Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσίασε το όνομα, το σήμα και τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συνδυασμού του.

Δελτίο Τύπου.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσίασε σήμερα 27 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην λεωφόρο Πειραιώς, το όνομα, το σήμα και τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συνδυασμού του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014.
 
Ο κ. Κουμουτσάκος κορυφώνοντας την ανακοίνωση της διακήρυξής του, τόνισε ότι:
 
“Στην Ευρώπη των Περιφερειών, η Αττική μπορεί και οφείλει να είναι παρούσα. Δυναμική, παραγωγική, αισιόδοξη. Με πολίτες που έχουν δουλειές, ασφάλεια, αξιοπρέπεια.
 
Η Αττική έχει ανάγκη νέο πρόσωπο, νέες ιδέες,νέα ταχύτητα. Δεν χρειάζεται απλούς διανομείς κονδυλίων, χωρίς στρατηγική αλλά συχνά με “πελατειακή” λογική.
Δεν αλλάζει με ιδεολογικές εμμονές. Δεν ωφελείται από λαϊκίστικες απλουστεύσεις.
Και βέβαια προσβάλλεται από τις κραυγές του μίσους.
 
Η Αττική είναι έμπνευση και όραμα. Η αναγέννησή της απαιτεί μόχθο και πάθος.
Χρειάζεται νέες υπερβατικές και δημιουργικές ιδέες. Έχει ανάγκη από άλλη ματιά και άλλο τρόπο δράσης. Έχει δικαίωμα να αλλάξει πρόσωπο. Έχει δικαίωμα να ορίσει τη μοίρα της. Έχει δικαίωμα να κάνει στροφή στο μέλλον. Στροφή 180ο μοιρών. Αυτή είναι η πρότασή μας. Πρόταση ρεαλιστική και οραματική. Πρόταση που μπορούμε να κάνουμε πράξη, όλοι μαζί.”
 
O κος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την Αττική λέγοντας ότι:
-πρώτον πιστεύει στη νίκη και θέλει να την μοιραστεί με όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής,
-δεύτερον γιατί η Αττική έχει ανάγκη να αλλάξει πρόσωπο και να στραφεί προς το μέλλον και
-τρίτον γιατί και θέλει και μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο καθώς η εμπειρία που απέκτησε ως ευρωβουλευτής βοηθά στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, ιδεών για το μέλλον αλλά και πρόσθετων κοινοτικών πόρων προκειμένου να γίνουν πράξη.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η Αττική δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα. Μπορεί, όμως, να αλλάξει τη μοίρα της.
 
Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι ο τόπος, η πόλη, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων. Ένα πανέμορφο, και ξακουστό, από πανάρχαια χρόνια, κομμάτι της Ελληνικής γης. Ένας τόπος που έδωσε τα φώτα του στην Ευρώπη και τον Κόσμο.
Είχε παγκόσμια εμβέλεια. Είχε ισχυρή οντότητα και ισχυρή ταυτότητα. Ήταν -και είναι- η Πρωτεύουσα και ο περιβάλλων ζωτικός της χώρος».
 
Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε επίσης τους δεσμευτικούς άξονες στους οποίους θα βαδίσει μετά την εκλογή του:
«Άξονας πρώτος: Κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,
αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια.
 
- Να συνεργαστούμε με την Εκκλησία και τα κοινωνικά δίκτυα για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
- Να στήσουμε, για τον ίδιο σκοπό, υποδομές και να αναπτύξουμε δράσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
- Να αντλήσουμε πρόσθετους κοινοτικούς πόρους για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις.
 
Άξονας δεύτερος: Ανάπτυξη και απασχόληση. Στρατηγικός στόχος μας είναι να πείσει η Αττική ότι εδώ μπορεί να “παράγεται” μέλλον, γιατί μόνο έτσι μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Να επενδύσει στην καινοτομία, την τεχνολογία της επικοινωνίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να προχωρήσει στην έξυπνη εξειδίκευση, με διάχυση νέων τεχνολογιών και δημιουργία συνεργατικών δικτύων.
 
Όπλα της Περιφέρειας στον άξονα αυτό είναι
-Η αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του ΕΣΠΑ.
- Η άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων.
-Η επιστράτευση του θεσμού των ΣΔΙΤ.
- Η αξιοποίηση νέων ιδεών βγαλμένων από τη διεθνή εμπειρία.
 
Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην ένταξη της Περιφέρειας στη νέα δομή της «Καινοτομικής Ευρώπης», στην έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των start up μοντέλων, στην ίδρυση Κέντρου Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, για πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από όλο τον Κόσμο, στη δημιουργία Πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας, όπου θα παρέχεται υποδομή και τεχνογνωσία σε νέους για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες, και τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Επίσης, στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματός της, με την ανάδειξη περισσότερων πόλων επισκεψιμότητας και, βέβαια, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των έργων που καρκινοβατούν, και σε λύσεις μεγάλων προβλημάτων που χρονίζουν.
 
Άξονας τρίτος: Αίγλη στην Αττική. Αίγλη στην Περιφέρεια σημαίνει ανάδειξη της ταυτότητάς της, αλλά και της κάθε γωνιάς της. Της μοναδικότητας των φυσικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της. Των εμβληματικών περιοχών, των μνημείων του Πολιτισμού και των χώρων της Ιστορίας. Των παραλιακών μετώπων και των ορεινών της όγκων. Σημαίνει άνοιγμα στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Εξωστρέφεια και ελκυστικότητα».
 
Για αυτόν τον στόχο, ο κ. Κουμουτσάκος δεσμεύθηκε για την δημιουργία Γραφείου σταθερής εκπροσώπησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις Βρυξέλλες καθώς και την διασύνδεση με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης μέσα από την ανάπτυξη της «Περιφερειακής Διπλωματίας», της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, της διεκδίκησης κοινών προγραμμάτων, αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των ευρωπαϊκών Περιφερειών.
 
«Η Αττική έχει ανάγκη νέο πρόσωπο, νέες ιδέες,νέα ταχύτητα. Μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή Περιφέρεια, που ξέρει τι θέλει, ξέρει που πάει, ξέρει και πώς να πάει».
 
Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Η Αττική έχει ανάγκη από μια στροφή 180 μοιρών προς το μέλλον. Αυτό λοιπόν είναι το όνομα και το σήμα μας: 180ο »