Συνεδρίασε η Επιτροπή για τα Οχυρά. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Δήμος Αίγινας. Η ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

IMG_20221006_123522-dimotiko-simvoulio.jpg

Τρία είναι τα σκέλη τα οποία θα αποτελέσουν το πλέγμα των ενεργειών του Δήμου Αίγινας, προκειμένου  "να αποσοβήσει αυτήν την παρέμβαση, που ετοιμάζει, που σχεδιάζει το Ταμείο Εθνικού Στόλου". Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2022 το Aegina Portal είχε εντοπίσει και είχε δημοσιεύσει το έγγραφο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την Αξιοποίηση του Ακινήτου Πέρδικα", το οποίο είχε εκδώσει στις 19 Ιανουαρίου 2022, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), φέρνοντας το θέμα στην επικαιρότητα. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 ο Βουλευτής της Α' Πειραιά και Νήσων κ. Θοδωρής Δρίτσας, προχώρησε σε Επίκαιρη Ερώτηση, στην οποία απάντησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ακολούθησε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πέρδικας για το ζήτημα των Οχυρών, που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Επί της ουσίας, το Τοπικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφαση, της τότε Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας (η συνεδρίαση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014). Το θέμα προωθήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας, ενώ η απόφαση προέβλεπε να συγκεντρωθούν υπογραφές και θα συσταθεί επιτροπή. Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, στην οποία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ότι  αποδέχεται πλήρως την απόφαση της Τ.Κ Πέρδικας, κάλεσε την πολιτεία να αποδώσει ή παραχωρήσει δωρεάν το χώρο αυτό στο Δήμο Αίγινας για να αναδειχθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης, στην αντίθετη δε περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να διερευνήσει την δυνατότητα νομικής διεκδίκησης. Τέλος, εξουσιοδότησε τον Δήμαρχος για την σύσταση Επιτροπής.

Στις 29 Μαρτίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, συστάθηκε η Επιτροπή για τα Οχυρά της Πέρδικας. Στόχοι της σύστασης είναι: α) να αποδοθεί ή παραχωρηθεί δωρεάν ο χώρος των Οχυρών Πέρδικας στο Δήμο Αίγινας για να αναδειχθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης και β) να αποτραπεί η διάθεση του χώρου σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση.

Αυτή η Επιτροπή συνεδρίασε δύο εβδομάδες πριν και την ενημέρωση για τα αποτέλεσμα της συνεδρίασης, έκανε χθες 10 Οκτωβρίου 2022, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής κ. Παναγιώτης Κουκούλης.

Το πλέγμα των ενεργειών που θα ακολουθήσει ο Δήμος της Αίγινας, έχει τρία σκέλη: Το πρώτο είναι η επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση του Δήμου της Αίγινας, το δεύτερο σκέλος είναι να αναδειχθούν τα Οχυρά ως αρχαιολογικός χώρο και το τρίτο να εκπονηθεί ένα ειδικό χωροταξικό.

Αναλυτικά, η ενημέρωση που έκανε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης:

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έγινε μία συνεδρίαση στο γραφείο του δημάρχου για τα Οχυρά της Πέρδικας. Έχει δημιουργηθεί μία Επιτροπή, όπως γνωρίζουμε όλοι, που σκοπό έχει να προσπαθήσει να αποσοβήσει αυτήν την παρέμβαση, που ετοιμάζει, που σχεδιάζει το Ταμείο Εθνικού Στόλου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τέλος πάντων, που δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους, διότι πιστεύουμε ότι θα είναι μία καταστροφική παρέμβαση.

Έγινε λοιπόν αυτή η συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν, προφανώς, ο Δήμαρχος, ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο κύριος Αντώνης Ντελής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας, ο κύριος Μάρτης, ο κ. Βασίλης Γρηγοριάδης, η κ. Μάρω Ευαγγελίδου, ο κ. Παναγιώτης Αγραπίδης και η κυρία Αθηνά Μανίκα (σ.σ. είναι μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τα Οχηρά της Πέρδικας)

Εκεί στη συζήτηση αναδείχθηκαν, συζητήθηκαν οι τρόποι, που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ούτως ώστε να πετύχουμε το επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή να μην γίνει αυτή η παρέμβαση, την οποία, το ξαναλέω, όλοι συμφωνούμε, ότι δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της Αίγινας, αντίθετα. Και από τη συζήτηση προέκυψε ότι η αντίδραση όλων, του Δήμου, όλων μας, θα είναι σε τρεις βασικούς τομείς:

Ο ένας τομέας, το πρώτο σκέλος, θα είναι η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ταμείο Εθνικού Στόλου, να παρέμβουμε εκεί, δηλαδή, να υπάρχει μία συνεννόηση και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και να προσπαθήσουμε μ’ αυτή αυτή την συζήτηση και την επαφή, τον επιδιωκόμενο σκοπό.  Αυτό είναι το ένα σκέλος. 

Το δεύτερο σκέλος είναι όπως το ανέπτυξε ο κύριος Βασίλης Γρηγοριάδης, είναι η προσπάθεια την οποία θα καταβάλει ο δήμος, μέσω του Υπουργείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτως ώστε να ανακηρυχθεί αυτός ο χώρος, αρχαιολογικός χώρος και ως αρχαιολογικός χώρος θα υπόκειται σε περιορισμούς, που σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπουν αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία προοιωνίζεται αυτή η διακήρυξη την οποία έχουμε από το Ταμείο Στόλου.

Και μάλιστα ο κύριος Γρηγοριάδης έχει κάνει αρκετές ενέργειες και έχει καθοδήγησει, κατά κάποιο τρόπο, τις υπηρεσίες του Δήμου, που έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί το  Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει χρειάζεται ορισμένα άλλα στοιχεία, τον φάκελο της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι ένα τοπογραφικό σχέδιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που θέλει το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κύριος Γρηγοριάδης είπε, ότι έχει έρθει σε επαφή με ορισμένους τοπογράφους, που θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το πράγμα και στη συζήτηση που έγινε, όλοι συμφωνήσαμε σ’ αυτή την προοπτική,  να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Ανέλαβε ένα από τα μέλη της Επιτροπής να βρει τις προδιαγραφές, των τοπογραφικών σχεδίων, ούτως ώστε να προχωρήσουμε.  Ο δήμαρχος, ασφαλώς, υπερθεμάτισε, ότι πρέπει να γίνει έτσι και θα γίνει με ανάθεση σε κάποιον μηχανικό, η εκπόνηση αυτών των τοπογραφικών σχεδίων. Δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει καθόλου.

Ο δήμαρχος, αν έχει κάποια πληροφόρηση γύρω από αυτήν την προσπάθεια της εκπόνησης των τοπογραφικών, ας μας την πει.

Το τρίτο σκέλος, εκτός από τα δύο πρώτα, της αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης των οχυρών, είναι μία πρόταση που επεξεργάστηκε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, που μας βοηθάει πάρα πολύ και οι εκπρόσωποί τους εδώ στην Αίγινα με την κυρία Ευαγγελίδου, ως κύρια εκπρόσωπο. Η κυρία Ευαγγελίδου, λοιπόν, μας ανέπτυξε την πρόταση της, η οποία είναι, ας το πούμε, η δημιουργική προσέγγιση στο να αποσοβήσει κάνεις την καταστροφή της περιοχής και αυτή η δημιουργική προσέγγιση, σημαίνει ότι προτείνει με τεκμηρίωση και με πάρα πολλά στοιχεία λεπτομερή, την εκπόνηση ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή των Οχυρών, που είναι μία πλήρης μελέτη που θα καθορίζει τι ακριβώς μπορεί και πρέπει να γίνει στην περιοχή. Είναι μία μακροπρόθεσμη ενέργεια, δεν είναι άμεσου αποτελέσματος, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να την δούμε και να την προωθήσουμε, όσο γίνεται, το ταχύτερο".  

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, είπε ότι σχετικά με την αποτύπωση των τοπογραφικών προσπαθήσουν, πρωτίστως, αν μπορούν να τα πάρουν από το Ταμείο Εθνικού Στόλου. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png