Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς για τον υποθαλάσσιο αγωγό και την ποιότητα του νερού στην Αίγινα.

zorbas-agogos.jpg

Τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά φιλοξένησε σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία ενημερωτική συζήτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού και της ποιότητας νερού της Αίγινας. 

Aegina Portal: Θα κάνουμε μία σύντομη συζήτηση, γιατί υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά και κάποια ερωτήματα που προέκυψαν, μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Καταρχάς υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του αγωγού, κάποια επικοινωνία με εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου;

Γιάννης Ζορμπάς: Βεβαίως, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία. Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει έτοιμο το συνεργείο. Είναι να πάει ανά πάσα στιγμή στο σημείο να καταδυθούν με έμπειρους δύτες, που μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του αγωγού. Αυτό που περιμένουμε είναι επειδή έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας από την Εισαγγελία Πειραιά και σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε οι διαδικασίες και τα πορίσματα και να δοθεί το πράσινο φως και η εντολή προς τον κύριο Κωνσταντινίδη στο να αποκατασταθεί η βλάβη το αγωγού.

Aegina Portal:   Με ποιο τρόπο, αν γνωρίζετε βέβαια, συνδέεται η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αποκατάσταση του αγωγού;

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμπλέκεται διότι ενεπλάκησαν οι λιμενικές αρχές, καταδύθηκαν στο σημείο, καταδύθηκε στο σημείο η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, έχει οριστεί όπως σας είπα δικαστικός πραγματογνώμονας, οπότε τουλάχιστον περιμένουνε μια απάντηση, ότι οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

Aegina Portal:   Άρα η καθυστέρηση, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία καθυστέρηση. Σήμερα έχει πολύ καλό καιρό, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, ότι είναι μία καλή μέρα για να δουλέψει το συνεργείο εκεί. Άρα για την καθυστέρηση αυτή δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος Αίγινας, ούτε ο ανάδοχος του έργου, από όσο καταλαβαίνω, αλλά είναι διαδικαστικό ζήτημα που προκύπτει από…

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς και πιστεύουμε εντός πολύ λίγων ημερών να έχει αυτό το πρόβλημα διευθετηθεί και να δοθεί εντολή για την αποκατάσταση.

Aegina Portal:   Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι για ποιο λόγο δεν έγινε αυτή η περίφημη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Μπορεί να άλλαξε το πρόγραμμα, να έτυχε κάτι στον Περιφερειάρχη, δεν το γνωρίζω, να σας πω για ποιο λόγο ακριβώς.

Aegina Portal:   Δηλαδή δεν σας ενημέρωσε, γιατί είναι σημαντικό.

Γιάννης Ζορμπάς:  Μας ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει η σύσκεψη αυτή, γιατί κάτι άλλο προέκυψε. Δεν είναι ρώτησα λεπτομέρειες.

Aegina Portal:   Έχει καθοριστεί μία επόμενη σύσκεψη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό επιδιώκουμε, να γίνει μια επόμενη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να γίνει και ένας ενιαίος προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες.

Aegina Portal:   Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης, που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” το οποίο προσέθεσε κάποια καινούργια στοιχεία και θα ήθελα, αν γνωρίζετε σχετικά, να επιβεβαιώσετε το δημοσίευμα ή όχι. Λέει λοιπόν, ότι προέρχεται από αστοχία στη ραφή αγωγού. Εκεί δηλαδή που ενώνονται.

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμένα οι πληροφορίες μου κύριε Στριγάρη δεν λένε κάτι τέτοιο, θα το γνωρίζουμε προφανώς στις επόμενες μέρες εάν πρόκειται για ένωση, εάν πρόκειται για κάτι άλλο. Οι  πληροφορίες μου αυτή τη στιγμή δεν δηλώνουν κάτι τέτοιο.

Aegina Portal:   Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Δήμο για να κάνει κάποια ενημέρωση, δηλαδή έχει επικοινωνήσει με κάποιο έγγραφο;

Γιάννης Ζορμπάς:  Έχει επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, επίσης έχει απαντήσει η Περιφέρεια, έχει δηλώσει με ποιο τρόπο προκρίνει να γίνει η επισκευή. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ευθυγραμμία των δύο τμημάτων, δηλαδή εκεί που κόπηκε ο αγωγός, όποτε συνεπώς, θα είναι και ίσως λίγο, τρόπον τινά, πιο εύκολη η αποκατάσταση. Έχει δηλώσει τον τρόπο που θα το επισκευάσει, έχουν ζητηθεί κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νήσων και αναμένουμε όπως σας είπα και προηγουμένως, ότι θα περιμένουμε την έγκριση των ερευνητικών αρχών, των εισαγγελικών αρχών να μας δώσουνε..

Aegina Portal:   Όσων εμπλέκονται τέλος πάντων στην έρευνα. Προκειμένου να ξεκινήσετε.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς.

Aegina Portal:   Κάτι που κράτησα από την ενημέρωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πώς έγινε αυτή η βλάβη και επειδή γνωρίζω ότι μιλάτε με τον κύριο Κωνσταντινίδη, αν σας έχει εκφράσει κάποια άποψη, κάποια θέση για το πώς προέκυψε αυτή η βλάβη, δηλαδή πως σταμάτησε να λειτουργεί ο αγωγός, πως δημιουργήθηκε αυτή η τομή.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό δεν μου το έχει πει, απ’ ότι γνωρίζω έχει διορίσει, έχει ορίσει και εκείνος από τη μεριά του τεχνικό σύμβουλο για το συγκεκριμένο συμβάν. Πιστεύω ότι στην επικείμενη σύσκεψη ότι θα δοθούν και αυτές οι απαντήσεις.

Aegina Portal:   Σε αυτό που είπατε μόλις τώρα αναφέρεται και το δημοσίευμα της “Καθημερινής” και λέει ότι: “Η κατασκευάστρια εταιρεία τηρεί στάση αναμονής, μεταξύ άλλων, διότι έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος εμμένει στην εκδοχή της δολιοφθοράς με χρήση βόμβας”. Ισχύει αυτό;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εδώ όχι δεν το γνωρίζω. Αυτό είναι ένα δημοσίευμα που αναφέρεστε και δεν γνωρίζω και την πηγή του.

Aegina Portal:   Για να πω την αλήθεια είναι το μοναδικό δημοσίευμα, επειδή παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή των κεντρικό Τύπο, το οποίο διαφοροποιείται από το δελτίο τύπου και τη στάση του περιφερειάρχη κυρίου Χαρδαλιά στις 2 Φεβρουαρίου.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω, ούτε να το κρίνω, ούτε ποιες είναι οι πληροφορίες τους ή από ποια συμπεράσματα προφανώς εκφράζουν, αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι δεν έχουν κάποια ίχνη ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Aegina Portal:   Ο δήμος της Αίγινας κράτησε από την αρχή μία συνετή στάση, ως Κύριος του έργου και νομίζω ότι αυτό σας τιμά και εσάς και ως διοίκηση, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπήρξαν εξάρσεις, φωνές, ερωτήσεις υπήρξαν και πολύ δικαιολογημένα. Συζητήσατε με τον κύριο Χαρδαλιά αυτή τη διαφορά των απόψεων, την διαφορά των θέσεων.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό κύριε Στριγάρη δεν το έχω συζητήσει. Ξέρετε η κάθε Αρχή, η κάθε διοικητική αρχή, να το πω έτσι, κάνει τις δικές σας εκτιμήσεις. Ίσως υπήρχαν κάποιες άλλες πληροφορίες προς την Περιφερειακή Αρχή, δεν μπορώ να το κρίνω και δεν έχουμε μπει σ' αυτή την συζήτηση.

Aegina Portal:   Θα σας πω γιατί σας το ρωτάω, ο Σαράντης Ευσταθόπουλος έκανε ένα δημοσίευμα στο Aegina Portal, ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημοσίευμα του Fox News, από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα στην Αμερική, στο οποίο αναρωτιέται αν αυτή η πληροφορία, μπορεί να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν, μπορεί να δημιουργήσει δηλαδή αλλά θέματα στην Αίγινα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ή μια ανασφάλεια στους επισκέπτες. Φρονώ ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία ανασφάλεια. Το νησί της Αίγινας, από ό,τι βλέπουμε, αν δείτε και εσείς σήμερα, με μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα και χθες, έχει πάρα πολλούς επισκέπτες, έχει πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Aegina Portal:   Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπουμε στη συνέχεια.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση κ. Στριγάρη. Γενικότερα και συζητήσεις μου που κάνω με επαγγελματίες, τόσο της εστίασης, αλλά και της φιλοξενίας αναμένουν και εκείνοι μία πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο που θα έρθει.

Aegina Portal:   Το ‘22 το καλοκαίρι, και εκεί είσαστε πολύ προσεκτικός, οφείλω να πω, τηρήσατε μία γραμμή χαμηλών τόνων, προκειμένου να δείτε από πού προέρχεται η βλάβη. Αλλά το καλοκαίρι του ‘22 είδαμε ότι η βλάβη επισκευάστηκε σε δύο δόσεις.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς, ήταν μία προσωρινή αποκατάσταση και ήρθε και η τελική επισκευή. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, δηλαδή θα γίνει μια προσπάθεια προσωρινής αποκατάστασης και στη συνέχεια θα γίνει η οριστική του αποκατάσταση με βέβαια αποτελέσματα.

Aegina Portal:   Από όσο θυμάμαι υπήρχε μία καθυστέρηση στο καλοκαίρι και έγινε σε δύο φάσεις αυτή επιδιόρθωση διότι δεν υπήρχαν τα υλικά. Τα υλικά αυτά, για το τσεμπέρι όπως είπαν οι τεχνικά που χρησιμοποιήθηκε, ήρθαν αρκετά αργότερα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ίσως πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά και ειδικά υλικά,  κατασκευαστικά να το πω, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό, υπήρξε μία καθυστέρηση εκεί. Ίσως και αυτή η αίσθηση, ότι έστω και επειδή είχε αποκατασταθεί προσωρινά, ίσως δεν έγινε και η ανάλογη επίσπευση στο να γίνει και η οριστική αποκατάσταση. Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε.

Aegina Portal:   Γνωρίζετε εάν αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστής, έχει αυτά τα υλικά ή αυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η καθυστέρηση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι έτοιμος να επέμβει και να κάνει αυτή την προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης.

Aegina Portal:   Μου το είπατε και προηγουμένως ότι δηλαδή γνωρίζει τον τρόπο με το οποίο θα κάνει την αποκατάσταση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς. Προφανώς και έχει και τα υλικά και τα απαραίτητα εξαρτήματα που απαιτούνται

Aegina Portal:   Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κυρία Σίλα Αλεξίου είπε ότι είσαστε υπόλογος για το ζήτημα, ότι δεν έγινε αυτή η περίφημη μελέτη εκτίμησης κινδύνου και άρα βρισκόμαστε σε μεγάλη καθυστέρηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσείς απαντήσετε από την πλευρά σας, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μία μελέτη εκτίμησης κινδύνου, γιατί υπάρχει η μέθοδος του κατασκευαστή, υπάρχει ένα εγχειρίδιο, υπάρχει μία τεχνική μελέτη η οποία είναι έτοιμη, η οποία προβλέπει όλους τους κινδύνους. Να σας ρωτήσω, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μελέτη εκτίμηση κινδύνου ή θα γίνει αργότερα;

Γιάννης Ζορμπάς:  Aυτό που εκτιμούμε εμείς, ως δημοτική αρχή, είναι ότι θα πρέπει να να πάμε σε εναλλακτικά σενάρια, αν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπως ακούστηκε στους δημοτικό συμβούλιο, παραδείγματος χάριν,  είναι η αφαλάτωση των γεωτρήσεων, ένα προσωρινό μέτρο, είναι στο πρόγραμμα η δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, της υδατοδεξαμενής.  Αυτές είναι οι λύσεις, ότι θα πρέπει να γίνει μία αναζήτηση και μία επιδίωξη, έτσι ώστε να αναζητηθούν οι πρόσφορες λύσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνει.

Aegina Portal:   Και πάμε και στο δεύτερο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας που ζει η Αίγινα, που είναι η ποιότητα του νερού, δηλαδή όπως είπατε και εσείς είναι οι γεωτρήσεις στις οποίες είχε κάνει μια μεγάλη προεργασία ο δήμος της Αίγινας, ήδη από την αρχή, φάνηκε τώρα, χρησιμοποιούνται. Ο κύριος Φώτης Πούντος, ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε - το έκανε και η κυρία Σίλα Αλεξίου - και εμείς το είδαμε αυτό το θέμα, κάθε φορά που βγαίνουν οι αναλύσεις από την επόπτη δημόσιας υγείας, κατευθείαν κάνουμε repost τις αναλύσεις. Εκεί, φαίνεται ότι οι αναλύσεις είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει δηλαδή ένα εύρος δεδομένων, μεγάλες χημικές αναλύσεις, που τώρα δεν υπάρχουν. Ο κύριος Πούντος σας ζήτησε,  λοιπόν, για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και ο κύριος Πουλάκης, ως πολίτης (σ.σ. είναι ιατρός).

Γιάννης Ζορμπάς:  Να είναι επιπλέον αναλύσεις; Νομίζω έχουν γίνει και σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως αυτό που ο εμφανίζει το νερό και ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού είναι μεγάλη αγωγιμότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν το καθιστά επικίνδυνο όσον αφορά το νερό για οικιακή χρήση.

Aegina Portal:   Προτίθεστε οι επόμενες που θα βγάλετε στη δημοσιότητα να περιέχουν και αυτά τα στοιχεία;

Γιάννης Ζορμπάς:  Δεν το γνωρίζω να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω μιλήσει και με τους χημικούς από το εργαστήριο και με έχουν διαβεβαιώσει και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι το νερό είναι κατάλληλο προς οικιακή χρήση παρόλο που, επαναλαμβάνω, παρουσιάζει αυτή την μεγάλη αγωγιμότητα. Εγώ κύριε Στριγάρη για να κλείσουμε και την συνομιλία μας, θέλω να ευχαριστήσω από την μεριά μου, καθώς επίσης και όλες τις δημοτικής αρχής, τους πολίτες της Αίγινας που κατανοούν αυτό το ξαφνικό και αιφνίδιο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στο νησί και να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την κατανόηση και θα τους προτείνω επίσης, θα μπορέσω να πω με πολύ μεγάλη υποχρέωση και βέβαια ευθύνη, ότι πιστεύω ότι σε πολύ λίγο χρόνο ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Aegina Portal:   Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε πει για ένα μήνα, μακάρι να συμβεί αυτό. Και κάτι που σας είχα πει κάτι ιδίαν, αν υπάρχει δυνατότητα, αυτό στη χρήση του νερού, να υπάρχει ένα faq (ερωτήσεις - απαντήσεις) πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό. Νομίζω ότι είναι είναι κάτι πολύ απλό, που μπορεί να κάνει ο Δήμος.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό όμως δεν θα το κάνω τώρα, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι είναι για οικιακή χρήση και γενικότερα η ενημέρωση που έχω δεν δηλώνουν κάτι, ότι κάπου απαγορεύεται ή για κάποια άλλη χρήση.

Aegina Portal:   Εν κατακλείδι, ο Δήμος της Αίγινας από αυτή την περιπέτεια τι έχει μάθει;

Γιάννης Ζορμπάς:  Πολλά κύριε Στριγάρη, όλα αυτά σε όλους εμάς στη δημοτική αρχή, αλλά και τα όλα τα μέλη της διοίκησης αποκτούν εμπειρία και όπως και εσείς αναφέρατε είμαστε εγκρατείς, αναζητούμε όλα τα δεδομένα και με συζήτηση στοχεύουμε για τις επόμενες μέρες.

Aegina Portal:   Διαπιστώσατε ελλείψεις;

Γιάννης Ζορμπάς:  Ελλείψεις, δεν θα το έλεγα κύριε Στριγάρη. Από την μεριά του δήμου δεν έχω διαπιστώσει κάποια έλλειψη.

Aegina Portal:   Στο ζήτημα της συνεργασίας με την Περιφέρεια;

Γιάννης Ζορμπάς:  Όχι, δεν έχω διαπιστώσει κάτι,  μια χαρά επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει κάτι.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png