Σπύρος Σπυρίδων. Δελτίο Τύπου. "Μειώνονται δραματικά οι επιδοτήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου".

Δελτίο Τύπου του Περιφεριακού Συμβούλου κυρίου Σπύρου Σπυρίδων, για τις μειώσεις που προβλέπει το σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για τις επιχορηγήσεις των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων και τη σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Δελτίο Τύπου
Το θέμα της μεγάλης  μείωσης των περιφερειακών ενισχύσεων που προβλέπει το σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου έφερε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, o περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων.

Ο κ. Σπυρίδων, εξέφρασε την  αντίθεση του στη μείωση από το 40% στο 25% του ποσοστού της ενίσχυσης  που στερεί από  τα νησιά του  Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή του προοπτική.

Με την κατάργηση  της παραγράφου 13 του άρθρου 5 του  Ν. 3908/11 τα νησιά της Περιφέρειας  Αττικής θα αντιμετωπίσουν σημαντικά  προβλήματα, καθώς στην πράξη θα μειωθεί κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το θέμα τέθηκε επίσης και στην αρμόδια επιτροπή αναπτυξιακών θεμάτων της Ένωσης Περιφερειών  Ελλάδας, ενώ με επιστολή του στις 07/03/13 (βλ. συνημ.) ο κ. Σπυρίδων ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζιδάκη.  

«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος οφείλει να λάβει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου της Περιφέρειας Αττικής,  προκειμένου να υπάρξει ενιαία νησιωτική πολιτική στη χώρα μας.  Η αντιμετώπιση των νησιών μας και της Τροιζηνίας για άλλη μια φορά, σε ένα τόσο ζωτικό θέμα, ως χερσαία περιοχή του Λεκανοπέδιου από το νομοθέτη, έρχεται σε αντίθεση με κάθε αναπτυξιακή λογική και ελαχιστοποιεί τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.

Επιστολή

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 07-03-2013
 

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Αξιότιμε  κ. Υπουργέ.

Με  μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο σχέδιο νόμου που αφορά τη «διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» προβλέπονται κάποιες αλλαγές του Ν. 3908/11, οι οποίες είναι αρνητικές για την οικονομία του νησιωτικού συμπλέγματος της Αντιπεριφέρειας Νήσων Αττικής.

 

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 7, του άρθρου 20, του προς ψήφιση νόμου αναφέρεται ότι καταργείται η παράγραφος 13 του άρθρου 5 του Ν. 3908/2011.

 

Δηλαδή στο νέο αναπτυξιακό νόμο καταργείται η διάταξη βάσει της οποίας οι νησιωτικές περιοχές που ανήκουν διοικητικά σε ηπειρωτικές Περιφέρεις, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, παύουν να έχουν το ευεργέτημα του νόμου που προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης τουλάχιστον 40%, λόγω της νησιωτικής ιδιαιτερότητας τους. Δηλαδή θα ισχύει από τούδε επιχορήγηση 25% όπως και στην υπόλοιπη Αττική.

 

Όπως επίσης γνωρίζετε, η μη ορθολογική πολιτική του καθορισμού κινήτρων με μοναδικό δείκτη το ΑΕΠ σε επίπεδο Περιφέρειας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και όξυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Χαρακτηριστικό και ίσως ακραίο παράδειγμα αποτελεί η Αττική, όπου ο νησιωτικός της χώρος αντιμετωπίζεται με τα αναπτυξιακά κίνητρα του Λεκανοπεδίου, το ΑΕΠ του οποίου είναι πολύ υψηλό, αφού συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας.

 

Παρακαλούμε όπως  παρέμβετε και άρετε αυτή την αδικία εις βάρος του νησιωτικού χώρου της Αττικής και επαναφέρετε την παράγραφο 13 του άρθρου 5 του Ν. 3908/2011, προκειμένου να εφαρμοστεί ενιαία και ισόνομα η νησιωτική πολιτική της Ελλάδος για όλα τα νησιά. Εξάλλου αυτό πολύ ορθά ο νομοθέτης προέβλεπε και θεράπευε με την ανωτέρω παράγραφο την οποία καταργεί ο καινούργιος νόμος.

 
Αναμένοντας τις  άμεσες ενέργειές σας.

Σπύρος Σπυρίδων
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png