Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Η Έλενα Φουντούκη μας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο παζάρι της Προστασίας Ζώων Αίγινας - Αγκιστρίου και μιλά για το καταφύγιο και το έργο του.

IMG_20221208_122237-00.jpg

Την Έλενα Φουντούκη, η οποία εργάζεται στο "Σωματείο Προστασίας Ζώων Αίγινας - Αγκιστρίου", φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, από τις 11 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα, στην οδό Παναγή Ηρειώτη 67, η "Προστασία Ζώων Αίγινας - Αγκιστρίου" θα πραγματοποιήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα, για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων του νησιού μας. 


Με την ευκαιρία, μίλησε για το καταφύγιο και τις προσπάθειες που καταβάλουν τα μέλη της διοίκησης και οι εργαζόμενοι σ' αυτό. Ακολουθούν, επιγραμματικά, μερικά από τα βασικά σημεία της συζήτησης:

Οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας του καταφυγίου.

Η "Προστασία Ζώων Αίγινας -  Αγκιστρίου" ή αλλιώς όπως λέγεται "Animal Protection", ήταν το τότε "ΦΑΖΑ". Βέβαια, αρκετά διαφορετικό πια. Το κοινό είναι, ότι είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και ιδρύθηκε το 2006, έχει αλλάξει χέρια, αλλά πάντα ήταν ο ίδιος ο στόχος και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει τα αδέσποτα του νησιού. Γάτες και σκυλιά.

Το καταφύγιο φιλοξενεί γύρω στα 90 με 100 σκυλιά, ανά το χρόνο. Βέβαια σκοπός είναι να βρουν οικογένειες. Γι' αυτό είμαστε εκεί, όχι για να τα βάλουμε. Όσο ωραίος και αν είναι ένας χώρος καταφυγίου δεν παύει να είναι κλούβια και δεν παύει να είναι ένας χώρος προσωρινός και πάντα ευελπιστούμε, αυτό το χρονικό διάστημα να είναι πάρα πολύ μικρό και να βρίσκουν την οικογένεια για να ζουν μία ευτυχισμένη ζωή.

Κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό, όταν φεύγουν από μας να πάνε κάπου που να είναι πολύ καλά. Όχι δεμένα κτλ, αυτά που όλοι θεωρούμε ότι είναι καλό για την ευζωία  αυτών των πλασμάτων.

Είμαστε τρεις εργαζόμενοι, το σωματείο έχει επτά μέλη. Εμείς δεν είμαστε στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, είμαστε τρεις εργαζόμενοι είναι ο Αντρέας Φουρναράκος, είναι η Λορέτα Κόκου, που είναι καινούργια στην ομάδα και είναι εξαιρετική κι εγώ και παλεύουμε με βροχές, με τα πάντα. Αλλά είναι μία δουλειά που αγαπάμε πάρα πολύ και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι δείχνουμε είναι πάρα πολύ αγάπη. Δύσκολη είναι η δουλειά,  γιατί η Αίγινα έχει πάρα πολλά αδέσποτα, όπως κάθε επαρχία. Συγκριτικά με άλλες επαρχίες καλά τα πάμε, έχω να πω. Παρόλο που οι άνθρωποι βλέπουν αδέσποτα στο δρόμο, αγέλες, δεν έχει καμία σχέση με άλλες επαρχίες, που ακούμε και βλέπουμε εμείς. 

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 90 με 100 σκυλιά. "Ο σκοπός είναι κι αυτά να ζουν καλά". 

Το καταφύγιο έχει συγκεκριμένο χώρο και έχει και μία άδεια, υπάρχει άδεια λειτουργίας από το κράτος, που δικαιολογεί είναι υπάρχει μέσα συγκεκριμένους αριθμούς σκυλιών. Έτσι κι αλλιώς κι εμείς δεν θέλουμε να το κάνουμε "Νταχάου", γιατί ο σκοπός, γενικά, του κάθε Δήμου και της κάθε κοινωνίας, δεν είναι να αδειάσει τους δρόμους από τα αδέσποτα και να τα τσουβαλιάσουμε κάπου και απλά να εξαφανιστούν.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι κι αυτά να ζουν καλά και να γίνει κάτι παραπέρα από αυτό. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να φιλοξενούμε 90 με 100 σκυλιά. Κάθε φορά που ένας σκυλί υιοθετείται, παίρνουμε ένα καινούργιο σκυλί. Πάρα πολλές γέννες βρίσκουμε στο δρόμο, πάρα πολλές γέννες, πάρα πολλά σκυλιά, που έχουν εγκαταλειφθεί μόλις.

Προσπαθούμε να κάνουμε τώρα - έχουμε κινητοποιηθεί λίγο να κάνουμε και κάποιες δράσεις - κάναμε και με τη ΚΕΔΑ κάποιες δράσεις για τα μικρά παιδιά. Εγώ έκανα θεατρικό παιχνίδι μαζί με τη Μαριάνθη Δημητρούλη. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία!

Πως γίνεται η υιοθεσία ενός σκύλου από το καταφύγιο.

Το σκυλί θα φύγει με συμβόλαιο υιοθεσίας από το καταφύγιο, θα ελεγχθεί ο άνθρωπος που θα 'ρθει. Εμείς συνεργαζόμαστε πολύ με τη Γερμανία. Έχει πια καταρριφθεί ο μύθος ότι πάνε τα σκυλιά για πειραματόζωα, δεν πάνε. Δεν τους συμφέρει να πάρουνε ζώα από την Ελλάδα μ' αυτό τον τρόπο για πειραματόζωα, να τα λέμε κι αυτά. Οπότε ελέγχουμε το σπίτι, την οικογένεια, κάνουμε βασικές ερωτήσεις. "Γιατί το θέλετε το σκυλάκι;", "έχετε χώρο, έχετε χρόνο;". Πράγματα τα οποία είναι πολύ βασικά για όλους και από κει και πέρα, όταν οι άνθρωποι, δεν λένε ότι το θέλουμε το σκυλάκι για φύλακα, να το δέσουμε στον κήπο, δεν λένε ότι το θέλουμε κουταβάκι, γιατί το παιδάκι μας αγαπάει πάρα πολύ τα κουταβάκια - γιατί αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Όταν λοιπόν πυθόμαστε ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει ένα σκυλί από εμάς, σαφέστατα με μεγάλη χαρά του το δίνουμε, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας.

Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν σιγά - σιγά το καταφύγιο. Μερικοί υιοθετούν σκύλους.

Kοίταξε να δεις, έρχονται. Όχι πάρα πολλοί δηλαδή, αλλά έρχονται. Δεν ξέρει πολύ κόσμος για το καταφύγιο. Οι άνθρωποι βέβαια ζητάνε μικρόσωμα σκυλάκια, όταν τους λέμε ότι το μικρότερο ζωάκι που μπορείτε να πάρετε είναι 10 κιλά, εκεί χολένουμε, γιατί τα μικρόσωμα σκυλάκια δεν βρίσκονται στο δρόμο, οπότε τους απογοητεύουμε. Γίνεται ένα άνοιγμα στην Αίγινα και με τα σχολεία, αυτό όμως που οφείλω να πω πάνω από όλα, είναι ότι υπάρχει πολύ καλύτερη, καλή διάθεση. Οπότε αυτό που έχω να πω, είναι ότι ακόμα και άνθρωποι του νησιού έρχονται πάνω, βλέπουν τη δουλειά μας και ναι, μερικοί παίρνουν σκυλιά.

Οι μέθοδοι και η εγκατάλειψη των σκύλων σε αριθμούς.

Για να έχουμε κάθε χρόνο 100 σκυλιά επάνω, ενώ υιοθετούνται κάθε χρόνο 80 με 140, καταλαβαίνουμε όλοι ότι από κάπου έρχονται τα καινούργια σκυλιά. Είναι εγκαταλείψεις όλα. Εκτός από μερικές περιπτώσεις, που είναι ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει, πέθανε ο ιδιοκτήτης, που αυτά μετριούνται στα δάχτυλα, έχω να πω, δηλαδή 100 τα 10, φέτος σε λίγο πιο πολύ. Όλα τα άλλα είναι εγκαταλείψεις, εγκατάλειψης μαζικές. Δηλαδή μία μάνα που έχει γεννήσει 8 στο Λεόντι, ας πούμε τώρα. Πριν τρεις μήνες πήραμε μία μάνα με οχτώ μωρά, δεμένα στο δάσος - στο καταφύγιο δεν έρχονται πολλοί γιατί έχουμε κάμερες - οπότε τα αφήνουν λίγο πιο 'κει, που αν είναι τυχερά τα βρίσκουμε, είναι και αυτό δηλαδή... είναι ένα πάλι ακόμα πιο "σκοτεινό" κομμάτι. Στα σκουπίδια, πεταμένα μέσα σε σακούλες στα σκουπίδια. Έχει τύχει πάρα πολλές φορές και τέλος πάντων μη γελιόμαστε, τα αδέσποτα εμείς τα φτιάχνουμε, εμείς τα δημιουργούμε. Οι σκύλες μας, ο σκύλος μας ή εμείς που δεν το αντέχουμε να είναι άλλο στο σπίτι μας γιατί έχουμε φανταστεί αλλιώς στη ζωή μας με ένα σκυλί και αλλιώς είναι, γιατί δεν είναι εύκολη η ζωή με ένα σκυλί. 

Σημαντικές για τη λειτουργία του Σωματείου οι δωρεές. Μεγάλες οι ανάγκες για τις στειρώσεις.

Το είπα πριν ότι είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο ό,τι χρήματα χρησιμοποιούμε είναι από δωρεές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για τις στειρώσεις γατιών, έχουμε προγράμματα που τρέχουν στους τοπικούς κτηνιάτρους, όλα είναι από δωρεές ανθρώπων ή άλλων οργανώσεων γι' αυτό. Υπάρχει, οφείλω να το πω, υπάρχει μία καλή θέληση του Δήμου τον τελευταίο καιρό, να συνεργαστεί και να βοηθήσει σ' όλο αυτό το κομμάτι. Ευχόμαστε και ελπίζουμε πολύ γρήγορα να τους έχουμε δίπλα μας σ' αυτό τον αγώνα, ιδίως των στειρώσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και εκεί είναι που έχουμε τη μεγαλύτερη επαφή με τους ανθρώπους της Αίγινας, γιατί προσπαθούμε να στειρώσουμε γατιά ανά γειτονιές και έτσι πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα, που δεν έχουνε κάποια δεν έχουν σκυλιά σπίτι τους, μας καλούν και μας λένε "έχουμε αυτές τις γατούλες" τις θέλω εδώ στη γειτονιά, παρακαλούμε βοηθήστε για τη στείρωση" και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε.  Φέτος, μέχρι στιγμής, σήμερα που μιλάμε, έχουν στειρωθεί 810 γάτες.

Τα χρήματα από το χριστουγεννιάτικο παζάρι, θα αξιοποιηθούν στο καταφύγιο και στο πρόγραμμα των στειρώσεων.

Θα γίνει ένα παζάρι Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ, στην Παναγιώτη Ηρειώτη 67. Είναι αυτό το κομματάκι, μεταξύ "Μαύρου Γάτου" και "Μπακαλόγατου". Έχουμε ζητήσει την άδεια του Δήμου, όχι να κλείσουμε, απλά ότι θα είμαστε εκεί, Εκεί  λοιπόν θα στηθεί ένα παζάρι.

Θέλω να πω, θα το γράψουμε και στο site μας στο Facebook, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους τους καταστηματάρχες της Αίγινας, που μας δώσανε διάφορα πράγματα για τη λαχειοφόρο μας. Όλα τα ονόματα θα αναρτηθούν, έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ένα ένα λαχνό και να τύχουν, σε κάτι πολύ ωραίο και να βοηθήσουν ουσιαστικά για τη λειτουργία του καταφυγίου. Εκεί θα πάνε τα χρήματα, αλλά και για τα προγράμματα των στειρώσεων. Αντί δωρεάς θα δίνονται πράγματα, από φούτερ, μέχρι κάρτες, πράγματα για ζωάκια, γλυκά, κρασί και θα κάνουμε και διάφορα events! Έχουμε μουσικούς, σκοπός είναι να περάσουμε καλά.

Με μεγάλη χαρά προσκαλούμε όλο τον κόσμο μικρούς - μεγάλους, αν μη τι άλλο θα μας γνωρίσουν και θα περάσουμε σίγουρα πάρα πολύ καλά".

Η οικονομική βοήθεια, οι ανάδοχες οικογένειες ή απλά μια βόλτα στο δάσος!

Σαφέστατα, το χρηματικό ποσό είναι κάτι που πάντα είναι ευπρόσδεκτο, γιατί καλύπτει διάφορα έξοδα, όλα τα έξοδα δικά μας εκεί που έχουμε ανάγκη. Δηλαδή δίνονται τα χρήματα μέσω τραπέζης και εκεί εμείς μετά τα διαχειριζόμαστε όπως πρέπει να διαχειριστούμε. Φάρμακα, τροφές, το ποσό που ξοδεύουμε κάθε χρόνο είναι τεράστιο.

Από κει και πέρα βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να έρθει, μετά από επικοινωνία μαζί μας, με εμένα ουσιαστικά γιατί έχουμε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας, μέχρι να βγάλει ένα σκυλί βόλτα. Και είναι καταπληκτικά εκεί πάνω γιατί είναι πολύ ωραία η βόλτα στο δάσος. Για μας είναι τεράστια βοήθεια, για τα σκυλιά τεράστια προσφορά, γιατί αγαπούν πάρα πολύ να περπατάνε. Τα βγάζουμε μέσα στο καταφύγιο που έχει μεγάλο χώρο, αλλά το να βγουν έξω είναι μοναδικό. 

Από κει και πέρα μπορούν να έρθουν να κοινωνικοποιηθούν κουτάβια κι αυτό είναι και πάρα πολύ σημαντικό για μας. Και είναι μία ευκαιρία να ευχαριστήσω όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που έχουμε στην Αίγινα. 

Τι είναι η ανάδοχη οικογένεια; Όταν βρίσκουμε κουτάβια δεν μπορούμε να τα βάλουμε στο καταφύγιο, πρέπει πρώτα να κάνουν δύο εμβόλια, αλλιώς κινδυνεύουν. Έτσι λοιπόν πρέπει να βρεθούν οι οικογένειες με έναν χώρο, να φιλοξενήσουν 1,2,3 έχει τύχει και περισσότερο κουτάβια στο χώρο τους, οι περισσότεροι έχουν κάποιο χώρο που τα βάζουν. Δίνουμε εμείς φυσικά τροφή και τα προσέχουμε, αλλά είναι απίστευτη αυτή η προσφορά, ακόμα βέβαια και ανθρώπους που θέλουν να πάρουν ένα γέρικο σκυλί ή  να βοηθήσουν ένα κουτάβι στην κοινωνικοποίηση και να το πάρουν για ένα μήνα.

Όλα αυτά για εμάς είναι τεράστια προσφορά! Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6972921110 και 6981218009.

Ένα μήνυμα για συμμετοχή και ευαισθητοποίηση.


Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε κάτι για να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση του νησιού. Μπορεί να είμαστε εκεί να κάνουμε αυτό, έχουμε πολλά κενά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα και μόνο με την συμμετοχή των ανθρώπων και την ευαισθητοποίηση μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή και των ζώων, αλλά πάρα πολύ σημαντικό και των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτό το νησί.

Αναλυτικά, όσα είπε η Έλενα Φουντούκη στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, μπορείτε να ακούσετε στο video που συνοδεύει την δημοσίευση.

Η Έλενα Φουντούκη ευχαρίστησε την ιδιοκτήτρια του καταστήματος SurLulu για την διοργάνωση του παζαριού και τη βοήθεια.

Περισσότερα για το Σωματείο Προστασίας Ζώων Αίγινας και Αγκιστρίου, μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ του Aegina Portal.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png