Δημήτρης Κατσικάρης. Νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση του αγωγού από την Περιφέρεια. Αναμένεται να προωθηθεί τέλος Μαρτίου.

Ένα σημαντικό ζήτημα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας φαίνεται να οδεύει προς τη λύση του. Το θέμα αφορά τη νομοθετική ρύθμιση ώστε η Περιφέρεια να αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου του αγωγού με την εγκεκριμένη μελέτη, κάτι το οποίο δεν προέβλεπε η υπάρχουσα νομοθεσία για τέτοιου είδους έργα και πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Δημήτρης Κατσικάρης προχώρησε με παρέμβασή του προς τον στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρέμβαση η οποία γνώρισε άμεση και θετική ανταπόκριση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η επιστολή του κυρίου Δημήτρη Κατσικάρη και η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη: "Κύριε υπουργέ, Όπως γνωρίζετε, η Αίγινα, η Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, επί δεκαετίες προσπαθεί να επιλύσει το μείζον ζήτημα της επάρκειας και ποιότητας νερού με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω της Σαλαμίνας, με τον οποίο το νησί θα απελευθερωθεί και θα εισέλθει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Από την πρώτη μέρα της θητείας μας, τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, όσο και εγώ ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αίγινας, στηρίξαμε, σε όλα τα επίπεδα αυτή την προοπτική και σήμερα είμαστε πραγματικά και όχι εικονικά στο τελευταίο εκείνο στάδιο που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε ως Περιφέρεια και να κατασκευάσουμε το μεγάλο αυτό έργο ζωής.

Το ζωτικό για την Αίγινα έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς έχουν διαβιβαστεί τα τεύχη δημοπράτησης για έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω ύψους προϋπολογισμού, όπου όμως, αμφισβητείται η δυνατότητα δημοπράτησης με το σύστημα μελέτη και κατασκευή σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ με αρ. πρωτ. Δ17γ/02/27/ΦΝ 440/ 6-2-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΥΘ1-ΩΘΗ).

Επισημαίνεται ότι:
Χωρίς την έγκριση των τευχών δημοπράτησης δεν είναι δυνατή η ένταξη του έργου.
 Το ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει πάνω από 4.000.000 ευρώ ετησίως για τη μεταφορά του νερού στην Αίγινα και,
Το έργο είναι ώριμο για δημοπράτηση με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, εγκεκριμένη προμελέτη και εγκεκριμένες υποστηρικτικές μελέτες.
Κύριε υπουργέ,
Παρακαλούμε για την άμεση προώθηση από μέρους σας, σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που να διευκρινίζει ότι η ανωτέρω απόφαση παραμένει σε ισχύ, προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο η υλοποίηση του έργου αυτού, με δεδομένο ότι η απόφαση Δ17γ/256/7/ΦΝ433.5/6.9.2013 περί καθορισμού των ειδών των τεχνικών έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων (ΚΔΕ) που κυρώθηκε με το Ν.3669/08 (ΦΕΚ 116Α΄/18-6-2008), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 59 του ν. 4146/2013 (ΦΕΚ 90Α΄/18-04-2013), για δημοπράτησή τους με το σύστημα μελέτη και κατασκευή δεν περιλαμβάνει τα έργα υποθαλάσσιων αγωγών και δεν διευκρινίζεται αν έχει αναδρομική ισχύ για ήδη εγκεκριμένα έργα.
Απολύτως βέβαιος για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας, αναμένω τις ενέργειές σας».

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, δήλωσε τα εξής:
«Μετά από μεγάλο αγώνα κόντρα στη γραφειοκρατία, συντονισμένες ενέργειες και συνεχή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Δήμο Αίγινας και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, το μείζον ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φτάνει σε αίσιο τέλος.
Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό υποδομών, μεταφορών και δικτύων κ. Χρυσοχοϊδη, γιατί ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιστολή μου, προωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου από την Περιφέρεια Αττικής, όπως έχει δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Το όνειρο δεκαετιών να έχει η Αίγινα επάρκεια και ποιότητα νερού μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα. Είμαστε παρόντες στο πλευρό της Αίγινας με καθαρές και οριστικές λύσεις, ώστε με έργο να πάμε μπροστά».


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png