Η απόφαση 23/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, για τα "Οχυρά" της Πέρδικας.


Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας για τα "Οχυρά" της Πέρδικας, από την συνεδρίαση που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην περίληψη του πρακτικού της συνεδρίασης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Μετά την ανακοίνωση του τίτλου του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης ο κ. Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Σώματος την από 19-01-2022 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την συλλογή προτάσεων για την αξιοποίηση αγροτεμαχίου έκτασης 330.215,86 τ.μ. στη θέση Οχυρά Πέρδικας. Για τις τυχόν υποβληθείσες προτάσεις αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους ως δεδομένα τα κάτωθι:
 
• Ένταξη της επένδυσης στις Στρατηγικές Επενδύσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
• Μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 99 χρόνια
• Καταβολή ετήσιου μισθώματος ύψους 1.000.000,00 €
 
Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας το έτος 2014, στην από 21-7-2014 ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ταμείου Εθνικού Στόλου για την μίσθωση του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου στη θέση ΟΧΥΡΑ Πέρδικας, είχε λάβει την υπ’ αριθμ. 149/2014 απόφαση με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μίσθωση, την οποία είχε κοινοποιήσει προς πάσακατεύθυνση ζητώντας να σταματήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την μίσθωση του εν λόγω ακινήτου και να αναδειχθεί ο συγκεκριμένος χώρος ως ιστορικός.
 
Ήδη σήμερα η Κοινότητας Πέρδικας με την υπ’ αριθμ. 1/2022 απόφασή της εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη «αξιοποίηση», ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας να λάβει τις αποφάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη:

- την από 19-01-2022 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- την υπ’ αριθμ. 149/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.
- την υπ’ αριθμ. 1/2022 απόφαση της Κοινότητας Πέρδικας.
- τις τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του κ. Δημάρχου, οι οποίες με λεπτομέρεια αναγράφονται στα αναλυτικά πρακτικά της Συνεδρίασης
 
Αποφασίζει Ομόφωνα:
 
Ι. Αποδέχεται πλήρως την απόφαση της Τ.Κ Πέρδικας σχετικά με την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη «αξιοποίηση» αγροτεμαχίου έκτασης 330.215,86 τ.μ. στη θέση Οχυρά Πέρδικας από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και ζητά να διακοπούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει με την συλλογή προτάσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου – σύμφωνα με την από 19-01-2022 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – και οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού.
 
ΙΙ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας εμφατικά επισημαίνει ότι ο χώρος των Οχυρών Πέρδικας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η συγκεκριμένη έκταση, αποτελεί ιστορικό χώρο στενά συνδεδεμένο με την ζωή των κατοίκων της Πέρδικας και ολοκλήρου του Αιγινήτικου λαού και ζητά ο χώρος αυτός να παραμείνει αδόμητος, μακριά από την αδηφαγία των ιδιωτικών συμφερόντων, με πρόσχημα την αξιοποίηση και την ανάπτυξη. Ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, απαλλοτριώθηκε με χρήματα του δημοσίου τη δεκαετία του ’40 για εθνικούς σκοπούς, δηλαδή για την άμυνα της χώρας έναντι εξωτερικής εχθρικής απειλής, θα πρέπει, από την στιγμή που οι εθνικοί λόγοι χρήσης δεν υφίστανται πλέον και δεν χρησιμοποιούνται τα Οχυρά, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό καλεί την πολιτεία να αποδώσει ή παραχωρήσει δωρεάν το χώρο αυτό στο Δήμο Αίγινας για να αναδειχθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης, στην αντίθετη δε περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να διερευνήσει την δυνατότητα νομικής διεκδίκησης.
 
ΙΙΙ. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για την σύσταση Επιτροπής στην οποία θα μπορούν να μετέχουν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έργο της οποίας, μεταξύ άλλων, θα είναι η δημιουργία φακέλου δικαιολογητικών για τον χαρακτηρισμό της περιοχής των Οχυρών Πέρδικας ως ιστορικού χώρου.
 
ΙV. Παρέχει στον κ. Δήμαρχο την εντολή να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στους αρμόδιους Υπουργούς και στους Βουλευτές της Περιφέρειας, να τους μεταφέρει το αίσθημα δυσαρέσκειας για την επιχειρούμενη «αξιοποίηση» και να ζητήσει την παρέμβασή τους για την διακοπή οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας για το σκοπό αυτό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png