Η διακήρυξη της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική"

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΑΤΤΙΚΗ
Υποψήφια Περιφερειάρχης: Δέσποινα Κουτσούμπα

Η διακήρυξη  «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική»
Διακήρυξη
Η Αττική της κρίσης και της ελπίδας
4 χρόνια μετά την έναρξη των μνημονίων και οι πληγές είναι βαθιές στην Αττική και τους ανθρώπους της. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι άστεγοι, όσες και όσοι είδαν να μειώνονται οι αποδοχές τους ακόμη και 50%, να διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις τους, αυτές και αυτοί που βρέθηκαν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι νέες και οι νέοι που μεταναστεύουν, τα χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, η έκρηξη στην τοξικοεξάρτηση, η καθημερινή απελπισία όλων μας, διαψεύδουν τις διακηρύξεις ότι «μπήκαμε στην ανάκαμψη».
Και αυτό δεν περιορίζεται στην Αττική. Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν βαλθεί να κάνουν πράξη την πιο άγρια και βάρβαρη πολιτική. Για να μείνουμε μέσα στη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ. Για να αποπληρωθεί το ληστρικό χρέος. Η κυβέρνηση μόλις ψήφισε ένα ακόμη Μνημόνιο και υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει και ένα ακόμη το φθινόπωρο.
  Η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σ. Λουτζμάν, προσπάθησε να παρουσιαστεί ως δήθεν «αντισυστημική» δύναμη, προβάλλοντας το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο ως λύση. Όμως, το κίνημα κατάφερε να αποκαλύψει και τον εγκληματικό και βαθιά αντεργατικό ρόλο της. Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις της και με τον κρατικό μηχανισμό, με την κυβέρνηση αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα.
Περιφέρεια Αττικής: στρατηγείο της επίθεσης
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής λειτουργίας του, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο τοπικό κράτος.
Από την ψήφιση του «Καλλικράτη» μέχρι σήμερα έγιναν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο του τοπικού κράτους (περιφέρειες-δήμοι). Οι αλλαγές αυτές συνέβαλαν στην περιστολή έως και κατάργηση κοινωνικών παροχών και στη μεταφορά του κόστους τους στους εργαζόμενους, στηνσυρρίκνωση των μισθών και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ και την αντικατάστασή τους με φθηνό εργατικό δυναμικό ελαστικών σχέσεων, στην ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων, στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και φυσικού πλούτου στην αυταρχική θωράκιση του τοπικού κράτους απέναντι στον λαϊκό παράγοντα.  Ο «Καλλικράτης» επέβαλε τη συγκέντρωση της «τοπικής εξουσίας» σε όργανα όλο και πιο απομακρυσμένα από τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών, και οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου. Ενώ μετέφερε πλήθος αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, οι πόροι από το κράτος προς τους ΟΤΑ μειώνονται δραματικά Την ίδια ώρα υποχρεώνονται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ελέγχονται για αυτό από τοΠαρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Η Περιφέρεια Αττικής πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Αποτέλεσε το στρατηγείο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Στήριξε τα σχέδια καταστροφής στην Κερατέα. Νομιμοποίησε το ξεπούλημα του Ελληνικού στον Λάτση και την πλήρη τσιμεντοποίησή του. Στήριξε την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.  Υπηρέτησε την επέλαση της Cosco στο λιμάνι. Στη διαχείριση των σκουπιδιών ενδιαφέρεται απλά και μόνο να πάρει το έργο ο Μπόμπολας και οι άλλοι ντόπιοι και ξένοι εθνικοί «εργολάβοι» , προωθώντας πανάκριβες και εξαιρετικά ρυπογόνες τεχνικές καύσης αντί άλλων φθηνότερων και περιβαλλοντικά φιλικότερων τεχνικών.
Πρωτοστάτησε στην εφαρμογή τοπικών συμφώνων αποσχόλησης, Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης. Στήριξε το έγκλημα με τα διόδια προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Ακόμα και τον εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό της και το αποθεματικό της δεν τα διέθεσε σε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κοινωνικής καταστροφής ακριβώς επειδή οι πολιτικές της δεν στοχεύουν σε αυτό.
Προβάλλει ως κοινωνική πολιτική τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δηλ. το βασικό μοχλό ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης των βασικών υποδομών.
Αυτή την πολιτική εκφράζει σήμερα ο συνδυασμός Σγουρού, με την τυπική στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ουσιαστική στήριξη των δυνάμεων του συστήματος. Είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος, μαζί με τον «επίσημο» υποψήφιο της ΝΔ Κουμουτσάκο, της μνημονιακής λογικής και της εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών. Πρέπει να μαυριστούν σε αυτές τις εκλογές. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Τζήμερος με το συνδυασμό ακραίου νεοφιλελευθερισμού αλλά και τις φασίζουσες απόψεις σε πολλά σημεία
Πρόκληση για το λαό αποτελεί η κάθοδος του στελέχους της δολοφονικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρου, που λειτουργεί ως μοχλός συνολικότερης αντιδραστικής και αυταρχικής μετατόπισης. Είναι αναγκαίο να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην υπάρχει καμία κοινωνική αποδοχή της φασιστικής και ρατσιστικής πολιτικής και να μαυριστούν εκλογικά.
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου από την άλλη προσπαθεί να παρουσιαστεί ως η επόμενη Περιφερειάρχης. Καταθέτει ένα πρόγραμμα διαχείρισης σε αρμονία με το συνολικότερο μοντέλο διαχείρισης εντός συστήματος και ΕΕ που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προβάλει «δημοκρατικές» αλλαγές στον Καλλικράτη, προωθεί μια νέα «υγιή» επιχειρηματικότητα.Θεωρεί πανάκεια τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ που στοχεύουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του κεφαλαίου χωρίς να αμφισβητεί τους όρους που τις συνοδεύουν και προβάλει τη χρηστή διαχείρισή τους. Δεν προωθεί την ενεργητική συμμετοχή και δράση των κινημάτων, αλλά λειτουργεί με τους συνήθεις επικοινωνιακούς όρους άσκησης πολιτικής που προωθούν την ανάθεση των λύσεων στους «ειδικούς» επαγγελματίες πολιτικούς. «Πολιτικοποιεί» τις εκλογές -με βάση την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών σαν προάγγελος κυβερνητικής νίκης του.   
Από την άλλη ο συνδυασμός του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Θ. Παφίλη,προβάλλει την συνολική γραμμή του ΚΚΕ για τα κεντρικά και τα τοπικά ζητήματα, και προτείνει την κομματική-παραταξιακή ενίσχυσή του ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε θετικό βήμα. Η πολιτική του πρόταση, όπως και η πρόταση του ΚΚΕ,δεν επιδιώκει την κοινή ανατρεπτική δράση, δεν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός κινήματος ανατροπής. Ενώ προσδιορίζει τα όρια της πολιτικής σε ένα δήμο ή περιφέρεια, προβάλλει το μοντέλο ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη που μπορεί να λειτουργήσει φιλολαϊκά χωρίς όμως να θέτει σαν αναγκαίο όρο ένα ταξικά ανασυγκροτημένο λαϊκό και εργατικό κίνημα.
Το ευρώ, το «κοινό νόμισμα» αποδείχτηκε βασικός μοχλός αυτών των πολιτικών, έκανε ακόμα πιο έντονη την οικονομική και κοινωνική κρίση.Δεν είναι «εγγύηση σταθερότητας» αλλά παράγοντας φτωχοποίησης και εξαθλίωσης. Εμείς λέμε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι να παραμείνουμε στο ευρώ και στην ΕΕ, να συνεχίσουμε σε αυτό τον καταστροφικό δρόμο. Η έξοδος από το ευρώ και η αποδέσμευση από την ΕΕ θα ανακόψει μια πορεία καταστροφής.
Σήμερα γίνεται φανερό ότι απαιτείται ένα πρόγραμμα για την επιβίωση αλλά και την ουσιαστική βελτίωση των όρων οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων και του λαού. Με βασικούς άξονες:
- Έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.
- Μονομερή καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.Ανατροπή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει τα μνημόνια και διαχειρίζεται την επίθεση του κεφαλαίου.
- Εκδίωξη της τρόικας ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ και όλων των παραμηχανισμών της ΕΕ, κατάκτηση και διεύρυνση της εργατικής λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του.
- Διαγραφή του δημοσίου χρέους με άμεση στάση πληρωμών στους πιστωτές.
- Διαγραφή ιδιωτικών χρεών για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων,συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κλείνουν και απολύουν, μεεργατικό – λαϊκό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση.
- Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
.- Εξασφάλιση της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις των εργαζομένων και του λαού. Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος και νερού για χρέη σε ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ.
- Πάλη κατά της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού για την υπεράσπιση.
- Υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
- Υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος από τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου.
Αττική των αγώνων και των κινημάτων
Για αυτό καλούμε σε αγώνα :
· Για την κατάργηση του Καλλικράτη και του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
· Για να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι. Έξω οι ιδιώτες από τη διαχείριση υδατικών πόρων και δασικού πλούτου.
στις 18 Μάη ψηφίζουμε
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική