Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Γιώργος Μπήτρος παρουσιάζει τους λόγους, για τους οποίους η προστασία και η ασφάλεια των εκκλησιών της Παλαιάς Χώρας, πρέπει αυξηθεί.

IMG_20221119_123621-g-bitros.jpg
"Δεν έχουμε πάρει σοβαρά το παρελθόν μας, και το παρελθόν μας είναι ένας μεγάλος θησαυρός και δεν είναι μόνο ο θησαυρός, είναι και η μεγαλύτερη, εγώ πιστεύω, επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου", τόνισε ο Γιώργος Μπήτρος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, παρουσιάζοντας τους λόγους, για τους οποίους η προστασία και η ασφάλεια των εκκλησιών της Παλαιάς Χώρας, πρέπει να αυξηθεί.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η συζήτηση, έγινε στο studio του Aegina Portal το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στον απόηχο του Δελτίου Τύπου, που εξέδωσε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας, για την αφαίρεση της εξώθυρας της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής

Ο Γιώργος Μπήτρος, πρόεδρος της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας Αίγινας, είπε σχετικά: "Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δίνετε την ευκαιρία, για άλλη μία φορά, να επικοινωνήσουμε αυτή την αγωνία για τα μνημεία της Αίγινας και ιδιαίτερα για την Παλαιόχωρα, όπου εκεί γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες. Μιας εγκατάλειψης και μιας. συνεχούς. φθοράς και καταστροφής των μνημείων. 

Το τελευταίο περιστατικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία αλληλουχία περιστατικών, μία αλληλουχία φθορών, μία συνεχής φθορά εκεί, όμως τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν και πράγματα τα οποία θα λέγαμε ξεπερνούν και τη φαντασία και δεν υπάρχει και λόγος να γίνονται αυτά τα πράγματα. 17 Νοεμβρίου, την Πέμπτη, μετά τις 11:00 δέχτηκα την πρόσκληση από την κυρία Ράνια Πετρά, υπήρχε ένα γκρουπ εδώ στην Αίγινα από ανθρώπους από την Κρήτη, που είχαν έρθει γνωστοί της, να τους ξεναγήσω μετά την επίσκεψή τους στον Άγιο Νεκτάριο, στην Παλαιόχωρα. 

Μας υποδέχτηκε ένα παλιό τραπέζι και τρεις άθλιες καρέκλες στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας. Μία ξαπλώστρα από μία παραλία η οποία είχε κι αυτή αφεθεί εκεί. Και βέβαια προσπάθησαν οι άνθρωποι να διαβάσουν την γνωστή, εκεί, μεταλλική πινακίδα, που έχει έναν χάρτη και κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του λόφου. Μία πινακίδα η οποία είναι γεμάτη γκράφιτι, συνθήματα και αυτοκόλλητα του Ολυμπιακού. Αυτά μπορεί να τα παραβλέπουμε ή να είμαστε συνηθισμένοι σ' αυτό το θέμα. 

Οι άνθρωποι περιηγήθηκαν στο χώρο, θαύμασαν πάρα πολύ το χώρο και είπαν ότι είναι ό,τι πιο όμορφο έχουνε δει στην Αίγινα. Αν και κάποιας ηλικίας ανέβηκαν μέχρι το κάστρο και θεώρησα καλό να τους περάσω από την Αγία Κυριακή, που είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα διατηρημένα εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας. 

Και εδώ θα κάνω μία παρένθεση, να πούμε ότι η Αγία Κυριακή είναι ένα από τα τρία μοναστήρια που υπήρχαν στην Παλαιά Χώρα, είναι πολύ αξιόλογο μνημείο, έχει δεχτεί τη φροντίδα του Ιδρύματος Νιάρχου, όπου πριν 20 χρόνια περίπου έχει συντηρηθεί και έχουν αναδειχθεί οι σπάνιες και πανέμορφες αγιογραφίες της.

Αρκεί να πούμε ότι η αγιογραφία στο εσωτερικό της είναι σε δύο κύκλους, δηλαδή μία είναι του 16ου αιώνα και η άλλη έγινε μετά το 1.700. Αναπαριστά τη Δευτέρα Παρουσία, αναπαραστάσεις από τον Ακάθιστο Ύμνο, την Αγία Φιλοθέη Μπενιζέλου, η οποία είχε μεγάλη σχέση με την Αίγινα. 

Να πούμε βέβαια, ότι η Αγία Κυριακή λειτουργούσε σαν μοναστήρι μέχρι το 1950 και ήτανε κάτω από τη συνεχή φροντίδα του Αγίου Νεκταρίου, ο όποιος έστελνε εκεί καλόγριες μνημονεύεται η μοναχή Δαμιανή και η τελευταία μοναχή που υπήρχε εκεί ήταν η Ακακία Ζουρντού, μέχρι το 1950. 

Αυτό για να δούμε για ποιο μνημείο μιλάμε, που είναι είναι άριστα, θα λέγαμε, συντηρημένο. Όμως εμείς όταν φτάσαμε εκεί, με μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι η πόρτα είχε βγει από τη θέση της, είχε τοποθετηθεί μέσα στο ναό.

Αυτή η πόρτα υπήρχε μέχρι πριν αρκετούς μήνες στη θέση της, όπως με πληροφόρησε ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης είχε παραβιαστεί από πριν, όμως τώρα, μιλάμε ότι έχει φύγει από τη θέση της, δηλαδή έχει αφαιρεθεί, εδώ άνετα μπορεί κάποιος να μιλήσει και για μία διάρρηξη.

Το θέαμα ενός ναού τέτοιας αξίας, με τέτοιες αγιογραφίες, είναι θα λέγαμε λυπηρό. Είναι στα ανατολικά του Λόφου, είναι απόμερο το μέρος εκεί και το πρόβλημα με την Παλαιοχώρα είναι ότι επειδή δεν έχει περιφραχθεί ο λόφος, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, επειδή δεν υπάρχει καθημερινή φύλαξη και το λέμε αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Δυστυχώς ο καθένας μπορεί να μπει όποια ώρα θέλει, όποιος και αν είναι αυτός, να κάνει ότι θέλει, να ανάψει φωτιές,όπως είχαμε δει σε ένα δωμάτιο δίπλα στην Επισκοπή. Να ανέβει πάνω στη σκεπή, στην οροφή πολλών εκκλησιών και να βγάλει selfie, να κάνει διάφορες άλλες φωτογραφίσεις, να ανάψει φωτιά όπως είπαμε, να ζωγραφίσει, να χαράξει, να κλέψει, να αφήσει εκεί τα ζώα τα οποία δεν θέλει στο σπίτι, το έχουμε δει αυτό. Να κάνει λοιπόν ότι θέλει. Με τα μάτια μου έχω δει κάποιον αλλοδαπό να παίρνει ένα μανουάλι και να φεύγει. Κοιτάγαμε καλά - καλά!

Πολλά τέτοια κρούσματα, γιατί ακριβώς ο χώρος είναι αφύλακτος.

Αυτό διαπιστώσαμε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Επικοινωνήσαμε αμέσως με email και εστάλησαν οι φωτογραφίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην κυρία Μπορμπουδάκη με email, αλλά και στη Μητρόπολη. 

Πιστεύω και εύχομαι και ελπίζω γρήγορα να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά, ώστε να διασφαλιστεί ο χώρος και να μη μένει τόσο πολύ εκτεθειμένος.

Εμείς αυτό που θέλουμε και έχουμε κάνει και άλλη μία κίνηση, όπως είναι γνωστό στην Παλαιά Χώρα πάνω (σ.σ.  στον "δίδυμο ναό" του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου) ο ρόλος ο δικός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε, ώστε να αναθερμανθεί και να αποκτήσουμε έναν σεβασμό γι’ αυτό το χορό. 

Είναι ίσως πλεονασμός να πούμε ή το έχουμε ξαναπεί, ότι ο χώρος εκτός του ότι είναι ιερός, διότι εκεί έχουν σφαγιαστεί οι πρόγονοί μας, κάθε πέτρα είναι βαμμένη από το αίμα όλων αυτών των αμάχων, χιλιάδων αμάχων ψυχών, είναι ένας χώρος αγιοβάδιστος - Αγία Αθανασία, Αγία Θεοπίστη, Άγιος Διονύσιος, Άγιος Νεκτάριος -  είναι όμως και ένας χώρος, αν θέλετε, ιερός και από τα χρόνια της ειδωλολατρίας. Ήταν η αρχαία Οίη ή Οία.

Άρα λοιπόν, ο χώρος αυτός έχει ένα μεγάλο παρελθόν και το δυσάρεστο είναι κ. Στριγάρη, ότι δυστυχώς το παρελθόν μας εδώ στην Αίγινα δεν το έχουμε πάρει και τόσο πολύ σοβαρά. 

Το πρωί παρατήρησα ότι ήρθαν δεκάδες πούλμαν, σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου. Μιλάμε για ένα θρησκευτικό τουρισμό, πολύ ωραία. Τι γίνεται όμως παραπέρα. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο νησί, άλλος τόπος, που 19 Νοεμβρίου έχει τόση μεγάλη προσέλευση. 

Ίσως κάποιοι από αυτούς θα ανέβουν στην Παλαιά Χώρα, τι γίνεται; Τι έχουμε να δείξουμε εκεί, ούτε καν σωστές πινακίδες που να λένε τι εκκλησίες είναι, ένα πολύ μικρό κείμενο για την ιστορία τους, για την ταυτότητά τους και την ταυτότητα του χώρου. 

Δεν έχουμε πάρει σοβαρά το παρελθόν μας και το παρελθόν μας είναι ένας μεγάλος θησαυρός και δεν είναι μόνο ο θησαυρός είναι και η μεγαλύτερη, εγώ πιστεύω, επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου".

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο Γιώργος Μπήτρος, στο ηχητικό αρχείο που συνοδεύει το άρθρο.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png