Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης, για το τουριστικό προϊόν της Αίγινας, με φόντο την αυξημένη κίνηση των ημερών.


Τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρο Καλαμάκη, φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία περίοδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αίγινα, λόγω της αυξημένης κίνησης των ημερών του Πάσχα, του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, αλλά και της τουριστικής σεζόν που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες του κλάδου και όσους εργάζονται στον τουρισμό στην Αίγινα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σταύρο Καλαμάκη.




Το podcast έγινε χθες και περιλαμβάνει ένα ακόμη μέρος με ζητήματα στα οποία έχει αναπτύξει πρωτοβουλία η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας και θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

AP: Μία εκτίμηση για τις ημέρες του Πάσχα που πέρασαν και το τριήμερο που έρχεται, από αυτά που γνωρίζετε ως Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε από μία σταθερά. Εκείνο που διαπιστώνουμε πλέον είναι ότι η Αίγινα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και γιατί η Αθηνά απευθύνεται και έχει, αν πάμε με νούμερα του ‘19, είχε μία επισκεψιμότητας στα πέντε εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κάνει ο GPR κάθε χρόνο για την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, οι πελάτες αυτοί της Αθήνας γνωρίζουν ότι υπάρχει Σαρωνικός και παραλίες στην Αττική μόνο το 25 με 27% . Έχουμε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο περιθώριο αυτό να το αυξήσουμε και να το μεγαλώσουμε ακόμη παραπάνω.

Αυτό είναι όσον αφορά τους επισκέπτες τους αλλοδαπούς της Αθήνας, όμως μην ξεχνάμε ότι έχουμε και μία αγορά πέντε εκατομμυρίων δίπλα μας η οποία πραγματικά αυτή τη στιγμή και το Πάσχα αλλά και το τριήμερο αυτό της Πρωτομαγιάς, έχει μία μεγάλη δυναμική και νομίζω ότι μέχρι και το τέλος της σεζόν, που κλείνει ουσιαστικά στις 9 του Νοέμβρη θα κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο. Δηλαδή τα Σαββατοκύριακα θα είναι αρκετά ικανοποιητικά για να μην πω θεαματικά καλά και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια με την ολοκλήρωση του έργου στο Ελληνικό και με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του μετρό στον Πειραιά, αλλά και την ολοκλήρωση της μαρίνας της Cosco στο λιμάνι, που θα λειτουργήσει σαν home porting, αυτή η δυναμική θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Επιπλέον δε εάν γίνει κατορθωτό και συνδεθεί το καινούργιο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, ο καινούργιος προβλήτας, συνδέσει και τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού Πόρο - Ύδρα - Σπέτσες, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν, δίνει ακόμα μία καινούργια διάσταση στο hopping island το οποίο θα προσδώσει τουριστικά ακόμα πόντους στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα μπορούν να έρχονται επισκέπτες στο Ναό της Αφαίας και στoν στον Άγιο Νεκτάριο και από τον Πόρο και από την Ύδρα και από τις Σπέτσες και να επιστρέφουν στα καταλύματα που έχουν κλείσει για να μείνουν να κάνουν τις διακοπές τους. Και εκτός και από αυτούς που θα έρχονται από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Συνθέτουν λοιπόν όλα αυτά ένα καινούργιο περιβάλλον τουριστικό, το οποίο πολύ σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα. Και ειδικά για το κομμάτι του ναού της Αφαίας εάν ολοκληρωθεί η μελέτη που κάνει η Αντιπεριφέρεια για την ανάπλαση του μονοπατιού της αρχαίας ατραπού και τη φωταγώγηση, θα έχουμε συνδέσει τον καινούργιο πρόβλημα με την Αφαία που και στο παρελθόν ήταν ένας χώρος επίσκεψης για πάρα πολλούς επισκέπτες.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι εάν η πολιτεία θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό προϊόν του νησιού σε όλα τα επίπεδα, δεν αναφέρομαι μόνο στα ξενοδοχεία, αναφέρουμε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αναφέρομαι στην εστίαση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε ποιοτικά όσο περισσότερο είναι εφικτό.

Στα καινούργια ΕΣΠΑ θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μία ευνοϊκότερη ανταπόκριση από την πολιτεία. Εμείς ήδη έχουμε στείλει στον κύριο Γεραπετρίτη και στον κύριο Γεωργιάδη μία επιστολή, που εντοπίζουμε τα λάθη που έγιναν από πλευράς πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια, που στέρησαν και φρέναραν την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αίγινας".

AP: Ένα από αυτά τα επίπεδα, για να εκμεταλλευτώ αυτό που είπατε, φαντάζομαι είναι και η σχέση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας με τον τουρισμό, αλλά και της διατήρησης της φυσιογνωμίας που έχει Αίγινα. Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι νομίζω.

"Στην ουσία το τουριστικό προϊόν της Αίγινας είναι δομημένο. Εκείνο που χρειάζεται, δηλαδή δεν έχουμε καινούργιες μονάδες ξενοδοχειακές έχουμε όμως εκσυγχρονισμό υπαρχουσών, υπαρχόντων. Αυτό λοιπόν αν βοηθήσει η πολιτεία θα μπορέσει να αναβαθμιστεί όλο αυτό το κομμάτι του τουρισμού, για να μπορέσει να δώσει καλύτερες υπηρεσίες να στηρίξει το νησί και οικονομικά, θα δώσει θέσεις εργασίας και το πιο σημαντικό, ένας πελάτης που είναι στην Αθήνα και ως επί το πλείστον είναι σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων να έρχεται εδώ και να είναι σ’ ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, εφάμιλλο του καταλύματος πού μένει στην
Αθήνα.

Κι όλα αυτά σε συνεργασία με τον Δήμο, για την προστασία του περιβάλλοντος, για προστασία των θαλασσών, για ηχορύπανση".

AP: Σ’ αυτά αναφέρομαι, γιατί αρκετοί συνάδελφοι σας στον τουρισμό κάνουν λόγο για πολύ λίγα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, κάνουν λόγο για πάρα πολύ μεγάλη ηχορύπανση. Αυτά εννοώ όταν αναφέρομαι στη σχέση που μπορεί να έχει η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, εδώ στο νησί με τον τουρισμό και κατά συνέπεια στη γενικότερη εικόνα που μπορεί να έχει ο τουρισμός εδώ στο νησί, στην Αίγινα, σ’ ένα μέρος που έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δυνατότητες.

"Συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά τον εντοπισμό αυτών των προβλημάτων. Ήδη εμείς πριν περίπου 1,5 μήνα είχαμε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ, προκειμένου να τον ευχαριστήσουμε την προσοχή και να του εντοπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να δούμε πώς από κοινού μπορούμε να βοηθήσουμε, προκειμένου αυτό να βελτιωθεί, στο βαθμό που, γιατί επιχείρηση είναι και το ΚΤΕΛ, να μπορέσει και το ΚΤΕΛ να σταθεί, αλλά παράλληλα και το τουριστικό προϊόν της Αίγινας, όσον αφορά το μεταφορικό έργο που υπάρχει να είναι πιο συμβατό με το χορό. Δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος ότι μόλις ανοίξει λίγο η σεζόν θα βελτιωθούν τα δρομολόγια και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι Σαφώς κάτι καλύτερο.

Τώρα σε ότι αφορά την ηχορύπανση ναι ισχύει αυτό, ισχύει για όλους μας και τουλάχιστον με τους ξενοδόχους κάνουμε μία προσπάθεια να μην υπάρχει, να το περιορίσουμε. Πρέπει όμως σ’ αυτό να μας βοηθήσει και η δημοτική αρχή και η αστυνομία στο να περιορίσουμε αυτό το πρόβλημα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν γνωρίζω αν θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο, ήταν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας είπατε και θα έχουμε και τη δυνατότητα να τα πούμε αναλυτικότερα στο μέλλον, καθώς θα προχωράει, δηλαδή, η σεζόν.

Θέλω να προσθέσω το εξής για να κλείσω την επικοινωνία μαζί σας: Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καζαντζάκης, ο Μόραλης, ο Νικολάου, όλοι αυτοί οι μεγάλοι, εμπιστεύτηκαν, επέλεξαν την Αίγινα σαν χώρο κατοικίας τους. Άρα ας αξιοποιήσουμε λοιπόν εμείς εκείνα τα φυσικά πλεονεκτήματα που έχει αυτό το νησί προς όφελος των κατοίκων, της ευημερίας του τόπου και της νέας γενιάς που έρχεται".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png