Οι κυρίες Μαρία Τζίτζη και Ράνια Κορναράκη - Πετρά στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.


"Φλαμπέ. Η εκδίκηση των αστεριών", είναι το νέο βιβλίο (το έκτο συνολικά) της κυρίας Μαρίας Τζίτζη. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουλίου στις 19.45, στον Πύργο Ράλλη στην Κολώνα. Την εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος "Φίλοι Φιστίκι Φεστ" και η κυρία Ράνια Κορναράκη - Πετρά, εκπροσωπώντας τον σύλλογο, αναφέρθηκε στο έργο της διακεκριμένης χημικού, οινολόγου και συγγραφέως Μαρίας Τζίτζη, που, επίσης, διαθέτει αξιοσημείωτη εμπειρία στην εκπαίδευση από την εργασία της στο ιδιωτικό ΙΕΚ "Le Monde", αλλά και ως δημιουργός και υπεύθυνη λειτουργίας του τμήματος Οίνου του ΙΕΚ Αίγινας.

Μάλιστα, με αφορμή ένα εξαιρετικό σεμινάριο προς του επαγγελματίες της εστίασης του νησιού, το οποίο πραγματοποιήθηκε του Ιούνιο του περασμένου χρόνου στην Αίγινα και ήταν εισηγήτρια ήταν η ίδια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της γαστρονομίας, ώστε να σκιαγραφηθούν οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη του νησιού σε επιχειρηματικό επίπεδο και οι δυνατότητες αξιοποίησης της εκπαίδευσης μέσα από το Δ. ΙΕΚ Αίγινας και τα προσεγμένα σεμινάρια που την πλαισιώνουν.

Οι τοποθετήσεις της κυρίας Μαρίας Τζίτζη και της Ράνιας Κορναράκη - Πετρά -μέσα την ενασχόλησή της επί σειρά ετών στην γαστρονομική ομάδα του φεστιβάλ φιστικιού- παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το 1985, ο διάσημος και βραβευμένος Γαλλοϊταλός μάγειρας Λουί Καραντί, παρασυρμένος από τον πυρετό του τζόγου, παίζει και χάνει το ένα από τα τρία αστέρια Μισελέν, που έχει κερδίσει το εστιατόριό του στην πόλη Σιέρ της Ελβετίας. Στο τραπέζι εκείνο της πόκας συμμετείχαν ένας Άγγλος δημοσιογράφος, ένας Γερμανός μάγειρας, ένας Ισπανός οινοχόος κι ένας Έλληνας μετρ ντ’ οτέλ, όλοι υπάλληλοι και συνεργάτες του εστιατορίου του σεφ.

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες της μοιραίας εκείνης παρτίδας βρίσκουν τον θάνατο σε μυστηριώδη ατυχήματα ενώ παίρνουν μέρος ως δοκιμαστές-κριτές σε έναν εθνικό διαγωνισμό κρασιού στην Κύπρο.

Ένα ταξίδι στον λαμπερό κόσμο της γαστρονομίας, όταν σβήνουν τα αστέρια και ξεθωριάζουν οι περγαμηνές. Μια διαδρομή από τη Λεμεσό στην πρωτεύουσα της γαστρονομίας Λυόν κι από τη Σιέρ στον μαγευτικό αμπελότοπο του Βαλέ στη Γενεύη, γεμάτη γεύσεις κι αρώματα, ίντριγκες και ψυχολογικά δράματα, έρωτες κι ενοχές.

Μάγειρες και οινοχόοι, δημοσιογράφοι και δοκιμαστές-κριτές αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που, αν δεν ήταν πασπαλισμένοι με τη χρυσόσκονη της φήμης, κανένας δεν θα τους αναγνώριζε. Γεμάτοι πάθη και μικρότητες αλλά και μεγαλοσύνη και γενναιότητα, ζουν φαντασμαγορικά και εντυπωσιάζουν για λίγο, όπως ακριβώς οι φλαμπέ δημιουργίες της κουζίνας οι οποίες, μόλις καεί η αλκοόλη, σβήνουν και βυθίζονται και πάλι στην αφάνειά τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Τζίτζη.

Χημικός, Οινολόγος, Συγγραφέας, Διεθνής Κριτής Οίνου
Μέλος
Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων
Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Ανεξαρτήτων Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου
Διακρίσεις
Chevalier dans l' Ordre du Merite Agricole - Republique Francaise / Knight of the Order of Agricultural Merit
Εκπαιδεύτρια σε τμήματα ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ , BAR & RESTAURANT, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ "Le Monde".
Δημιουργία και λειτουργία τμήματος Οίνου του ΙΕΚ Αίγινας. (Γνωστικό αντικείμενο: οινολογία, γευσιγνωσία, συνδυασμός φαγητών - κρασιών).
Σύμβουλος οίνου (δημιουργία καταλόγου οίνων και ποτών, εκπαίδευση προσωπικού, οργάνωση και λειτουργία κάβας) σε εστιατόρια.
Διεθνής κριτής οίνου, δοκιμαστής σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.