταστάσεων και λόγω του υπερσυγκεντρωτισμού που υπάρχει πλέον στην δημοτική αρχή, δεν έχει δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις, οπότε σε ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα όπως είναι η πανδημία στη χώρας μας, δημιουργείται η ευκαιρία, και δίνει ο δήμος, ο δήμαρχος την δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους να πουν όλα αυτά που σκέφτονται χωρίς όμως να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος". 
 
Σε άλλο σημείο και σχολιάζοντας την ίδια συνεδρίαση, είπε ότι δεν άκουσε να υπάρχει ένα σχέδιο από την δημοτική αρχή και συμπλήρωσε ότι για να υπάρχει αυτό το σχέδιο πρέπει εκ των προτέρων, πολύ πιο πριν, να έχει συγκληθεί πολλές φορές το όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, χαρακτήρισε την Επιτροπή Υγείας υποβαθμισμένη: "Είχαμε κάνει πάνω από είκοσι συνεδριάσεις. Σ' αυτές τις είκοσι συνεδριάσεις δεν είχε βγει ποτέ κανένα Δελτίο Τύπου, να βγούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, να ενημερώσουμε τις παρατάξεις για το τι συζητάμε και το τι κάνουμε. Και γι' αυτό το λόγο ακριβώς παραιτήθηκα τον Νοέμβριο του 2020 και είχα πει πολύ συγκεκριμένα ότι δεν μπορώ να νομιμοποιώ αυθαίρετα οποιαδήποτε κίνηση ή άποψη ή επιλογή του εκάστοτε δημάρχου σαν επιτροπή υγείας. 
 
Σε ερώτηση εάν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ζήτησε την συνδρομή του για την πολιτική προστασία, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Δούκας απάντησε αρνητικά.
 
Στην συνέχεια επανήλθε στην Επιτροπή Υγείας σχολιάζοντας ότι είναι ανακόλουθο θεσμικά μέσα σε μία επιτροπή να δημιουργείται μία άλλη επιτροπή και ότι ενώ η επιτροπή συνεδρίαζε και προσπαθούσε να βγάλει ένα οργανόγραμμα αυτό δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω, λέγοντας ότι αυτό ίσως κάποιους εξυπηρετεί.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι ως συμβουλευτικό όργανο πρέπει να δώσει όλες αυτές τις ιδέες και τον οργανωτικό σχεδιασμό προς το δημοτικό συμβούλιο. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιτροπής Υγείας και υπογράμμισε ότι όπως είδε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν ενημερώνονται οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
 
Στην παρατήρηση ότι η Πολιτική Προστασία είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο και ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και σχέδια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στον δήμο της Αίγινας, ο κ. Δούκας απάντησε ότι για να δούμε αυτά τα σχέδια και να τα προσαρμόσουμε στις συνθήκες του νησιού μας χρειάζεται δουλειά, συμπληρώνοντας ότι και οι δύο συνεδριάσεις του Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας αφορούσαν την δασοπροστασία και με τον ορισμό των αντιπυρικών ζωνών.
 
"Δεν είναι αυτό η Πολιτική Προστασία. Η Πολιτική Προστασία αυτή τη στιγμή έχει πάρει κάτω από την ομπρέλα της και το θέμα της υγείας και το θέμα της πανδημίας και το θέμα της προστασίας του πολίτη και το θέμα της προστασίας της περιουσίας. Εδώ στο νησί έχουμε ένα σωρό, που τα φωνάζουμε πάρα πολλά χρόνια. Μιλάμε για την διαγράμμιση των δρόμων, μιλάμε για τον φωτισμό των δρόμων, μιλάμε για τα επικίνδυνα σημεία , μιλάμε για τα επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες, μιλάμε για τα σχολεία. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια και απλά τα λέμε και απλά περνάνε. Κι εγώ λοιδορήθηκα από τον κ. Δήμαρχο όταν στην αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής, είχα πει ότι το βασικό μέλημα, η βασική μας αρχή είναι να ενεργοποιήσουμε το "γραφείο", είχα πει τότε της Πολιτικής Προστασίας και λοιδορήθηκα από τον κ. Δήμαρχο ο οποίος μου έδειξε το γραφείο το έπιπλο και μου λέει "κ. Δούκα αυτό;"."
 
Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν για την Πολιτική Προστασία στην Αίγινα είπε ότι: "Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, την έχουν ανακαλύψει άλλοι για εμάς", εξηγώντας ότι απλά, τα σχέδια πρέπει να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες του δήμου και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Ολοκληρώνοντας κ. Δούκας ως ενεργό μέλος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε στις αεροδιακομηδές, τονίζοντας ότι αυτές, όπως φαίνεται και από τα στατιστικά του Κέντρου Υγείας, έχουν αυξηθεί, αλλά λόγω του ότι  χρησιμοποιούνται μεγάλα ελικόπτερο όπως super puma, αυτές γίνονται από το Τρούλο και όχι από το λιμάνι της Αίγινας. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ελικοδρόμιο στο νησί.
 
Τέλος, ζήτησε να σχολιάσει την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, ιατρού κ. Χρυσόστομου Μαυροθαλασσίτη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητά τους και την λειτουργία των 5G δικτύων, λέγοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι επιστημονικό όργανο, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτησή του, ως άτοπη και άκαιρη.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png