Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Δούκας για ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία της Αίγινας, στους τομείς της πυροπροστασίας, των πλημμυρών και άλλων θεμάτων.

politiki-prostasia-sokratis-doukas-00.jpg
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης μίας επιτυχημένης αντιπυρικής περιόδου και με φόντο γεγονότα, όπως οι πλημμύρες που αντιμετώπισε η Αίγινα στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και πρόσφατα η μεγάλη επικινδυνότητα που προκάλεσαν οι άνεμοι στο λιμάνι της Αίγινας στις 18 Νοεμβρίου 2023, το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε σήμερα τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Σωκράτη Δούκα. 


Αφορμή στάθηκε η διήμερη εκπαιδευτική δράση για την πιστοποιημένη κατάρτιση από το Δήμο Αίγινας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στην οποία είναι υπεύθυνος. Η δράση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί 24 και 25 Νοεμβρίου, αλλά τελικά θα γίνει στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. 
 
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την υποστήριξη ζωής με κάρπα και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τον έλεγχο μαζικής εξωτερικής αιμορραγίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δούκας απάντησε σε ερωτήσεις για τους φορητούς απινιδωτές που διαθέτει η Αίγινα, αν δηλαδή αυτοί χρησιμοποιούνται, συντηρούνται και ελέγχονται για τη λειτουργία τους, αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τη χρήση τους και αν έχει εκπαιδευτεί προσωπικό στις περιοχές που βρίσκονται.
 
Σε μία άλλη ενότητα της συζήτησης ο κ. Δούκας απάντησε σε ερωτήσεις για το σχεδιασμό του Δήμου Αίγινας για την αντιμετώπιση δύο τομέων της Πολιτικής Προστασίας, αυτούς της πυροπροστασίας και τον πλημμυρών και κατά πόσο μπορούν να εκπονηθούν σχέδια ειδικά στην Αίγινα, καθώς ο χώρος είναι συγκεκριμένος και τα προβλήματα γνωστά. 
 
Με φόντο τις επιτυχημένες αντιπυρικές περιόδους των δύο τελευταίων ετών, την μεγάλη συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων, το σχεδιασμό και την οργάνωση, όπως αυτή παρουσιάστηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ του Aegina Portal, την πρόσληψη πυροφυλάκων, τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου Αίγινας, αλλά και τις προκλήσεις που θέτουν οι επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, ο κύριος Δούκας απάντησε για το σχεδιασμό σε σχέση με τις προβλέψεις που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Σε έναν άλλο τομέα αυτόν των πλημμυρών, έγιναν ερωτήσεις που τίθενται συχνά από τους κατοίκους του νησιού σχετικά με τα μεγάλα πλημμυρικά προβλήματα στο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο της Αίγινας, αν υπάρχει σχεδιασμός για μία παρόμοια κρίση και με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο Δήμος της Αίγινας.

Επίσης τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπως για παράδειγμα η προστασία από το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση πλημμύρας σε κτηριακό συγκρότημα. Στην προκειμένη περίπτωση τέθηκε και πάλι ως παράδειγμα το κτήριο του ΕΠΑΛ και του Γυμνασίου και τα ευρήματα από το ρεπορτάζ του Aegina Portal τόσο τον Δεκέμβριο του 2014, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2023 (προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιπτώσεις). 
 
Επίσης, τέθηκαν τα ζητήματα  της ύπαρξης σχεδίων απομάκρυνσης των μαθητών, αλλά και άλλων περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό του Κοντού, μέσα από την εμπειρία του ρεπορτάζ του Aegina Portal σε μία δασική πυρκαγιά τον Νοέμβριο του 2023.  
 
Σε άλλο σημείο συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και παρουσιάστηκαν οι λόγοι που οδηγούν στην αδυναμία της Πολικής Προστασίας και του Δήμου, να έχει μία ακριβή εικόνα για την διάρκεια, το μέγεθος και τις περιοχές όπου βρίσκονται χωρίς ρεύμα. Ως παράδειγμα των επιπτώσεων, αλλά και των αναγκών για ενημέρωση των πολιτών κάτω από τέτοιες συνθήκες, παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ του Aegina Portal  τον Μάρτιο του 2022 Στο έλεος του κρύου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θα περάσουν το σημερινό βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νικολάου
 
Αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από περιπτώσεις όπως της πρόσφατης στο λιμάνι της Αίγινας, με την ασφάλεια των επιβατών είπε ότι αυτό δεν εμπίπτουν ακριβώς στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας. 

Τέλος, ο κ. Δούκας ρωτήθηκε για τις προθέσεις του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου, σχετικά με το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. 

Σημείωση: Εκ παραδρομής ο αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Δούκας, στο ζήτημα των απινιδωτών ανέφερε ότι προτίθεται να καταγράψει τα προβλήματα και να κάνει τα σχετικά service. Για το ζήτημα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσε ότι όλοι οι απινιδωτές, 6 στον αριθμό λειτουργούν κανονικά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png