Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης παραθέτει τα στοιχεία από τις μετρήσεις για την ποιότητα του νερού στην Αίγινα. Οι δειγματοληψίες έγιναν στις 6 Απριλίου.


Τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη φιλοξενεί το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σ' ένα podcast που έχει ως θέμα την ποιότητα του νερού, με βάση τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στο νερό από τον Δήμο της Αίγινας στις 6 Απριλίου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη.




Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι συνάδελφοί του στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαν ζητήσει κατ' επανάληψη πληροφορίες για την ποιότητα του νερού, μετά την έναρξη της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πιο πρόσφατη ερώτηση που είχε υποβάλλει ο κ. Κουκούλης ήταν στην Οικονομική Επιτροπή στις 4 Απριλίου 2022. Το podcast έγινε στις 4 Μαΐου.

A.P.
Είχατε υποβάλει μία ερώτηση σχετικά με τις μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού από τότε που ήρθε ο αγωγός και μετά, το νερού που έρχεται μέσω του αγωγού.

Π.Κ. Όσον αφορά στις αναλύσεις του νερού πήρα μία απάντηση. Να πω λίγο με δύο λόγια το ιστορικό, ότι είχα υποβάλει επανειλημμένως ερωτήσεις γιατί την ποιότητα του νερού, η οποία προκύπτει από τις αναλύσεις που πρέπει να γίνονται και η τελευταία παρέμβαση που είχα κάνει ήταν στην Οικονομική Επιτροπή 4 Απριλίου.

Λίγες μέρες μετά πήρα τα αποτελέσματα αναλύσεων από την Επόπτρια Υγείας, έγιναν δειγματοληψίες στις 6 Απριλίου, δηλαδή δύο μέρες μετά την παρέμβαση μου και τα αποτελέσματα από επτά σημεία δειγματοληψίας μου εστάλησαν.

Εκείνο το οποίο ήθελα να πω είναι ότι όσον αφορά, στις ας τις πούμε μικροβιολογικές εξετάσεις, δηλαδή κατά πόσον το νερό έχει μέσα παθογόνους μικροοργανισμούς, που είναι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πρέπει να πω λοιπόν, ότι όπως και στο παρελθόν και αυτά τα επτά δείγματα τα οποία ελήφθησαν είναι απαλλαγμένα από τέτοιους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Να πω επίσης ότι αυτά τα δείγματα λαμβάνονται από βρύσες καταναλωτών, σε διάφορα σημεία της Αίγινας, διότι έτσι πρέπει, έτσι πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017, σύμφωνα με το νόμο δηλαδή, που είναι εφαρμογή μιας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιγράφει ακριβώς πώς γίνονται οι αναλύσεις, αλλά και όλη η διαδικασία για το νερό ανθρώπινης χρήσης, όπως χαρακτηρίζεται.

Από τα 7 σημεία λοιπόν τα οποία ελήφθησαν δείγματα όπως είπα, όλα είναι απαλλαγμένα από παθογόνους μικροοργανισμούς και τα πέντε από αυτά χαρακτηρίζονται, ότι είναι εντός των ορίων για νερό ανθρώπινης χρήσης, όπως καθορίζονται από τη νομοθεσία.Δηλαδή είναι έτσι όπως το περιμένουμε νερό ΕΥΔΑΠ, απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς και κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

Δύο από αυτά τα δείγματα, είχαν παρατηρήσει ήταν εκτός των ορίων, το ένα από αυτά ελήφθη στην Αγία Μαρίνα και ήταν αναμενόμενο, διότι η περιοχή εκεί από την το δείγμα από βρύση καταναλωτή το ξαναλέω, υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις, δεν είναι συνδεδεμένο στο σύστημα που τροφοδοτείται από το νερό της ΕΥΔΑΠ μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού και όπως ήταν αναμενόμενο ήταν επιβαρυμένο και με χλωριούχα άλατα και με πολύ νάτριο και με πολύ μεγάλη αγωγιμότητα όπως όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό χαρακτηρίζεται εκτός ορίων και επίσης ένα άλλο δείγμα από τη Σουβάλα, παρόλο που όλα τα άλλα χαρακτηριστικά ήταν μέσα στα όρια, δηλαδή ήταν νερό ΕΥΔΑΠ,  Είχε υπέρβαση στο όριο της περιεκτικότητας του σιδήρου κάτι το οποίο δεν το καταλαβαίνω, ίσως να ήταν συμπτωματικό, αλλά γενικά από ότι διαπίστωσα από αυτά τα δείγματα, τα οποία μου εστάλησαν γενικά η ποιότητα του νερού είναι σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση στην Αίγινα, αν εξαιρέσει κανείς την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, που υδροδοτείται ακόμα από τις γεωτρήσεις.

Και εκείνο το οποίο επεσήμανα και στον δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης είναι ότι σύμφωνα με το νόμο πάλι, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με το πλήθος και την συχνότητα των αναλύσεων του νερού, που πρέπει να γίνεται επαναλαμβάνουν στη βρύση του καταναλωτή και αυτό το πρόγραμμα το ζήτησα, ελπίζω κάποια στιγμή να μου κοινοποιηθεί, διότι πρέπει να λαμβάνονται δείγματα ανάλογα με την ποσότητα νερού που καταναλώνει το ο δήμος μας και κατά τη δική μου εκτίμηση πρέπει να είναι με 50 με 60 δείγματα κάθε χρόνο.

Επίσης αποτελέσματα των αναλύσεων επιβάλλεται να κοινοποιούνται στους χρήστες, τους πολίτες δηλαδή, είτε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου, είτε με άλλο πρόσφορο τρόπο, ούτως ώστε οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι για την ποιότητα του νερού και νομίζω ότι επιβάλλεται να γίνει αυτό και θα το παρακολουθώ και εγώ από την πλευρά μου, ούτως ώστε να κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των αναλύσεων στους πολίτες, εκεί που επιβάλλει και η λογική, αλλά και ο νόμος.

A.P. Κατά συνέπεια από τα πέντε αυτά δείγματα, τα οποία ήταν εντός ορίων, η επίσημη θέση του δήμου, αν γνωρίζετε, είναι ότι το νερό είναι και για ανθρώπινη κατανάλωση;

Π.Κ. Όχι η άποψη του δήμου, είναι τεκμηριωμένο, ότι είναι εντός των ορίων για ανθρώπινη κατανάλωση.

A.P. Γιατί μέχρι πρότινος δεν υπήρχε μία επίσημη θέση του δήμου για αυτό το πράγμα. Είχε θυμάμαι, ότι είχαν γίνει ερωτήσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κύριος Ζορμπάς είχε εκφράσει τη δική του θέση, από όσο θυμάμαι.

Π.Κ. Δεν ξέρω ποια είναι η θέση του.

A.P. Το είχε διευκρινίσει και ο ίδιος.

Π.Κ. Είναι σαφέστατο, ότι το νερό είναι το νερό της ΕΥΔΑΠ και τεκμηριώνεται με αυτές τις αναλύσεις, που πολύ ευχαρίστως να σας τις κοινοποιήσω, αν ενδιαφέρεστε, κάτι το οποίο αφορά τους πολίτες και καλό είναι να γνωρίζουν ακριβώς το τι γίνεται.

A.P. Βεβαίως, μα είναι ένα κεντρικό θέμα αυτό. Όπως είπατε και στην αρχή, πράγματι δεν το έχετε αναφέρει, δεν έχετε κάνει μόνο μία ερώτηση στην Οικονομική Επιτροπή, έχετε κάνει ερωτήσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλοι συνάδελφοι στο δημοτικό συμβούλιο έχουνε κάνει ερωτήσεις για την ποιότητα του νερού κι αν αυτή η ποιότητα είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι πολύ συγκεκριμένη αυτή η ερώτηση, γιατί νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση μέσα από τις αναλύσεις που έχει κάνει ο δήμος. Μέσα λοιπόν από αυτές τις αναλύσεις προκύπτει, σύμφωνα αυτά που μας λέτε ότι τουλάχιστον σε πέντε σημεία το νερό είναι για ανθρώπινη χρήση και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Π.Κ. Είναι σαφέστατο το συμπέρασμα από την ανάλυση, το αναφέρει κιόλα η ανάλυση.  Η ανάλυση είναι εντός των ορίων, που θέτει ο κανονισμός για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Από κει και πέρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με τις σωληνώσεις που σπάνε κατά καιρούς και αυτό έχει σαν συνέπεια να μπαίνουνε στο δίκτυο χώματα ή τέτοιες ουσίες, αυτό είναι πράγματι ένα θέμα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει κάνεις με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με κάποιο φίλτρο ή κάτι, άλλα τα χαρακτηριστικά του νερού είναι τέτοια που το συμπέρασμα είναι σαφέστατο είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση εντός των ορίων απολύτως.

Επίσης, ήθελα να πω ότι κάτι που σχετίζεται πάλι με το νερό. Κοίταξε στο παρελθόν η επάρκεια νερού ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα η επάρκεια τώρα, η ποσότητα του νερού που φτάνει στην Αίγινα. Αυτή η αγωνία είναι πια παρελθόν, διότι όπως ρώτησα και μου απάντησε και ο δήμαρχος, ακόμη και σ' αυτή την περίοδο του Πάσχα, που υπήρχε μεγάλη κατανάλωση νερού, το σύστημα της τροφοδοσίας της Αίγινας, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού, λειτούργησε αποτελεσματικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δηλαδή το θέμα της επάρκειας του νερού που τόσο μας ταλάνισε, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται απολύτως ικανοποιητικά.  Τώρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα του νερού, που τεκμηριώνεται με αυτές τις αναλύσεις και το άλλο θέμα το οποίο απασχολεί όλους τους πολίτες είναι και η τιμή του, που για κάποιο τρόπο που δεν καταλαβαίνω, ο δήμος δεν μπορεί ακόμα να διαμορφώσει το νέο τιμολόγιο του νερού.

Λέει ο δήμαρχος στις σχετικές ερωτήσεις που έχω κάνει επανειλημμένως, ότι χρειάζεται λίγος χρόνος να δούμε πώς διαμορφώνονται όλοι οι συντελεστές κατά κάποιο τρόπο του κόστους της του νερού με τα νέα δεδομένα. Αυτό δεν είναι δεν ευσταθεί, όλα τα δεδομένα τα οποία προσδιορίζουν του κόστος του νερού είναι γνωστά. Και ομολογώ ότι δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτή η καθυστέρηση, να διαμορφωθεί το νέο τιμολόγιο του νερού και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες περισσότερο πρέπει.  Διότι η τιμή πρέπει να τα αποκλειστικά και μόνο το κόστος και τίποτα περισσότερο. Από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του κόστους, όπως είναι η μεταφορά του νερού, που γινόταν με τα υδροφόρα πλοία, δεν υπάρχει πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει η τιμή να προσαρμοστεί αναλόγως

Το ξαναλέω, παρ' όλες τις πιέσεις που έχω κάνει και εγώ, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου τιμολογίου. Είναι κάτι  το οποίο δεν καταλαβαίνω.Ίσως να δυσκολεύεται να προσδιορίσει τις ποσότητες του νερού που καταναλώνονται και αναφέρω για άλλη μία φορά αυτό που αναφέρω στην Οικονομική Επιτροπή και αλλού, ότι έχω ζητήσει από τον περασμένο Ιούλιο να με ενημερώσουν για τις ποσότητες νερού για τα έτη:  2018, 2019, 2020 ποιες ποσότητες νερού διοχετεύτηκαν τροφοδότησαν το δίκτυο της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ.

Και κατά κάποιο τρόπο ακατανόητο πάλι δεν έχω πάρει αυτή την πληροφορία, που είναι το ξαναλέω, είναι υποχρέωση του δήμου να δίνει αυτές τις πληροφορίες ούτως ώστε να δούμε τι ακριβώς γίνεται, πόσες είναι οι απώλειες και όλα τα σχετικά. Ελπίζω κάποια στιγμή να πάρω αυτή την πληροφορία ούτως ώστε να καταλάβουμε τι γίνεται με το δίκτυο και τις απώλειες που έχει.

A.P. Για να κλείσουμε το προηγούμενο θέμα, το οποίο αφορά τις μετρήσεις για την ποιότητα του νερού, ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχει θίξει πολλές φορές, είναι η χρήση του περίφημου έργου της τηλεματικής, έχουμε συνηθίσει να το λέμε εμείς να υπενθυμίσω ότι αυτό το έργο έχει ενσωματώνει συστήματα, με τα οποία θα τα οποία μπορούν να γίνουνε μετρήσεις βαρέων μετάλλων και τα λοιπά. Ποια είναι η θέση πλέον αυτού του συστήματος, αν είναι σε λειτουργία για την ανάλυση, που θα μας δίνει μία σαφέστερη εικόνα για την ποιότητα του νερού.

Π.Κ. Όπως γνωρίζετε και όπως αναφέρατε, το έχω ρωτήσει επανειλημμένως, τι γίνεται με την πορεία και την ολοκλήρωση αυτού του συστήματος, της τηλεμετρίας ή τηλεματικής που έχει κοστίσει ένα πολύ μεγάλο ποσόν,το ποσό των τριών εκατομμυρίων 800 χιλιάδων για αυτό το σύστημα τηλεμετρίας ρυθμίσεις πιέσεων και όλα τα σχετικά, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, οπότε πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο και πάρα πολύ χρήσιμο για τον Δήμο εφόσον βεβαίως αξιοποιηθεί. Δυστυχώς δεν παίρνω απαντήσεις για την πορεία του έργου και τελευταία το λέω και το ξαναλέω, ότι σύμφωνα με τη σύμβαση το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει παραδοθεί, αλλά δεν έχει δοθεί και παράταση στη σύμβαση, για ποιο λόγο; Ένα μεγάλο ερωτηματικό.

A.P. Μήπως είναι σε μία περίοδο ελέγχου καλής λειτουργίας;

Π.Κ. Ο έλεγχος καλής λειτουργίας σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να είναι δίμηνος και έπρεπε να συμπληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο. Ούτε καν πληροφόρηση για το αν έχει ολοκληρωθεί αν έχει καν αρχίσει αυτή η δίμηνη περίοδος της παρακολούθησης του έργου.

Κοιτάξτε κύριε Στριγάρη, το έχω ξαναπεί, ότι οι απαιτήσεις σήμερα για την ύδρευση είναι πολύ αυξημένες. Η Υπηρεσία Ύδρευσης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην Αίγινα, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που τη στελεχώνουν η Υπηρεσία Ύδρευσης δεν είναι πια επαρκής, να το πω έτσι, να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της διαχείρισης του συστήματος ύδρευσης Αίγινας.

Μέχρι τώρα έχει καθηλωθεί σε ένα παρελθόν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που τη στελεχώνουν, εννοώ των υπαλλήλων. Οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν, οι άνθρωποι που στελεχώνουν την Υπηρεσία Ύδρευσης, οι υπάλληλοι, κάνουν ότι μπορούν και αντιμετωπίζουν τα πολλά προβλήματα με τα σπασίματα των σωληνώσεων και τα σχετικά.

Αλλά μία σύγχρονη Υπηρεσία Ύδρευσης με τις πολλές απαιτήσεις, με τον υποθαλάσσιο, με τα χερσαία έργα, με τα έργα της τηλεμετρίας, χρειάζεται μία πολύ μεγάλη αναβάθμιση, που η διοίκηση της Υπηρεσίας Ύδρευσης και του δήμου δεν την αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα και γι’ αυτό δεν κάνουν και τίποτα. Είναι καθηλωμένη η Υπηρεσία Ύδρευση, δυστυχώς.

A.P. Μίας και αναφέρατε τον τον υποθαλάσσιο, θα ήθελα ένα σχόλιο για την τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων. Σε μία συζήτηση που είχαμε πριν τη συγκεκριμένη εκπομπή, είπατε ότι δεν την έχετε παρακολουθήσει από κοντά.

Π.Κ. Δεν το παρακολουθώ από κοντά, δυστυχώς η Περιφέρεια η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, εκ μέρους του δήμου Αίγινας, δεν έχει ενεργοποιήσει την Επιτροπή Παρακολούθησης στην οποία συμμετέχω. Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι σε αδράνεια, οπότε δεν ενημερωνόμαστε για την πορεία, απλώς και εγώ όπως όλοι οι πολίτες παρακολουθούμε την πορεία του έργου, από ότι καταλαβαίνω ότι όπως είδαμε και στο ρεπορτάζ που είχατε, η τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων προχωράει. Η σύμβαση έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ίσως να χρειαστεί και άλλη παράταση γιατί νομίζω δεν θα προλάβουν, αλλά όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ το δικό σας, αλλά και το έχουμε πει επανειλημμένως, από τον Ιανουάριο ο υποθαλάσσιος αγωγός λειτουργεί, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων,  λειτουργεί τροφοδοτεί την Αίγινα και γίνεται η παρακολούθηση για μία τριετία από την κατασκευάστρια εταιρεία και νομίζω ότι όλα πηγαίνουν καλά όσον αφορά στην τροφοδοσία και κάποτε θα ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση των προστατευτικών τσιμεντοστρωμάτων, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και να παραληφθεί και τυπικά το έργο.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png