Τοποθετήθηκαν καινούργιες πόρτες και παράθυρα στον "δίδυμο ναό" του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου στην Παλαιά Χώρα.


Με την άοκνη προσπάθεια του Πρωτοσύγκελλου, πατέρα Νεκτάριου Δαρδανού, του εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Μπήτρου, του αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε, τη συνδρομή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και την δωρεά ενός σεβαστού ποσού από ανώνυμους δωρητές, έγινε εφικτή η τοποθέτηση νέων πορτών και νέων παραθύρων στον "δίδυμο ναό" του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου στην Παλαιά Χώρα.


Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα, που έχει ως στόχο την προστασία της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, από την Ομάδα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Οι καινούργιες πόρτες και τα παράθυρα μεταφέρθηκαν την Κυριακή και τοποθετηθήκαν σήμερα Δευτέρα από ομάδα εθελοντών και από τον ξυλουργό κ. Παναγιώτη Χελιώτη, που επίσης τα κατασκεύασε. Η μεταφορά έγινε με τα χέρια και ήταν μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη και κουραστική.


Στο Aegina Portal μίλησαν ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Μπήτρος, ο Πρωτοσύγκελλος, αρχιμανδρίτης, πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός και ο βυζαντινολόγος κ. Γιώργος Καλόφωνος, οι οποίοι εξήγησαν τις διαδικασίες που απαιτήθηκαν, ώστε να υλοποιηθεί το σημαντικότατο αυτό εγχείρημα.

Ο πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός δήλωσε: "Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εισοδεύουμε σήμερα, ημέρα των Εισοδίων της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και εμείς στη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιάς Χώρας και ανηφορίσαμε στην κορυφή της καστροπολιτείας, εδώ, στη δίδυμη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου για να τοποθετήσουμε τα καινούργια παράθυρα και τις καινούργιες πόρτες, τα νέα κουφώματα τα οποία θα προστατεύουν πλέον τη δίδυμη εκκλησία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις επιδρομές των άγριων ζώων.


Είμεθα εδώ για να τονίσουμε την ιστορία αυτού εδώ του τόπου, όπως τόνισε και ο κύριος Μπήτρος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά διότι υπήρξε μπροστάρης αυτής εδώ της ενέργειας της όμορφης. Είμεθα σε ένα τόπο βαμμένο από τα αίματα των ηρώων και των μαρτύρων που κατασφαγιάστηκαν από τις πάμπολλες πειρατικές επιδρομές.

Είμεθα εδώ για να διαφυλάξουμε την ιστορία του τόπου, αλλά και για να προστατέψουμε τα μνημεία, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων την οποία και ευχαριστούμε για την σχετική έγκριση που παρείχε.

Ευχαριστούμε θερμά την Ομάδα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της νήσου Αιγίνης για την αγάπη της, αλλά και για την φροντίδα της και για τους κόπους, αλλά και την αγωνία την οποία επέδειξε, ούτως ώστε σήμερα να υλοποιηθεί αυτή η όμορφη προσπάθεια και να λάβει σάρκα και οστά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, το σεπτό ποιμενάρχη μας κ ημών κύριε Εφραίμ, ο οποίος ενεπνεύσθην αυτήν εδώ την τοποθέτηση των νέων κουφωμάτων και μας έδωσε τις ευλογίες του τις πατρικές για να πράξουμε αυτό το οποίο έπρεπε να πράξουμε και για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Φτάσαμε με πολύ κόπο στη σημερινή ημέρα.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους εθελοντές, το εθελοντικό κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας οι οποίοι μόχθησαν και κοπίασαν και προσέφεραν τα μέγιστα, ούτως ώστε να μεταφέρουν από την πόλη ουσιαστικά της Αιγίνης τα νέα κουφώματα.

Με βαθιά συγκίνηση ανηφορίσαμε στον όμορφο αυτό τόπο, στο λίαν αυτό εποπτικό σημείο, για να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει, να διαφυλάξουμε τον τόπο, αλλά και για να συνεχίσουμε να πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει, δηλαδή την διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού μας, αλλά και την προβολή της ιστορίας αυτού εδώ του τόπου Ευχαριστούμε τους ανώνυμους δωρητάς, οι οποίοι με πολλή αγάπη προσέφεραν ένα σεβαστό ποσόν ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η κατασκευή, από έναν εμπειρότατο τεχνίτη, τον κύριο Χελιώτη, των νέων παραθύρων και των νέων θυρών, του ιερού αυτού ναού, του ιερού αυτού χώρου. Με ιερό δέος και με ιερά συγκίνηση σας χαιρετούμε από την όμορφη καστροπολιτεία της Αιγίνης, από την Παλαιοχώρα".


Ο κ. Γιώργος Μπήτρος είπε σχετικά: "Πριν δύο χρόνια είχαμε επισκεφτεί με τα παιδιά της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου, το Κάστρο της Παλαιάς Χώρας και διαπιστώσαμε ότι ο Δίδυμος Ναός του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου ήταν χωρίς πόρτες και παράθυρα. Αυτό το είχαμε δημοσιεύσει και δημιούργησε μεγάλη και κακή εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ευαισθησία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Αίγινας.

Υπήρχε μία κινητοποίηση και άρχισαν πολλοί άνθρωποι να ρωτούν τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι σιγά-σιγά καλλιεργήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι για την Παλαιόχωρα, να μην μείνουμε στα χαρτιά, να μείνουμε στα λόγια, αλλά να προχωρήσουμε σε πράξεις. Δημιουργήσαμε λοιπόν την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας και πλέον από πέρσι που ξεκινήσαμε και υποβάλαμε το καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες, ξεκινήσαμε μία εργασία για να μπορέσουμε από την Παλαιoχώρα να κάνουμε μία παρέμβαση, και δημιουργικά και πολύ θετικά, να βοηθήσουμε να διασωθούν πράγματα εδώ στην Αίγινα, σημεία, τοπόσημα, κτίρια, η ιστορία γενικότερα του νησιού και ο πολιτισμός.


Ήρθαμε σε επαφή με την Αρχαιολογία και ο κύριος Ιωάννης Δέδες ο οποίος είναι μέλος ομάδας, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει μία άδεια από το από το 2017 για να φτιαχτούν τα κουφώματα, οι δύο πόρτες και τα δύο παράθυρα του διδύμου ναού.

Ενεργοποιήσαμε λοιπόν τις διαδικασίες και ευτυχώς στην προσπάθειά μας αυτή αρωγός, συνοδοιπόρος και μπορώ να πω και καθοδηγητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως ο οποίος ήρθε εδώ, είδε την κατάσταση και ενήργησε ανάλογα. Ήρθε σε επαφή με την Αρχαιολογία, έκανε τα απαραίτητα έγγραφα από την πλευρά της Μητροπόλεως και με ταχύτατους ρυθμούς προχωρήσαμε.

Βρέθηκαν δωρητές μεγάλοι χορηγοί, οι οποίοι βοήθησαν στο να αγοραστούν τα υλικά, αλλά και να καλυφθεί το κόστος της εργασίας και είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλέον αυτά τα καινούργια κουφώματα, να τα έχουμε ανεβάσει πάνω εδώ στο κάστρο με πάρα πάρα πολύ μεγάλο κόπο και ιδρώτα μπορώ να σας πω και πλέον να είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούν, ώστε ο ναός αυτός, ο ιστορικός ναός της Παλαιόχωρας, ένας από τους ναούς πλέον να μην είναι εκτεθειμένος στον αέρα, στη βροχή, στο χαλάζι.

Ας αναλογιστούμε λίγο ότι μέσα σε αυτό το μικρό κάστρο της Παλαιόχωρας, συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι, όταν ο εχθρός απειλούσε το κάστρο και όλο τον οικισμό.
Πειρατές, διάφοροι κατακτητές, Φράγκοι, Καταλανοί, Τούρκοι, Βενετσιάνοι και φανταστείτε ότι αυτός ο χώρος εδώ, αλλά και η εκκλησία μέσα πόσο πόνο, δάκρυ και στεναγμό, αγωνία έχει στεγάσει.

Πατάμε σε χώματα που είναι ποτισμένα με το αίμα των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν από τους πειρατές, από κουρσάρους, από διάφορους κατακτητές. Είναι λοιπόν μεγάλο χρέος μας όλων των Αιγινητών, όλων των φορέων να βοηθήσουν, ώστε να σωθεί αυτός εδώ ο μαρτυρικός και αγιασμένος τόπος, η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας, διότι έδωσαν οι πρόγονοί μας, διότι εδώ μαρτύρησαν. Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το πέρασμα αγίων και ιδιαίτερα ένας χώρος ο οποίος αγαπήθηκε ξεχωριστά από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο.

Γι’ αυτό λοιπόν το επόμενο μας βήμα θα είναι να κάνουμε και εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες μας το επιτρέψουν, να κάνουμε μία ανοιχτή συγκέντρωση, να μας πλαισιώσουν και άλλοι άνθρωποι και άλλοι ρέκτες του πολιτισμού και της ιστορίας της Αίγινας, ώστε να δυναμώσει η προσπάθειά μας. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι και οι ενέργειές μας είναι προς την θετική κατεύθυνση, να βοηθήσουμε να αναδειχθεί ο πολιτισμός και να σωθούν τα μνημεία. Και η Παλιά Χώρα χρειάζεται την μεγάλη στήριξη και την βοήθειά μας".


Ο κ. Γιώργος Καλόφωνος δήλωσε: "Θα ήθελα κι εγώ σαν μέλος της ομάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας να εκφράσω μία ελπίδα την οποία αισθάνομαι, ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν σε ένα σωστό δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάμε,  και συμβολικά από την κορυφή της Παλαιόχωρας από τον δίδυμο ναό εδώ του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου.

Να ευχαριστήσω πάρα πολύ θερμά τον πατέρα Νεκτάριο τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον Μητροπολίτη μας τον κύριο Εφραίμ, για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας και την καθοδήγηση, όπως σωστά είπε ο Γιώργος Μπήτρος και να πω ότι όταν έχει ολοκληρωθεί και έχουν τοποθετηθεί πια οι καινούργιες πόρτες και τα καινούργια παράθυρα τα οποία σχεδιάστηκαν από ειδικό αρχιτέκτονα, έγιναν από έναν έμπειρο ξυλουργό κατασκευάστηκαν κι όλα αυτά με την έγκριση και την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όλα αυτά μέσα σε σύντομους χρόνους και με τη βοήθεια ανθρώπων οι οποίοι ανώνυμα διέθεσαν τα χρήματα.

Όλο αυτό δημιουργεί μία μεγάλη ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι στην Αίγινα, να σώσουμε την κληρονομιά μας και να το κάνουμε αυτό ακολουθώντας σωστά τις διαδικασίες τις νόμιμες οι οποίες είναι και μία διασφάλιση για την ποιότητα του αποτελέσματος.

Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα, ένα παράδειγμα και καλώ όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται , να προχωρήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και να βοηθήσουν, να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, τη στιγμή που θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη μας συγκέντρωση".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png