
Η γαστρονομία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο δυνατούς πυλώνες του Aegina Fistiki Fest, δίνοντας κάθε χρόνο νέα πνοή στο φεστιβάλ και συνδέοντας τον ευλογημένο καρπό της Αίγινας με τη λαογραφία, την ιστορία και τη δημιουργικότητα.
Στο 16ο Aegina Fistiki Fest, η ομάδα της Γαστρονομίας, με τις Ελένη Κουνελάκη και Ράνια Κορναράκη, που μίλησαν σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal έφεραν στο προσκήνιο μια εκδήλωση με βαθιές ρίζες στην παράδοση: τα φιστικοξομπλιάσματα.
Όπως εξήγησαν στο Aegina Portal, πρόκειται για την τέχνη του «κεντήματος του ψωμιού», ένα έθιμο που τείνει να χαθεί και αναβιώνει μέσα από τη συνεργασία με δύο ηλικιωμένες γυναίκες από τα Ανώγεια της Κρήτης – πιθανότατα από τις τελευταίες ξομπλιάστρες στην Ελλάδα. Το ψωμί, όπως τόνισαν, δεν είναι απλώς τροφή, αλλά σύμβολο γιορτής και ζωής, στολισμένο με σχέδια που φέρουν βαθύ θρησκευτικό και πολιτισμικό συμβολισμό.

Στην εκδήλωση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτήν την τέχνη, να δουν ψωμιά στολισμένα με φιστίκι Αιγίνης και να δοκιμάσουν μικρά γλυκά ψωμάκια που έρχονται από την Κρήτη, ζυμωμένα και στολισμένα ειδικά για το φεστιβάλ.
Η κ. Κορναράκη υπενθύμισε ότι η παράδοση αυτή υπήρχε και στην Αίγινα, όπου οι γυναίκες στόλιζαν το ψωμί των γιορτών με αμύγδαλα, σχέδια και γυάλισμα με αυγό. Το ψωμί δεν ήταν ποτέ απλώς τροφή, αλλά στολίδι, κομμάτι της χαράς, με πλούσια λαογραφικά στοιχεία.

Η γαστρονομική ομάδα δεν περιορίζεται σε μια μεμονωμένη δράση. Όπως τόνισε η κ. Κουνελάκη, όλα αυτά τα χρόνια έχουν φροντίσει να εξελίσσουν το πρόγραμμα, με έρευνα, μελέτη και συνεργασίες που συνδέουν την Αίγινα με άλλους τόπους και παραδόσεις. Από τις πρώτες συνταγές και τα σεμινάρια μέχρι συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους σεφ, η γαστρονομία του φεστιβάλ έχει συμβάλει αποφασιστικά ώστε το φιστίκι να βρει τη θέση του όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο.
«Πάντα προσπαθούμε να μη μένουμε στάσιμοι, να αναδεικνύουμε το φιστίκι αλλά και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό», τόνισαν, υπενθυμίζοντας ότι όλη αυτή η δουλειά γίνεται εθελοντικά και με αγάπη για τον θεσμό.
Το 16ο Aegina Fistiki Fest συνεχίζει λοιπόν την πορεία του, έχοντας καταφέρει να συνδέσει το φιστίκι με την παράδοση, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη διεθνή προβολή της Αίγινας. Και η ομάδα της Γαστρονομίας, με την αφοσίωσή της, αποδεικνύει ότι οι γεύσεις μπορούν να γίνουν φορείς μνήμης και δημιουργίας.
Σάββατο 20/09
19:30 | Λιμάνι Αίγινας, Μικρή προβλήτα
Γαστρονομία – Οι φιστικοξομπλιάστρες
Ο άρτος, ως βασική τροφή, έχει λειτουργικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, Το κεντημένο ψωμί εμφανίζεται στις τελετές του κύκλου της ζωής (γάμος, αρραβώνας, θάνατος κ.λπ.) και του εορταστικού ετήσιου κύκλου (θέρος, τρύγος κ.λπ.) με μαγικο-λατρευτικό χαρακτήρα.
Κεντήστρες ψωμιού από τα ξακουστά Ανώγεια ξεδιπλώνουν την τέχνη τους, μιλάνε για τα έθιμά τους κι ανταλλάσσουν εμπειρίες με κάποιες ντόπιες γυναίκες, που θυμούνται τα κεντητά ψωμιά του νησιού μας. Παράλληλα κεντάνε μπροστά μας ένα φιστικόψωμο. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν το δικό τους φιστικόψωμο.
Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλοι Φιστίκι Φεστ