Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Νίκος Πτερούδης παρουσιάζει όλα όσα έγιναν στην καθαριότητα το 2020 και τους στόχους για την επόμενη χρονιά.


Τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πτερούδη φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Η συζήτηση λόγω των υγειονομικών μέτρων έγινε μέσω της πλατφόρμας zoom, μέθοδος η οποία θα αντικαταστήσει την ζωντανή παρουσία στο studio για όσο καιρό αυτό είναι αναγκαίο.

Ο κ. Πτερούδης έκανε απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αλλά και συνολικά για την περίοδο που βρίσκεται στη θέση του αρμόδιου αντιδήμαρχου στα θέματα της καθαριότητας. Παρουσίασε όσα χρειάστηκε να γίνουν προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της καθαριότητας στο νησί, αλλά και όσα σχεδιάζει, ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος που είναι να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα απορρίμματα που μεταφέρονται στην χωματερή, να αυξηθεί η ανακύκλωση και με κατάλληλο σχεδιασμό και επενδύσεις να γίνει εφικτή η ολοκληρωμένη διαχείριση στα βιοαπόβλητα και στα μπάζα.
 
Οργάνωση της καθαριότητα και συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού.
 
"Θα ήθελα να σας πω τι κάναμε το χρόνο ο οποίος κλείνει. Το χρόνο που κλείνει προσπαθήσαμε να αναμορφώσουμε την καθαριότητα και να την οργανώσουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Κάναμε ορισμένες κινήσεις, πάντα προγραμματισμένες προσπαθώντας να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Δεν θέλω να πω ότι είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου, αλλά νομίζω ότι είμαστε αρκετά βελτιωμένοι.
 
Ξεκινώντας προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό, Να σημειώσω ότι δεν είμαι μόνος μου στην καθαριότητα, η καθαριότητα έχει μία ολόκληρη ομάδα. Και ο δήμαρχος είναι εκεί και οι τεχνικές υπηρεσίες είναι εκεί και γενικώς εγώ κάνω λίγο την οργάνωση. Εκείνο που κάναμε ήταν να φτιάξουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό. Όχι μόνο τα απορριμματοφόρα, αλλά και τις νταλίκες τις οποίες μεταφέρουνε προς την Φυλή. Αυτή τη στιγμή, εδώ που μιλάμε, έχουμε εννέα απορριμματοφόρα, ετοιμοπόλεμα όπως τα λέω εγώ και σημειώστε ότι εμείς χρειαζόμαστε το pick του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο - Αύγουστο επτά. 
 
Θέλω να πω ότι όλα αυτά τα οχήματα είναι παλαιά και μάλλον δεν είχαν συντηρηθεί με τον τρόπο που έπρεπε, αυτή τη στιγμή χάριν του μηχανουργείου μας στον δήμο κάνουν συντήρηση και έχουμε φτάσει να λέμε καθημερινά ότι έχουμε τα οχήματα που χρειάζονται".
 
Στο 9% η ανακύκλωση για την χρονιά που φεύγει.
 
Στην συνέχεια ο κ. Πτερούδης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι ο δήμος θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από την ορθή διαχείριση της καθαριότητας. "Ήθελα να μιλήσουμε λίγο για αριθμούς τους οποίους και εσείς έχετε δημοσιεύσει και έχετε δείξει το πως θα μπορούσαμε να κερδίσουμε χρήματα από αυτό που λέγετε καθαριότητα. Ο σκοπός αυτής της επικοινωνίας είναι να σας πω ακριβώς αυτή τη στιγμή το τι έχουμε κάνει όσο αφορά την ανακύκλωση και που έχουμε φτάσει, διότι όπως είχατε δημοσιεύσει προ καιρού η ανακύκλωση μπορεί να φέρει χρήματα στον δήμο και κατά συνέπεια να φτάσουμε σε κάποιο σημείο να πούμε και στον δημότη, τώρα μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη καθαριότητας. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Βέβαια το πότε θα φτάσουμε θα το δούμε. (σ.σ. ο κ. Πτερούδης αναφέρεται σε άρθρο του Aegina Portal με τίτλο: "Οι μηδενικές επιδόσεις στην ανακύκλωση το 2019, διατηρούν τις υψηλές εισφορές στον ΕΔΣΝΑ για το 2021." Πρόκειται για το τελευταίο από μία σειρά άρθρων, που καταδεικνύουν την οικονομική ζημιά την οποία είχε υποστεί ο δήμος Αίγινας εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμάτων).
 
Ο κ. Πτερούδης είπε ότι λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να γίνει η ενημέρωση των κατοίκων της Αίγινας, εκδηλώσεις και δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ανακύκλωση δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο στόχος που έχει επιτευχθεί στην ανακύκλωση για την φετινή χρονιά είναι 9%, υψηλότερο κατά δύο περίπου μονάδες από αυτό που είχε δηλώσει στην αρχή του προγράμματος τον Φεβρουάριο. "Βεβαίως το 9% δεν λέει τίποτα κατά την γνώμη μου. Θα έπρεπε τώρα να είχαμε φτάσει στο 15%".

Πως προέκυπτε το μεγάλο κόστος ανά τόνο απορριμάτων.
 
"Ξέρετε πολύ καλά, ότι όπως δημοσιεύσατε, υπάρχει ένας συντελεστής ο οποίος μειώνει το κόστος εναπόθεσης ανάλογα με την ανακύκλωση που κάνουμε. Θα το θυμάστε νομίζω, εσείς το δημοσιεύσατε κι εγώ το έχω γραπτώς στην στήλη ανακύκλωση. Το τέλος εναπόθεσης στην Φυλή ήταν 54 ευρώ ο τόνος και σήμερα είναι 56. Σε έναν υπολογισμό, όχι ακριβή 100% πρέπει να υπολογίσετε ότι το σύνολο μεταξύ κόστους μεταφοράς και εναπόθεσης, εργατοώρες όπως είπατε, αυτοκίνητα καράβια κτλ πρέπει να υπολογίσετε ότι είναι 95 ευρώ ο τόνος (στο σύνολό του). Όταν το 2019 εναποθέσαμε στην Φυλή 9.800 τόνους ήταν ένα ποσό τεράστιο".
 
 Ο κ. Πτερούδης τόνισε ότι διαχειρίστηκε στην Αίγινα κλαδιά και κλαδέματα. Έτσι μειώθηκε ο όγκος της μεταφοράς. "Δεν έχει φύγει ένα κλαδάκι να πάει στη Φυλή" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι: Φέτος θα κλείσουμε με 7.500 τόνους". Ο κύριος Πτερούδης υπολογίζει ότι από αυτή τη μείωση ο δήμος κερδίζει 200.000 ευρώ το χρόνο! Ο κ. Πτερούδης προσέθεσε σε αυτά τα χρήματα το ποσό της επιστροφής από την μεταφορά τον ανακυκλωσίμων και από κάποιες άλλες πηγές, δηλώνοντας ότι το κέρδος φτάνει τις 280.000 ευρώ.
 
Μάλιστα, υπολόγισε ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην καθαριότητα σε κάδους, σε ένα μικρό όχημα πρέσα και σε ένα κιβώτιο δεν ξεπερνούν αυτό το ποσό. "Συνεπάγεται εκτός του περιβαλλοντικού, εκτός της εικόνας, υπάρχουν τέτοια οικονομικά οφέλη που δεν πρέπει να τα αφήνουμε". Επίσης, αναφέρθηκε στον συντελεστή ανακύκλωσης και στα οικονομικά οφέλη που έχει για τον δήμο.
 
"Σήμερα τοποθετούμε 50 κάδους ανακύκλωσης στην βόρεια πλευρά της Αίγινας" είπε και συμπλήρωσε ότι εφόσον τελειώσει η πανδημία θα ο δήμος θα μπορέσει να φτάσει το 15%.

Συνεχίζεται η προμήθεια κάδων και η κατασκευή βάσεων το 2021.
Στην ερώτηση ότι η περιοχή της Βαγίας άργησε να μπει στην διαδικασία της αλλαγής των κάδων ο κ. Πτερούδης απάντησε ότι: " Καταρχήν στην Βαγία νέοι κάδοι έχουν μπει παντού και θα συμπληρωθούν σήμερα και αύριο γίνεται αυτό, μπαίνουν 50 κάδοι καινούργιοι ανακύκλωσης. Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι θα λυθεί. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει μέχρι σήμερα διότι έπρεπε να αποδεικνύουμε και στην εταιρία ανακύκλωσης, ότι οι κάδοι οι οποίοι είχαν παραληφθεί και ήταν πάρα πολλοί έχουν σπάσει και πρέπει να τους μεταφέρουμε εκεί. Έγινε λοιπόν μία διακοπή πέντε μηνών περίπου, που δεν παίρναμε καθόλου κάδους".
 
Αναφορικά με τους πράσινους κάδους είπε ότι έχουν τοποθετηθεί από το καλοκαίρι. Υπενθύμισε ότι έχουν αγοραστεί 400 πράσινοι κάδοι, ενώ στον καινούργιο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η αγορά ακόμη 50.
 
Για την τοποθέτηση των νέων κάδων είπε ότι έχουν γίνει 150 βάσεις από μπετόν και είπε ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα προστεθούν ακόμη 120 σε όλη την Αίγινα. Επίσης θα αγοραστούν οικιακοί - ατομικοί κάδοι οι οποίοι θα συλλέγονται από όχημα συγκεκριμένες ώρες. Πρόσθεσε ότι σκοπό τους δήμου είναι να αγοραστούν δύο μικρά οχήματα που θα μπορούν να μπουν σε όλους τους στενούς δρόμους της Αίγινας και παρέθεσε το πρόβλημα για την προμήθεια μία μεγάλης πρέσας από τον "Φιλόδημο" λόγω της απεργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Για το εργαστικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμάτων το καλοκαίρι.
 
Με αφορμή ένα εργατικό ατύχημα που είχε το καλοκαίρι στην παραλία υπάλληλος της υπηρεσία καθαριότητας (τραυματίστηκε από σπασμένα γυαλιά την ώρα της αποκομιδής), ο κ. Πτερούδης ρωτήθηκε για ποιο λόγο τα καταστήματα δεν εφαρμόζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας, που προβλέπει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχουν δικό τους κάδο. Και βέβαια για ποιο λόγο πετιούνται στους σάκους των απορριμάτων γυαλιά, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει τοποθετήσει κώδωνες.

Σε αναμονή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμάτων

Σε άλλη ερώτηση ερωτήθηκε για την μελέτη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρηση Απορριμάτων του Δήμου Αίγινας, η παράδοση του οποίου έχει λάβει παράταση, εάν δηλαδή ο σχεδιασμός της υπηρεσίας λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα της μελέτης και το αντίστροφο. Αυτή τη ερώτηση γίνεται συχνά στην Οικονομική Υπηρεσία στις περιπτώσεις που αφορούν την αγορά κάποιου οχήματος ή κάποιας άλλης επένδυσης στην Υπηρεσίας Καθαριότητας.

1.500 κάδοι το 2021 για αποκομιδή πόρτα - πόρτα.
 
Ο κ. Πτερούδης απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής, ενώ έδωσε παραδείγματα ότι ανεξάρτητα της μελέτης ο δήμος πρέπει να κάνει ενέργειες και ανέφερε ότι για τους στενούς δρόμους χρειάζονται μικρά οχήματα. Είπε ότι η μελέτη θα έρθει και ότι αυτή θα λύσει άλλα προβλήματα. Δήλωσε ότι με τον καινούργιο προϋπολογισμό θα αγοραστούν 1.500 κάδοι και θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμάτων πόρτα - πόρτα.
 
Τα μπάζα και τα βιοαπόβλητα παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα. Τι θα γίνει με τους καφέ κάδους.

Χαρακτήρισε ως μεγάλα προβλήματα της Αίγινας που παραμένουν τα μπάζα και τα βιοαπόβλητα.
 
Σε ερώτηση για το καφέ όχημα και τους κάδους που παρέλαβε μερικούς μήνες πριν ο δήμος από την Περιφέρεια και εάν αυτό έχει προχωρήσει ο κ. Πτερούδης απάντησε πως όχι. Υπολόγισε ότι από τα καταστήματα θα συγκεντρώνει έναν τόνο το δίμηνο και στην Φυλή η εναπόθεση θα στοιχίσει 27 ευρώ αντί για 54. "Δεν μπορούσα να το βάλω το καλοκαίρι γιατί δεν γινόταν" είπε και συμπλήρωσε ότι "για κάθε πράγμα που φτιάχνεις πρέπει να έχεις και το ανάλογο προσωπικό. Εμείς δεν είχαμε προσωπικό. Δεν είναι ότι δεν θέλω να το κάνω, θα το κάνω, αλλά θα ήθελα να το κάνω σε συνδυασμό της διαχειρίσεως εδώ".
 
Στη συνέχεια εξήγησε ότι από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων μπορεί ο δήμος να συμπιέσει ακόμη περισσότερο το βάρος των απορριμάτων που φεύγει για την Φυλή και να φτάσει στους 5.000 τόνους.
 
Αναφορικά με την διαχείριση των κλαδεμάτων στου "Μπαρού" στο Μεσαγρό, όπου έχει δεχθεί επανειλημμένως κριτική από τον κ. Δημήτρη Μούρτζη για την ακαταλληλότητα του χώρου, απάντησε ότι η περιοχή στου "Μπαρού" είναι πολύ μικρή και ότι στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων υπάρχει πρόβλεψη. Για την διαχείριση των κλαδεμάτων χρειάζεται ένας χώρος 4 - 5 στρέμματα. "Δεν μπορώ να σας πω τώρα που. Έχουμε διάφορες περιοχές στο μυαλό μας". Για το "Μπαρού" είπε ότι ο χώρος έχει φωτιστεί, έχει αλλαχθεί η περίφραξη και έχουν τοποθετηθεί κάμερες. Το προϊόν της επεξεργασίας των κλαδεμάτων δίνεται σε αγρότες του νησιού.
 
Υπογράμμισε ότι η πρόθεσή του είναι η διαχείριση των μπαζών και των κλαδεμάτων είναι να γίνεται στην Αίγινα και σημείωσε ότι υπάρχουν μηχανήματα που κοστίζουν κάτω από 500.000 ευρώ και με αυτά μπορεί να γίνει η διαχείριση 4.000-5.000 τόνων βιοαποβλήτων.

Τι απέγινε με το πλυντήριο κάδων απορριμάτων που διέθεσε στην Αίγινα ο δήμος Πειραιά.
 
Τον Οκτώβριο ο δήμος Αίγινας είχε εξασφαλίσει την παραχώρηση πλυντηρίου κάδων απορριμάτων, μετά από απόφαση του Δήμου Πειραιά. Τι συνέβη;
 
Είχαμε ζητήσει από τον δήμο Πειραιά να μας βοηθήσει με τα πλυντήρια κάδων που έχει, έχει τρία. Και όντως ανταποκρίθηκαν, πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και μας έδωσαν για οχτώ ημέρες τον μήνα να πλένουμε τους κάδους μας. Ήρθε το μηχάνημα, ήρθε όμως ένα μηχάνημα που ήταν δυστυχώς, δεν θα πω για πέταμα, αλλά δυστυχώς σε πολύ κακή κατάσταση. Αποφάσισαν οι τεχνικοί εδώ ότι δεν πρέπει να το κουνήσουμε καθόλου. Ευχαρίστησα τον Πειραιά, είπα ότι εάν έχετε κάτι καλύτερο θα με ευχαριστήσετε και δεν το χρησιμοποιήσαμε με το φόβο ότι έπρεπε να το πληρώσουμε, να το πληρώσουμε από τις ζημιές που θα κάναμε".
 
Διατύπωσε την πρόθεση της διοίκησης να προμηθευτεί ένα πλυντήριο κάδων απορριμάτων, μέσα από κάποιο πρόγραμμα ή επιχορήγηση, καθώς θεωρεί το πλύσιμο των κάδων αναγκαία διαδικασία, λέγοντας ότι στόχος είναι να πλένονται οι πεντακόσιοι κάδοι που θα υπάρχουν στο νησί τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα, όπως η συμμετοχή των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού, η επανάχρηση, προβλήματα που δημιουργούν δυσχέρειες στον σχεδιασμό την αξιοποίηση εξοπλισμού που βρισκόταν σε ακινησία για χρόνια και άλλα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png