Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης για τις ενέργειες της Επιτροπής των Οχυρών της Πέρδικας. Πού βρίσκεται το θέμα, τι ενέργειες πρέπει να γίνουν.

IMG_20221210_135721-vasilis-grigoriadis.jpg
Τον αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Γρηγοριάδη φιλοξένησε το Σάββατο το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μια συζήτηση σχετική με τα οχυρά της Πέρδικας. Ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης είναι μέλος της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας και στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που έγινε σχεδόν πριν από δυόμιση μήνες, ανάπτυξε όσα έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή, προκειμένου να κηρυχθεί αυτός ο χώρος σε αρχαιολογικό, αποτρέποντας έτσι, την όποια μορφή εκμετάλλευσής του.  

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της αξιοποίησης του αγροτεμαχίου με εμβαδόν 330.215,86 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, το οποίο βρίσκεται στην Πέρδικα, επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά από δημοσίευμα του Aegina Portal, λόγω της "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Αξιοποίηση του Ακινήτου Πέρδικα", που εξέδωσε στις 19 Ιανουαρίου 2022 η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.). Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου έγινε γνωστό ότι υπάρχει μία πρόταση.

Η ενημερωτική αυτή εκπομπή, έρχεται ως συνέχεια των όσων είχε δηλώσει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης, επίσης μέλος της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2022, ενημερώνοντας τότε το Σώμα.

Εκτός από το θέμα των Οχυρών της Πέρδικας, ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης περιγράφει τι είναι μία "μελέτη κορεσμού", που πρόσφατα ανέφερε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, λέει την άποψή του για την εκκρεμή υπόθεση του χωροταξικού της Αίγινας και άλλα παρόμοια θέματα. 

Η εκπομπή διήρκησε 43 λεπτά και το κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζει επιγραμματικά, μερικά από τα κεντρικά σημεία, που έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή των Οχυρών της Πέρδικας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βασίλη Γρηγοριάδη για την αποδοχή της πρόσκλησης και ελπίζουμε να υπάρξει και μία επόμενη εκπομπή.

Αρχικά ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης παρουσίασε το ζήτημα της Χερσονήσου της Πέρδικας και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η Επιτροπή και κάνοντας μία σύντομη αναφορά στα γεγονότα του 2014, είπε ότι: “Ο δήμος συσπειρώθηκε και δεν έκανε αποδεκτό το να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχει η συνηγορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά από αυτό, δυστυχώς δεν υπήρξε μία ευαισθητοποίηση από μεριάς, αν θέλετε της ντόπιας κοινωνίας, είτε της Κοινότητας της Πέρδικας, είτε και αυτού του Δήμου, ώστε από το ‘14 μέχρι σήμερα να μην υπάρξουν γεγονότα, όπως αυτός ο αιφνιδιασμός ο οποίος έγινε στις αρχές αυτής της χρονιάς, τον Ιανουάριο.

Aegina Portal: Κύριε Γρηγοριάδη επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξε και επίσκεψη Καμμένου και κάποιες δεσμεύσεις του Υπουργού Αμύνης τότε, είχε έρθει στην περιοχή με υψηλά ιστάμενους, αξιωματούχους και υπήρξαν και κάποιες δεσμεύσεις για το πως τελικά θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Έχετε δίκιο σ' αυτό, ότι τα πράγματα κύλησαν στην συνέχεια, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ιχνηλάτιση για το ζήτημα.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Ακριβώς, δηλαδή δεν υπήρξε μία συνέχεια, τουλάχιστον από εμάς, από εμάς τους Αιγινήτες να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα. 

Επιβάλλεται η επίσπευση των μέτρων, που πρέπει να ληφθούν.

Το θέμα των "Οχυρών" είναι ένα θέμα, το οποίο εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια να λυθεί, είναι μπορεί να πει κανείς, ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη. Αλλά πρέπει να πούμε ότι και στην πρόσκληση του Ιανουαρίου, δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε και ποιος ήταν αυτός ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον, για  την περιοχή αυτή. Κατά την άποψή μου μας επιβάλλεται και το έχουμε διατυπώσει και στην επιτροπή, μας επιβάλλεται η επίσπευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε η περιοχή αυτή να κηρυχθεί διατηρητέα. Δεν χωράει αμφιβολία, ότι τα "Οχυρά" έχοντας στοιχεία μνήμης οφείλουμε να τα κηρύξουμε, όπως και ορισμένα στοιχεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τα οποία υπάρχουν. Κάποιοι θολωτοί τάφοι, ακόμη και ένα - δύο βυζαντινά εκκλησάκια. 

Λοιπόν, δεν χωράει αμφιβολία, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ερεθισμός, από μεριάς Υπουργείου Πολιτισμού. Σ' ένα έγγραφό του το Υπουργείο Πολιτισμού, του Αυγούστου, αναφέρεται στην ανάγκη σύνταξης ενός φάκελου, ο οποίος θα τεκμηριώνει το πρόβλημα και το οποίο πρόβλημα θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στην κήρυξη Την κήρυξη ή μη, εμείς ελπίζουμε στην κήρυξη, της περιοχής ως διατηρητέας. 

Το έγγραφο από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οδηγίες για τη σύνταξη του φακέλου και η απόφαση της Επιτροπής.

Κάτι που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, είναι ότι στις 11 Αυγούστου 2022, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, απέστειλε σχετικό έγγραφο, με αποδέκτη, μεταξύ άλλων, το Δήμο Αίγινας και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος.
.
Βασίλης Γρηγοριάδης: Αυτό το έγγραφο αναφέρεται σ’ αυτό το οποίο σας είπα, δηλαδή, ότι πρέπει να συνταχθεί ο φάκελος και αυτός ο φάκελος θα περάσει από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Πρέπει όμως να ξέρετε, ότι έχοντας κάνει μία επικοινωνία με την κυρία Ανδρουλιδάκη, η οποία είναι η Γενική Διευθύντρια, σήμερα, του Υπουργείου Πολιτισμού μάς δηλώθηκε η αδυναμία της υπηρεσίας να συντάξει αυτόν τον φάκελο, λόγω φόρτου εργασίας.

Υπενθυμίσαμε στην κυρία Ανδρουλιδάκη ότι τρεις μέρες πριν από τη συνάντησή μας, αυτή και την συζήτησή μας αυτή, ο Δήμος της Αίγινας είχε συντάξει και είχε αποστείλει ένα έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να συντάξει με κάποιους αρμόδιους τοπογράφους και λοιπά, να συντάξει αυτό το φάκελο, ο οποίος φάκελος θα επρόκειτο να κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα περαιτέρω.

Αυτός ο φάκελος, πρέπει να σας πω, ότι πρέπει να είναι λεπτομερέστατος και πρέπει να περιλαμβάνει την διεξαγωγή, καταρχήν μίας αυτοψίας και σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, χωροθέτησης της μεγάλης των εγκαταστάσεων των πυροβολείων και στοών, καθώς και η πλήρης φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση τους.

Είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο έλαβε υπόψη της η Επιτροπή και επρότεινε στην τελευταία συνάντηση, η οποία ήτανε πριν ενάμιση μήνα, αν όχι παραπάνω, σ’ αυτή τη συνάντηση αποφασίστηκε να αναθέσει ο Δήμος σε ντόπιους τοπογράφους την παραγωγή αυτού του φακέλου.

Στην Επιτροπή Διαβουλεύσεις στην οποία μετείχα την προηγούμενη Τρίτη, μπήκε το ερώτημα γιατί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο εξέταζε εκείνη τη στιγμή η Επιτροπή Διαβούλευσης, γιατί δεν υπήρξε το θέμα “Οχυρά της Πέρδικας”, αποτύπωση ή μελέτη ή σύνταξη φακέλου.

Ο κύριος δήμαρχός μας απήντησε ότι ο φάκελος αυτός θα προετοιμαστεί από έναν τοπογράφο, τον οποίον δεν ανέφερε και ο οποίος τοπογράφος θα έρθει σε επαφή με την επιτροπή, έτσι ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει αυτές τις προδιαγραφές, κατά κάποιο τρόπο, που αναφέρονται στο έγγραφο σας είπα και σας διάβασα πριν από λίγο.

Aegina Portal: Πάντως εδώ δεν υπάρχει ένα τεχνικό έργο, για να είναι στη λίστα του Τεχνικού Προγράμματος, είναι μία μελέτη, από ότι κατάλαβα.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Ακριβώς, πολύ σωστά το βάζετε, γιατί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν το έχω τώρα μαζί μου εδώ, αλλά στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν υπάρξει και αναθέσεις μελετών, ασχέτως του συγκεκριμένου προβλήματος το οποίο συζητάμε τώρα.

Aegina Portal: Αρχικά είχε ειπωθεί, γι’ αυτά τα τοπογραφικά, ότι θα μπορούσαν να αντληθούν με κάποιο τρόπο, από κάποια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ή κάτι τέτοιο, υπήρχε αυτή η πιθανότητα, για να πάει πιο γρήγορα;

Βασίλης Γρηγοριάδης:  Έτσι όλοι ελπίζαμε. Δυστυχώς το ΤΑΣ και η υπηρεσία η οποία είχε προετοιμάσει αυτή την προκήρυξη για τον διαγωνισμό, δεν έχουν δείξει την πρόθεση κάποιας συνεργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε κάποια τοπογραφικά, τα οποία θα θέλουν πιθανόν μία επικαιροποίηση ή θα θέλουν μία συμπλήρωση που δεν υπάρχει, μετά από μία κριτική που θα γίνει από μας και μετά από μία αυτοψία που θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν τωόντι, αυτά τα τοπογραφικά, είναι σε θέση να λειτουργήσουν και να μας βοηθήσουν στη σύνταξη του φακέλου.

Το ειδικό χωροταξικό της χερσονήσου της Πέρδικας και το γενικό χωροταξικό της Αίγινας, που ακόμη εκκρεμεί.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Εμείς έχουμε προχωρήσει και σαν Επιτροπή, αλλά και σαν φορέας και του Συλλόγου των Φίλων της Αίγινας, έχουμε προχωρήσει σε μία πρόταση, εκπόνησης ειδικής χωροταξικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου Πέρδικας, η οποία πρόταση έχει γίνει και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος.

Σ’ αυτή την πρόταση, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα θετικό, κάτω από την έννοια, ότι έγινε η πρόταση, κάνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μελετητή ή μελετητών για τη σύνταξη αυτής της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης, η οποία πρέπει να ενταχθεί ή θα πρέπει να έχει και στοιχεία από την Γενική Χωροταξική μελέτη του νησιού η οποία υποτίθεται ότι εκπονείται ή ότι θα ανατεθεί ή ότι έχει ανατεθεί.

Aegina Portal: Όμως αυτή η διαδικασία έχει σταματήσει.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Δεν έχει σταματήσει μόνο για την Αίγινα, έχει σταματήσει διότι υπήρξαν προσφορές από μελετητικά γραφεία με μεγάλες εκπτώσεις και ήτανε σε βάρος η έκπτωσης η μεγάλη της αμοιβής του μελετητή, όπως καταλαβαίνετε, είναι και σε βάρος της ποιότητας της μελέτης. Δηλαδή είναι πράγματα τα οποία δεν συνάδουν στο να έχει κανένας ένα θετικό αποτέλεσμα, μετά από μία τέτοια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Aegina Portal: Είσαστε αισιόδοξος για το χωροταξικό του νησιού, θα ξεκινήσει γρήγορα πάλι διαδικασία;

Βασίλης Γρηγοριάδης: Λυπάμαι πάρα πολύ, δεν είμαι αισιόδοξος και το λέω αυτό γιατί θέλω να σας θυμίσω, ότι το Σεπτέμβριο του 2006 κάνανε μία ημερίδα χωροταξικού σχεδιασμού στο “Τιτίνα”, υπήρξαν πολύ ενδιαφέροντες μελετητές, υπάρχουν τα κείμενα αυτά κατατεθειμένα και όποτε θέλετε μπορώ να σας δώσω και το τεύχος, αυτό το οποίο εκδόθηκε μετά αυτή την ημερίδα, στην οποία ημερίδα παρίσταντο όλοι οι μετέπειτα δήμαρχοι, ήτανε ο κύριος Σακκιώτης, ήταν ο κύριος Μούρτζης, ήταν ο κύριος ο Τάκης Κουκούλης, ήταν όλοι και όχι μόνον ήταν όλοι, αλλά δεν υπήρξαν και τοποθετήσεις των, επάνω στα θέματα που μπήκαν σ’ εκείνη την ημερίδα.

Από τότε έχουνε περάσει 16-17 χρόνια. Λοιπόν, έχω πάει, είτε με τον κύριο Σάκη Σακκιώτη, είτε με με τον κύριο Μούρτζη το Υπουργείο Χωροταξίας, ναι - ναι θα 'ρθούνε, ναι - ναι θα κάνουμε, δεν έχει μέχρι σήμερα τίποτα το θετικό, έτσι ώστε να πούμε ότι μπορούμε να έχουμε μία λύση του ζητήματος.

Πρέπει να ξέρετε ότι η σύνταξη μιας χωροταξικής μελέτης, ενός τόπου, ενός νησιού, μιας πόλεως και λοιπά, θέλει τουλάχιστον τρία χρόνια, για να πει κανένας, ότι θα έχει συνταχθεί η πολεοδομική μελέτη, θα έχει συνταχθεί η πράξη εφαρμογής και θα έχουν κατατεθεί και τα προεδρικά διατάγματα. Αυτά όλα είναι χρονοβόρα, λόγω του ότι χρονοβόρα είναι η διαδικασία της διοίκησης. Αλλά και η εργασία είναι τέτοια και σοβαρή, που δεν μπορεί να έχει μικρότερο χρόνο από τα τρία χρόνια.

Aegina Portal: Θυμάμαι ότι το 2009, επί κύριου Κουκούλη, αν δεν κάνω λάθος στο "Δανάη", ο τότε “Οργανισμός Αθήνας”, που είχε συσταθεί, σε μία μεγάλη εκδήλωση είχε ξεκινήσει πάλι όλη η συζήτηση με μία διαβούλευση.

Βασίλης Γρηγοριάδης:  Αυτό που λέτε έτσι έγινε, αλλά ο “Οργανισμός Αθήνας” ήταν παρών και στην ημερίδα του 2006 και τότε δήλωσε, ότι στο τέλος της χρονιάς του 2006, το Δεκέμβριο του 2006, θα είχε σταλεί η προμελέτη στο Δήμο και δεν εστάλει ποτέ, διότι δεν είχε συνταχθεί, δεν είχε ολοκληρωθεί φαντάζομαι, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο να εκτιμήσω. 

Aegina Portal: Άρα, για να καταλήξουμε, αυτό που περιμένουν ουσιαστικά τώρα, είναι το τοπογραφικό, ένα ειδικό τοπογραφικό που γίνεται για το φάκελο, σωστά; 

Βασίλης Γρηγοριάδης: Όχι μόνο αυτό. Όπως σας είπα και πριν το Υπουργείο Πολιτισμού λέει ακριβώς τι πρέπει να περιέχει ο φάκελός, έτσι ώστε να πάει στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Aegina Portal: Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη; Σε τι φάση είναι; 

Βασίλης Γρηγοριάδης: Εμείς είχαμε εκτιμήσει σαν επιτροπή, ότι τρεις μήνες είναι επαρκείς για τον συντάκτη αυτού του φακέλου. Όμως ακόμα ψάχνουμε τον συντάκτη, γιατί ο κύριος δήμαρχος προχθές, όπως σας είπα στη διαβούλευση, δεν μας είπε ότι το παίρνει ο Α και επικοινωνήστε με τον Α για να τον βοηθήσετε και λοιπά  και λοιπά και λοιπά. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και περιμένουμε να έχουμε τον ποιον συντάκτη θα έχει επιλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία και αποπεράτωση του φακέλου. 

Aegina Portal: Για να το διευκρινίσουμε, συντάκτης είναι συντάκτη του φακέλου ή ο τοπογράφος που θα αναθέσει ο δήμος να κάνει τοπογραφικό; 

Βασίλης Γρηγοριάδης: Ο τοπογράφος θα πρέπει να λειτουργήσει με τις προδιαγραφές που σας είπα, που δεν είναι κάνω μόνο ένα τοπογραφικό, είναι και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, που πρέπει να γίνουν, να γίνουν για τα οχυρά, είναι φωτογραφικό υλικό, που πρέπει να δοθεί και λοιπά και λοιπά.

Aegina Portal: Τη σύνταξη του φακέλου, που θα κατατεθεί τελικά στο Υπουργείο Πολιτισμού,  ποιος θα την κάνει;

Βασίλης Γρηγοριάδης: Θα την κάνει ο αυτός που θα αναλάβει, ο τοπογράφος. Ο συντάκτης πρέπει να είναι ένας διπλωματούχος μηχανικός, μπορεί να είναι τοπογράφος, μπορεί να είναι αρχιτέκτονας, μπορεί πολεοδόμος, πρέπει να είναι όμως διπλωματούχος.

Aegina Portal: Και αυτό που κρίνετε, είναι ότι τρεις μήνες από τη λήψη της απόφασης, δηλαδή από το αρχές Οκτωβρίου, είναι αρκετός χρόνος.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Εκτιμούμε ότι τρεις μήνες είναι επαρκείς για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του φακέλου. 

Aegina Portal: Άρα αυτό που μένει τώρα να ρωτήσουμε, είναι να ψάξουμε να βρούμε πού βρίσκεται η σύνταξη του φακέλου, αν έχει ανατεθεί καταρχάς. 

Βασίλης Γρηγοριάδης: Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί από σας, με ένα απλό ερώτημα στον κύριο δήμαρχο. 

Aegina Portal: Θα γίνει στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Έχω την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται καν απόφαση μπορεί να γίνει και απευθείας ανάθεση.

Βασίλης Γρηγοριάδης: Μπορεί να μην χρειάζεται και απόφαση γιατί η αμοιβή, είχαμε εκτιμήσει, ότι θα ήταν περίπου στις 10.000 ευρώ. 

Aegina Portal: Να το κλείσουμε αυτό το θέμα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είσαστε πολύ κατατοπιστικός. Πραγματικά, νομίζω ότι και οι ακροατές μας θα καταλάβουν ακριβώς τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει.


Τι είναι η μελέτη κορεσμού. Ποια νησιά έχουν προχωρήσει σε τέτοιες μελέτες.


Aegina Portal: Θα εκμεταλλευτώ την παρουσία σας εδώ, για να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με την “μελέτη κορεσμού”. Αυτό τον όρο τον άκουσα για πρώτη φορά στη συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, την τελευταία, για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αναφέρθηκε προηγουμένως. 

Η μελέτη κορεσμού μου θυμίζει λίγο τη “φέρουσα ικανότητα”, που έλεγε παλιότερα και ο κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, το ανέφερε και πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι κάτι τέτοιο, είναι κάτι αντίστοιχο; 

Βασίλης Γρηγοριάδης: Ναι είναι ακριβώς αυτό. Κοιτάξτε, το θέμα του κορεσμού το οποίο έχει βγει κυρίως από τα δύο μεγάλα νησιά,. από άποψη μεγάλα, πίεσης τουρισμού εννοώ, είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος. Οι δύο τοπικές διοικήσεις, οι δύο δήμαρχοι, έχουν κάνει προσπάθεια για να δουν, πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πίεση, η οποία πιέζει ιδιαίτερα για τη Σαντορίνη με τα κρουαζιερόπλοια είναι πάρα πολύ μεγάλη. 

Κοιτάξτε, τα στοιχεία τα οποία αφορούν τον κορεσμό, είναι καταρχήν ο αριθμός του ντόπιου πληθυσμού, δηλαδή πόση είναι η Σαντορινιοί, ο αριθμός των επισκεπτών, των τουριστών στο νησί και υπάρχει και επιπλέον στοιχείο το οποίο είναι η επιφάνεια και ποια επιφάνεια αναφέρονται, είτε του συνόλου του νησιού, είτε των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένος κανόνας, ο οποίος θα κατέληγε, αν θέλετε, σε έναν αριθμό, σε ένα μέτρο που πρέπει να πάρει κανένας. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση για άλλα παρόμοια θέματα. Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης στο video που συνοδεύει το δημοσίευμα.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png