Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Γιώργος Τσατήρης για το "Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας", στο πλαίσιο της επετείου της 26ης Ιανουαρίου στην Αίγινα.

tsatiris-radio.jpg
Τον δικηγόρο κ. Γιώργο Τσατήρη φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου του Δήμου Αίγινας στο "Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας" και ιδρυτικού μέλους του Δικτύου.


Η συζήτηση ξεκίνησε με την ιδιαίτερη ιστορική αξία της 26ης Ιανουαρίου, ως ημερομηνίας που σηματοδοτεί τη δημιουργία και την έναρξη της λειτουργίας ενός κράτους, με την άφιξη και την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί. Μία ιστορική αξία που αφορά όχι μόνο την Αίγινα, αλλά συνολικά το Ελληνικό Κράτος και την ιστορία του. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η προσφορά του "Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας", ως φορέα, που από το 2007 έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της κορυφαίας προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, μέσα από τις διαδρομές των πόλεων που το απαρτίζουν και συνθέτουν το βίο του μεγάλου Κυβερνήτη.  

Πάνω στο χάρτη που αποτυπώνει το δίκτυο των πόλεων, η Αίγινα δεν είναι μία απλή κουκίδα, αλλά ένα κεντρικό ιστορικό σημείο, με βαρύνουσα σημασία, γενέτειρα και πρώτη πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους.  

Το Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, υποστήριξε όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, την ενίσχυση του ιστορικού - επιστημονικού υπόβαθρου, μέσα από συνέδρια και επιστημονικά φόρουμ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, χωρίς να επιδιώκει - όπως επισήμανε κατ' επανάληψη ο κ. Τσατήρης -  την δημοσιότητα και την προβολή του.  

Ο κ. Τσατήρης, σε σχετικό σημείο της συζήτησης, επισήμανε τις δυσκολίες και το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προετοιμαστεί ένα συνέδριο, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο, τον Απρίλιο του 2022 στο ξενοδοχείο "Δανάη". Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, ευρωπαϊκού βεληνεκούς και καταξιωμένοι στο χώρο, όχι μόνο της ιστορίας του 19ου αιώνα, αλλά και ειδικά, στην ιστορία για τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. 

Σε σχετική ερώτηση για την αποτύπωση των εργασιών του συνεδρίου σε μία έκδοση, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί, ο κ. Τσατήρης είπε ότι αυτή η προσπάθεια προχωρά, ωστόσο απαιτεί εργασία και χρειάζεται χρόνο.

Από το συνέδριο του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας το 2009, στο ιστορικό κτήριο του Κυβερνείου, οι εκδηλώσεις του οποίου αποτέλεσαν την πρώτη γνωριμία αυτής της πρωτοβουλίας με το κοινό της Αίγινας, το Δίκτυο αποτελεί ένα σταθερό σημείο για την έρευνα και την ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων, με κεντρικό πρόσωπο στο νησί τον κ. Γιώργο Τσατήρη. 

"Το δίκτυο βρήκε πάρα πολύ μεγάλη και ουσιαστική υποστήριξη από τη Δημοτική Αρχή της Αίγινας. Ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς, πράγματι, έχει βοηθήσει πάρα πολύ, με απλό τρόπο, σιωπηλά - οι δυσκολίες έγκειται στην γραφειοκρατία μόνο, πουθενά αλλού, ο ίδιος τα ξεμπλοκάρει τα πράγματα - και καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανό το δίκτυο", είπε ανάμεσα σε άλλα για την πρόσφατη προεδρεία της Αίγινας, την περίοδο της πανδημίας. 

Ο κ. Γιώργος Τσατήρης θα εκφωνήσει αύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας στην Μητρόπολη της Αίγινας στις 10.15 το πρωί, η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο του Aegina Portal. 

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του "Δικτύου Πόλεων Ιωάννης  Καποδίστριας" στο Παλαιό Δημαρχείο. Σ' αυτή θα λάβουν μέρος οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Καποδιστριακών πόλεων Αίγινας, Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου Κύπρου. Η συνέλευση δεν είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Το "Δίκτυο  Πόλεων Ιωάννης  Καποδίστριας"  έχει προσκαλέσει τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λούκο, που με αφετηρία το νέο του βιβλίο, με τίτλο "Βιογραφία του Καποδίστρια", θα μιλήσει σε εκδήλωση του Δήμου Αίγινας στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στις 6 το απόγευμα.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png