Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Το ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων, για την προστασία του ναού της Αφαίας. Η πρωτοβουλία του Σταύρου Καλαμάκη και το έργο που αναμένεται.


Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο τμήμα της συζήτησης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, που έγινε στις 29 Απριλίου με καλεσμένο τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρο Καλαμάκη.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σταύρο Καλαμάκη.




Η συζήτηση αφορά σ' ένα πολύ σημαντικό θέμα, στην υπογειοποίηση των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αφαίας, στην Αγία Μαρίνα, με στόχο την προστασία του ναού και του δάσους, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι το Aegina Portal στις 15 Απριλίου είχε παρουσίαση την ευρεία σύσκεψη των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, για τους οποίους λαμβάνονται μέτρα θωράκισης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ένας από αυτούς είναι ο ναός της Αφαίας.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2022 η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας είχε αποστείλει επιστολή για την απομάκρυνση των καλωδίων υψηλής τάσης από τον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αφαίας, στον Αναστάσιο Μάνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ, με κοινοποίηση στους κ. Γεώργιο Αμυρά, Υφυπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανδρέα Φιορεντίνο, Τομεάρχη Τουρισμού Νέας Δημοκρατίας.

A.P. Είχατε κάνει μία παρέμβαση του Ιανουαρίου του 2022, με μία επιστολή η οποία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά στη χώρα μας της το επόμενο διήμερο, 1η Μαΐου (σ.σ. η εγγραφή του podcast έγινε στις 29 Απριλίου) και αφορά στην προστασία του περιβάλλοντα χώρου του ναού της Αφαίας.

Σ.Κ. Στην πραγματικότητα την προστασία του ναού της Αφαίας με την απομάκρυνση των καλωδίων υψηλής τάσης. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2022. Αργότερα, τον Απρίλιο του 2022, για να βάλω και στο ακροατές μας ακριβώς στο τι έχει συμβεί, υπήρξε μία συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε, από όσο γνωρίζω και ο δήμαρχος Αίγινας, ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς, η οποία αφορούσε στην προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκε έντεκα αρχαιολογικοί χώροι να θωρακιστούν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ένας από αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους είναι η Αφαία.

A.P. Μιλήσαμε τότε, επικοινωνήσατε μαζί μας και μου θυμίσατε αυτό αυτή ακριβώς την επιστολή.

Σ.Κ. Να ξεκινήσουμε, να σας πω λοιπόν αφορμή και αφετηρία της πρωτοβουλίας αυτής αποτέλεσε η άλλη πρωτοβουλία που πήραμε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με την εθελοντική πυροπροστασία του δάσους της Αφαίας, από συμπατριώτες εθελοντές, αν θυμάσαι πέρσι το καλοκαίρι. Είχαμε και σαν χώρα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την προστασία των δασών μας.

Αφετηρία λοιπόν αποτέλεσε αυτό εντόπισα και εγώ και οι συνάδελφοί μου από την Ένωση Ξενοδόχων, ότι ο ναός είναι και ο περιβάλλοντας χώρος, είναι ζωσμένος, να το πω έτσι, από τα καλώδια υψηλής τάσης. Αυτό λοιπόν με ευαισθητοποίηση με αποτέλεσμα να στείλω μία επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ και να εντοπίζω το συγκεκριμένο υπαρκτό πρόβλημα.

Για καλή μας τύχη μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ ατύχημα, τώρα πιστεύω που το εντοπίσαμε είναι μία καλή συγκυρία, γιατί υπάρχει και σε επίπεδο πολιτείας αυτή η ευαισθητοποίηση, όσον αφορά την προστασία των δασών μας και πολύ περισσότερο του αρχαιολογικού χώρου της Αφαίας όπως είπατε και εσείς είναι ένας από τους σημαντικότερους για μας ίσως είναι ο σημαντικότερος στη χώρα, γιατί είναι και 500 χρόνια αρχαιότερος από την Ακρόπολη, αλλά είναι και ένας ιδιαίτερος λόγος παραπάνω για μένα, γιατί όπως γνωρίζετε από το 1985 προσπαθώ από τη Μελίνα Μερκούρη για την φωταγώγηση και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Αφαίας, για ένα έργο για το οποίο σύντομα θα βγούνε, αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη από την κυρία Ντεκό, του ηλεκτροφωτισμού, θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης.

Παράλληλα, έχει ενταχθεί η μελέτη για την αρχαία ατραπό, λοιπόν το ένα έργο είναι αλληλένδετο με το άλλο και θα συμπληρώσουν όλο το τοπίο, όσον αφορά τα έργα που πρέπει να υπάρξουν γύρω από το ναό της Αφαίας και να τον προστατεύσουμε και να τον προβάλλουμε, αλλά και παράλληλα εκτός από την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, να προστατεύσουμε και το δάσος το οποίο είναι τόσο πολύτιμο, είναι κομμάτι της ίδιας μας της ζωής.

A.P. Σε μία συζήτηση που είχαμε κάνει για το ίδιο θέμα, μου είχατε πει πως υπάρχει μία μελέτη ή μία διαδικασία για την υπογειοποίηση αυτών καλωδίων.

Σ.Κ. Σε επικοινωνία που είχα με τον γενικό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ, μετά, αφού παρέλαβε ο διευθύνοντας σύμβουλος την επιστολή, έγινε έγινε αυτοψία από επιτελείο των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ και θα ενταχθεί, έχει ενταχθεί μάλλον ήδη το έργο αυτό, σε ένα πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ υπογειοποίησης που αφορά την Αττική, αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Ένα τμήμα, λοιπόν, από αυτά τα 200 χιλιόμετρα θα κατασκευαστεί στην Αίγινα γύρω από το ναό της Αφαίας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δάσος, χωρίς βέβαια να χρειαστεί να μπει αυτή η υπογειοποίηση μέσα στο χώρο του δάσους,  αλλά να τρέξει κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου ένα έργο το οποίο θα είναι απόλυτα ασφαλές, θα δώσει την απόλυτη ασφάλεια στο μέλλον για το ναό.

A.P. Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο είναι αυτή η διαδικασία;

Σ.Κ. Δεν γνωρίζω επακριβώς, εκείνη τη διαβεβαίωση που είχα είναι ότι αυτό θα προσπαθήσουν να έχει υλοποιηθεί πριν της θερινή περίοδο.

A.P. Δηλαδή ενδέχεται να δούμε να ξεκινά το έργο και μέσα στον επόμενο μήνα;

Δεν ξέρω χρονικά, πιστεύω ότι έργο άμεσης προτεραιότητας, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί μέριμνα να προλάβουμε αυτό το κακό, που ευτυχώς δεν έγινε μέχρι σήμερα, έτσι; Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Βέβαια εδώ θα ήθελα να τονίσω το εξής: Με προτροπή δική μας πέρυσι είχαμε είχα παρακαλέσει προσωπικά τον κύριο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, να καθαριστεί ο δρόμος που οδηγεί στην Αφαία, μάλλον από τη διασταύρωση της Βάγιας μέχρι την Αγία Μαρίνα.

Αυτό κατέστη εφικτό πέρυσι μέχρι την Αφαία, παραμένει όμως, χωρίς να έχει καθαριστεί ο περιβάλλοντας χώρος της Αφαίας και εννοώ επάνω στο οδικό δίκτυο, το οποίο πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την Αίγινα και να συνεχίσει το ίδιο μέχρι και το ξεκίνημα της Αγίας Μαρίνας γιατί έχει μετατραπεί ο δρόμος σε δάσος

Αυτό είναι είναι άκρως επικίνδυνο και θα πρέπει, νομίζω, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να δώσει άμεση προτεραιότητα να καθαριστεί κι αυτό το κομμάτι πριν την καινούργια σεζόν, τουλάχιστον να μην διατρέχουμε τον κίνδυνο τα πούσια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά και τα σκίνα που έχουν μπει μέσα στο δρόμο και τμήματα του δάσους, να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς.

A.P. Από ποιο σημείο υπάρχει, εντοπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Σ.Κ. Αυτό το έργο πραγματοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή από τη διασταύρωση της Αφαίας μέχρι και την μεγάλη στροφή της Αφαίας, κάτω από την Αφαία, εκεί όμως σταμάτησε και υπολείπεται το υπόλοιπο.

A.P. Αυτό λέτε ότι έγινε πέρυσι;

Σ.Κ. Έγινε πέρυσι, όταν ξεκίνησαν οι βάρδιες πυροπροστασίας, αμέσως μετά ξεκίνησε και ο Δήμος. Νομίζω λοιπόν στην επόμενη φάση φέτος θα πρέπει ο δήμος να υλοποιήσει και το υπόλοιπο κομμάτι, γιατί έχει πάρα πολλά χρόνια να καθαριστεί, προκειμένου να περιορίσουμε, αν όχι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει για την προστασία του δάσους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png