Δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του αγροτεμαχίου στην Πέρδικα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου. Οι θέσεις του Δήμου Αίγινας το 2014.

 
Το ζήτημα της αξιοποίησης του αγροτεμαχίου με εμβαδόν 330.215,86 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, το οποίο βρίσκεται στην Πέρδικα, επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω της "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Αξιοποίηση του Ακινήτου Πέρδικα", που εξέδωσε στις 19 Ιανουαρίου 2022 η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.).

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Είναι γνωστό ότι τόσο η Τοπική Κοινότητα Πέρδικας, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας σε συνεδριάσεις τους τον Σεπτέμβριο του 2014, είχαν εκφράσει αρνητική θέση,  με επίσημες αποφάσεις και ψήφισμα, στο ζήτημα που είχε αναδειχθεί εκείνη την περίοδο με θέμα την: "Εξέταση θέματος αναφορικά με την ενοικίαση αγροτεμαχίου στην θέση ΟΧΥΡΑ Πέρδικας από το ΥΕΝ". Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, την Αίγινας είχε επισκεφθεί στις 30/11/15 ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος και υπηρεσιακοί παραγόντων του Υπουργείου, καθώς και οι τότε Βουλευτών Α΄ Πειραιά Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά και ο βουλευτής Επικρατείας Κ. Γαβρόγλου, που συμμετείχαν σε συζητήσεις με τον Δήμο Αίγινας, την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας και εκπροσώπους φορέων του νησιού.
 
Τότε από την πλευρά του υπουργού υπήρξε δέσμευση, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας ότι:

* Το ζήτημα προκήρυξης για ενοικίαση του χώρου δεν υφίσταται πλέον.
* Τα οχυρά θα διατηρηθούν και θα αναδειχτούν- με ήπιες παρεμβάσεις που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον- ώστε να συντελέσουν στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Σχετικά ρεπορτάζ από το Aegina Portal:

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Αίγινα και τα όσα είχε πει τότε για το θέμα σε συνάντηση με φορείς του νησιού, μπορείτε να δείτε στο video του Aegina Portal εδώ.
 
Η συζήτηση και η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας τον Σεπτέμβριο του 2014, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 την συνεδρίαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Συνέντευξη του βουλευτή κ. Θοδωρή Δρίτσα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal στις 24 Οκτωβρίου 2014.

Ο τέως δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης είχε δηλώσει μέσω Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε τότε ο Δήμος της Αίγινας τον Ιούνιο του 2016 ότι: "Είναι θετικός σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης που δεν αλλοιώνει το χρώμα και την παράδοση του νησιού μας.  Ιδιαίτερα στην περιοχή Πέρδικας η ήπια μορφή ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε αυτό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού. Βέβαια ζήτησε να αποξηλωθεί η πόρτα που τοποθετήθηκε κατά την περίφραξη του χώρου και να μείνει απερίφρακτος ο δρόμος που υφίσταται προ το 1923 και εξυπηρετεί τούς κατοίκους αλλά και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΔΗΕ ( Κεντρικές ) που ηλεκτροδοτούν όλο το νησί."
 
Υπενθυμίζεται το Δελτίο Τύπου που περιείχε τις θέσεις του Δήμου, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου, εκδόθηκε στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στην οποία συμμετείχαν οι τότε Σύμβουλοι ΥπΕΘΑ κ. Γιώργος Ζησιμάτος και κα Κατερίνα Παληοδήμου και ο εκπρόσωπος του ΤΕΣ κ. Άγγελος Μάντζιος. Μάλιστα, η συζήτηση αφορούσε και το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου στον Τούρλο.
 
 "Ο κ. Ζησιμάτος , σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής ΄Άμυνας , άκουσε τα αιτήματα του κ. Δημάρχου και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και συζητηθεί μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Καμένου στην Αίγινα ισχύουν, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν δεκτά και τα σημερινά αιτήματα του Δημάρχου που θα έχουν σκοπό την ήπια ανάπτυξη των περιοχών, την προσέλκυση επενδυτών υψηλού επιπέδου, την δημιουργία θέσεων εργασίας με σεβασμό στο νησιώτικο περιβάλλον και την ιστορική ταυτότητα του νησιού. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν ερωτήματα από τούς παρευρισκόμενους εκπροσώπους και εδόθησαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τις περιοχές οχυρών Πέρδικας και Τούρλου . Μεταξύ των ερωτημάτων ήταν τα θέματα που αφορούν : την κάμερα obscura και την περίφραξη του χώρου οχυρού Πέρδικας , την κατασκήνωση της Μητρόπολης και την πρόσβαση στην παραλία για το οχυρό Τούρλου κ. α. Ο Δήμαρχος ζήτησε νεότερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα προκειμένου θα παρουσιαστεί , η μελέτη του καθηγητή ΕΜΠ κου Ν. Μπελαβίλα που αφορούσε την αξιοποίηση των οχυρών Πέρδικας καθώς και άλλα θέματα που αφορά το ως άνω θέμα με τον Υπουργό και τις αρμόδιες Υπηρεσίες", ανέφερε το Δελτίο Τύπου, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κοινότητας Πέρδικας

"Με την υπ’ αριθμ. 3/2014 απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Πέρδικας αποφάσισε ομόφωνα και ζητά να διακοπούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από το ΤΕΣ και να χαρακτηριστεί ο χώρος των Οχυρών Πέρδικας ως ιστορικό Μουσείο 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο αποφάσισε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πέρδικας με την υπ’ αριθμ. 149/2014 απόφασή του", αναφέρει ερώτηση από τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα - Θεανώ Φωτίου για τα "Οχυρά" στην Πέρδικα τον Οκτώβριο του 2014. Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Στις 16 Ιουνίου 2015 σχετική ερώτηση είχαν υποβάλει οι βουλευτές Στάθη Λεουτσάκου και Ελένης Σταματάκη για τα "Οχυρά" της Πέρδικας.

Φωτογραφία από το αρχείου του Aegina Portal στην Αίγινα, από την επίσκεψη του τότε υπουργού Πάνου Καμμένου στην Αίγινα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png