Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ρεύμα".

Δελτίο Τύπου.
Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρόσφατα αποφάσισε νέες σκανδαλώδεις μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις, όταν για τα λαϊκά νοικοκυριά προβλέπονται πιο ακριβά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 4,9% και για βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις κ.α. οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς μειώνονται κατά περίπου 29%! Αντίθετα, στα οικιακά τιμολόγια, πίσω από τις εξαγγελθείσες μειώσεις στις πάγιες χρεώσεις κρύβονται αυξήσεις έως 5,4% στις χρεώσεις ενέργειας, αλλά και σε τέλη, που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις τόσο στον λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού, όσο και στους φτωχότερους χρήστες του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Όλα αυτά είναι η συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων των τελευταίων χρόνων για αυξήσεις στο οικιακό και μειώσεις στα εμπορικό/βιομηχανικό τιμολόγιο.
Το χειμώνα γινόμασταν μάρτυρες ειδήσεων που μιλούσαν για κτίρια χωρίς θέρμανση, πυρκαγιές σε σπίτια που φωτίζονταν με κεριά, ατυχήματα με νεκρούς από μαγκάλια, προειδοποιήσεις για την αιθαλομίχλη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί περίπου 50%. Ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο δεν αποτελούν πλέον αγαθά προσβάσιμα στον καθένα αλλά ακριβά εμπορεύματα, στα οποία μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και στην Αττική δεν είναι ουδέτερη ούτε άχρωμη, έχει αιτίες και συμφέροντα πίσω της. Οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, οι οποίες θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές, είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της πολιτικής της εκχώρησης ενεργειακών φιλέτων στους επιχειρηματίες. Είναι αποτέλεσμα των προνομίων των ιδιωτών παραγωγών είτε αυτοί επενδύουν στις ανανεώσιμες είτε στις συμβατικές πηγές ενέργειας. Ο κατακερματισμός, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συντελούνται εδώ και αρκετά χρόνια.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ρεύματος (33% για το 2013) γίνεται από ιδιώτες, το δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) είναι προς πώληση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και το 30% της εναπομείνασας περιουσίας (μονάδες παραγωγής και πελατολόγιο) της ΔΕΗ. Κύριος στόχος είναι να παραχωρηθεί ο έλεγχος αυτού του τόσο πολύτιμου και τόσο απαραίτητου για τη ζωή μας αγαθού στα συμφέροντα των Γερμανών, Ισπανών, Γάλλων επενδυτών, ή/και στα συμφέροντα των Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Ρόκα, Μελισσανίδη, Βαρδινογιάννη και άλλων. Αυτούς πληρώνουμε με τις αυξήσεις του ρεύματος, αυτοί θησαυρίζουν πάνω στη δική μας φτώχεια.

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες νοικοκυριά ζουν χωρίς ρεύμα, πολλά περισσότερα αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα τιμολόγια, την ίδια ώρα που το υπουργείο οικονομικών μειώνει την τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες.

Για όλα αυτά ευθύνεται η «απελευθέρωση» στην αγορά ενέργειας, ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων που ο καθένας μας πληρώνει δεν πηγαίνουν στην ΔΕΗ αλλά στους ιδιώτες παραγωγούς. Κι όμως, μέχρι πριν μία δεκαετία η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν από τις πιο φτηνές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πιο τρανή απόδειξη για το πού καταλήγει η απελευθέρωση (βλ. υποταγή) της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο, είναι το καρκινογόνο νέφος της αιθαλομίχλης που τους τελευταίους χειμώνες κάνει την εμφάνισή του στον αττικό ουρανό.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η απάντηση θα πρέπει να είναι η αντίσταση μέχρι την νίκη. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ότι συνάνθρωποί μας θα ζουν χωρίς θέρμανση και ρεύμα, ότι η ενέργεια δεν θα είναι αγαθό στο οποίο όλοι θα έχουν πρόσβαση, πολύ περισσότερο όταν την ίδια ώρα οι «επενδυτές» πλουτίζουν μέσα από την εξαθλίωση των πολλών. Αν δεν επιβάλουμε τους δικούς μας όρους, δεν θα σταματήσουν. Νέες αυξήσεις είναι στα σκαριά. Οι τοπικές κινήσεις, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, η εργατική τάξη και οι άνεργοι να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις:

Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ρεύμα.
Παροχές σε ανέργους και αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Άμεση δραστική μείωση τιμολογίων ηλεκτρισμού, φόρων σε πετρέλαιο.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
 ΟΧΙ στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Εθνικοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού με έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Υπεράσπιση των ζωών μας, της φύσης και του περιβάλλοντος.
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Αττική-ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ
Γραφείο Τύπου
τηλ. επικοινωνίας: 2132063581-2, 6978520912, 6948647799