Ομάδα Προστασίας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Δολιοφθορές και αφαίρεση εξώθυρας στον. Ι. Ναό Αγίας Κυριακής Παλαιάς Χώρας.

agia-kyriaki-paliaxora.jpg

Ομάδα  Προστασίας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Με λύπη επανερχόμαστε στο θέμα  της φύλαξης και της διατήρησης των μνημείων της Παλαιάς Χώρας.

Κατά  τη διάρκεια της τελευταίας μας επίσκεψης στο λόφο της Παλαιάς Χώρας, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου μαζί με ομάδα τριάντα επισκεπτών από την Κρήτη, διαπιστώσαμε τη διάρρηξη και καταστροφή της εξώθυρας  του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής στην ανατολική πλευρά  του μεσαιωνικού οικισμού.

Κάποιος/ κάποιοι απέσπασαν την πόρτα από τη θέση της, έχουν τραυματίσει την πόρτα και  τα σημάδια πάνω στο ξύλο είναι εμφανή. Επιπλέον την έχουν τοποθετήσει στο εσωτερικό του ναού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα ο ναός να είναι ανοικτός.

Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα, συνιστά προσβολή και ασέβεια προς τον χώρο και την ιστορία του, συγχρόνως αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα της Παλαιάς Χώρας που είναι η φύλαξη  του χώρου και η προστασία του διότι: «Όποιος θέλει, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί ανενόχλητος όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας να ανέβει στο λόφο και να κάνει ότι θέλει!!!». Στην κυριολεξία μπορεί να κάνει ότι θέλει, να ζωγραφίσει, να χαράξει, να ανάψει φωτιά, να διανυκτερεύσει, να κλέψει, να καταστρέψει από άποψη ή για χαβαλέ!!!

Οι εικόνες είναι θλιβερές, δυσάρεστες, φρικτές! Δεν τιμούν κανέναν και κυρίως δεν εκπροσωπούν κανέναν άνθρωπο στο νησί που αγαπά  τον τόπο του, την ιστορία  του και τον πολιτισμό του.

Τις ίδιες ημέρες ακριβώς το 2021, τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας σε συνεργασία με την Εφορεία  Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης, τοποθετήσαμε δύο καινούργιες πόρτες και δύο καινούργια παράθυρα στο δίδυμο ναό του Κάστρου.

Η ενέργεια αυτή, που έτυχε μεγάλης αποδοχής, ικανοποίησε το αίτημα πολλών Αιγινητών για ουσιαστική αναβάθμιση του μεσαιωνικού οικισμού, προστάτευσε το μνημείο από φθορές και από την είσοδο πτηνών που ήδη είχαν «λερώσει» το εσωτερικό χώρο του ναού.

Αυτές  τις μέρες σε ένα από τα καλύτερα  διατηρημένα κτίσματα  της Παλαιάς Χώρας, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής έχουμε μια καταστροφή και για να ακριβολογούμε μια διάρρηξη.

Ως πότε;

Αμέσως κινητοποιηθήκαμε και επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας.

Ευχόμαστε γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από  την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ας ελπίσουμε  ότι θα είναι η τελευταία φορά  που οι επισκέπτες της Μεσαιωνικής Πολιτείας  της Παλαιάς Χώρας αντικρίζουν τέτοιες εικόνες.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png