Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Με διαφημιστικό σποτ του Γιώργου Καπουτζίδη θα γίνει η ενημέρωση για την ανακύκλωση. Τι είναι το πρόγραμμα πόρτα - πόρτα.

pteroudis4.jpg
Με αφορμή μία πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για την προμήθεια κάδων που αφορούν το πρόγραμμα πόρτα-πόρτα, αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων, το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε χθες τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πτερούδη.

Τι είναι το πρόγραμμα πόρτα - πόρτα.
 
Το πρόγραμμα πόρτα - πόρτα είχε ανακοινωθεί από τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πτερούδη τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Στόχος του είναι να καλύψει έναν μεγάλο αριθμό από σπίτια στο κέντρο της Αίγινας. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία Καθαριότητας θα προμηθευτεί 300 κάδους. Κάθε σπίτι που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα έχει έναν κάδο 50 λίτρων, όπου θα τοποθετεί τα απορρίμματά του. Κάθε 48 ώρες θα περνά το όχημα του δήμου και θα κάνει την αποκομιδή.

Όσον αφορά την ανακύκλωση, οι κάτοικοι αυτών των σπιτιών θα μπορούν να συλλέγουν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα σε μία τσάντα ή μπλε σακούλα και να τα δίνουν στο όχημα της ανακύκλωσης που θα περνά από τα σπίτια.
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να απομακρυνθούν σταδιακά από τους οικισμούς οι μεγάλοι κάδοι. Ο κ. Πτερούδης ανέφερε χαρακτηριστικά περιοχές όπως η Πέρδικα και η Κυψέλη, όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συνέχεια το πρόγραμμα πόρτα - πόρτα.
 
Τι είναι οι καφέ κάδοι και σε ποιους απευθύνονται.
 
Οι καφέ κάδοι αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 30 - 35 τέτοιοι κάδοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπωροπωλεία και παρόμοιες επιχειρήσεις.

Ωστόσο είναι ένα ρεύμα που έχει δυσκολίες. Ο κ. Πτερούδης επισημαίνει ότι το μεγάλο καφέ όχημα που προορίζεται γι' αυτού του είδους την αποκομιδή δεν μπορεί να κάνει αποκομιδή σε όλους τους δρόμους του νησιού. Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν και χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των κάδων για τα ζώα τους.
 
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Πτερούδης τόνισε την ανάγκη να λυθεί το θέμα των βιοαποβλήτων στην Αίγινα. Υπενθυμίζεται ότι το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αίγινας, προβλέπει την Κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας (κομποστοποίησης) δημοτικών βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Επισήμανε, ότι πρόκειται για μία επένδυση ύψους 500.000 ευρώ που θα επιστρέψει τα χρήματά της από το πρώτο χρόνο. "Για τον καφέ κάδο δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος" πρόσθεσε.
 
Στην παρατήρηση του Aegina Portal, ότι η πλήρης λειτουργία του καφέ κάδου ίσως να μην έχει φανεί ακόμη (λόγω των συνθηκών του κορονοϊού) κατά τη διάρκεια ημερών όπως του Ιουλίου, του Αυγούστου ή του Πάσχα, που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, απάντησε ότι: "Έχω πολλούς ενδοιασμούς, έχω πολλούς ενδοιασμούς γιατί θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν διαχωρισμό".
 
Στόχος της ανακύκλωσης το 15% γι' αυτή τη χρονιά. Καμπάνια με σποτ του Γιώργου Καπουτζίδη.
 
Η πρώτη χρονιά, δηλαδή του 2020, έκλεισε με ποσοστό ανακύκλωσης 9%. Για το 2021 ο στόχος είναι το 15% τονίζει ο κ. Νίκος Πτερούδης. Σημαντικό όπλο για την επίτευξη αυτό του στόχου είναι η ενημέρωση των κατοίκων της Αίγινας.

Ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, που δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για την Αίγινα σε κάθε ευκαιρία, ετοίμασε μαζί με τονΔήμο της Αίγινας ένα σποτ για την ανακύκλωση.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να προβάλλεται με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Αίγινας και βέβαια τους παραθεριστές. "Μας το έκανε δώρο!" είπε ο κ. Πτερούδης, που προσδοκά ότι αυτό το διαφημιστικό σποτ θα βοηθήσει σημαντικά τη βελτίωση της ανακύκλωσης της Αίγινας, ενώ στο πλάνο είναι και η συνεργασία με τους συλλόγους του νησιού.
 
Ο κ. Πτερούδης αναφέρει το οικονομικό όφελος που έχει ήδη ο Δήμος από την ανακύκλωση και επισημαίνει ότι ο στόχος που δίδεται από τον κεντρικό σχεδιασμό είναι 40% έως το 2024. Τονίζει ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει τώρα.
 
Παράλληλα, σε ερώτηση εάν η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης προέρχεται μόνο από την ενημέρωση ή και από τεχνικά θέματα, είπε ότι αυτή τη στιγμή για την ανακύκλωση στην Αίγινα λειτουργούν ταυτόχρονα δύο οχήματα.
 
Τα αυξημένα ποσοστά στα βιοαπόβλητα και την ανακύκλωση, θα μειώσουν δραστικά την μεταφορά των απορριμάτων.
 
Αναφέροντας τα ποσοστά που παραθέτουν τα στατιστικά στοιχεία για την συμμετοχή των βιοαποβλήτων και των ανακυκλώσιμων, γενικά, στην παραγωγή απορριμάτων ενός δήμου, ο κ. Πτερούδης περιγράφει με ποιο τρόπο, από αυτές τις δύο πηγές, μπορεί να επέλθει η δραστική πτώση του ποσοστού των απορριμάτων, που μεταφέρονται αυτή τη στιγμή στην Φυλή. "Είναι δυνατόν αρκεί να επιμείνουμε" τόνισε.
 
Το μεγάλο πρόβλημα με τα μπάζα.
 
Αν και το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο μία άλλης συζήτησης, ο κ. Πτερούδης είπε ότι "τα μπάζα είναι σπαρμένα σε όλα τα μας τα δάση" και υπογράμμισε ότι: "Είμαι εναντίον του να λέμε "μη". Πρέπει να πούμε και τι κάνουμε γι' αυτά τα πράγματα".

Ανέφερε ότι ως υπηρεσία λαμβάνει επιστολές από το Δασαρχείο για να απομακρύνει τα μπάζα από τα δάση, όμως από την στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρησής τους, απλά θα μαζευτούν από εκεί για να πάνε κάπου αλλού, σε άλλο σημείο της Αίγινας, και σημειώνει: "Είναι τεράστια τα ποσά που χρειάζονται για να τα μεταφέρεις στον Πειραιά". Ως λύση προτείνει τις αναγομώσεις λατομείων (αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει και στο παρελθόν) με μία εκ των τεσσάρων εταιρειών που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες την Αττική. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η αναγόμωση αφορά λατομείο της Αίγινας.
 
"Μπαρού" και "κτήμα Γκίκα". Ποια είναι η πρόθεση της διοίκησης για τα δύο αυτά σημεία.
 
Ο λειοτεμαχισμός στην περιοχή "Μπαρού" στον Μεσαγρό και στο κτήμα Γκίκα, που εκτελεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η Υπηρεσία Καθαριότητας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Μάλιστα δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τους φόβους τους πρόκληση πυρκαγιάς. Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης ,που έχει ασκήσει έντονη κριτική στην διοίκηση για αυτές της τις επιλογές, κάνει συχνά λόγο για χωματερή.
 
"Σήμερα έχουμε ένα έλλειμμα μεταφορικού και ελπίζω ότι θα επανέλθουμε. Έχουμε ένα έλλειμμα μεταφορικού , με τα αυτοκίνητα που δεν έχουμε. Και αυτά είναι ένα κομμάτι που βιοαποβλήτου. Αυτά που βλέπετε εκεί θα κοπούν. Δεν έχουμε σκοπό να πάμε αιώνια εκεί, ούτε να ζητήσουμε να κάνουμε μία άδεια που να μείνουμε εκεί. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα διαχειριστούμε όταν τα κόψουμε", είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ΜΕΒΑ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png