Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιτών. Περιγραφή και πληροφορίες για την αίτηση εγγραφής.

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
"Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.).
Τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής".
Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Ντακούλια Παναγιώτα, Τεχνολόγος Γεωπόνος
Δημοσθένους 1 – 3, Τ.Κ. 185 31, Πειραιάς
Τηλέφωνο : 213 1618530
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται
*Βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της Αίτησης Εγγραφής στο Κ.Η.Μ.Ο., που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
*Αντίγραφο δήλωσης καλλιέργειας του Ο.Σ.Δ.Ε., του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της Αίτησης Εγγραφής στο Κ.Η.Μ.Ο.
*Απόδειξη πληρωμής e-παραβόλου για την εγγραφή στο Κ.Η.Μ.Ο.
*Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής.

Διαδικασία εγγραφής

Για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής απαιτείται η εγγραφή των υπευθύνων των μονάδων αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.).
*Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή του Κ.Η.Μ.Ο., μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr) .
Η Αίτηση Εγγραφής υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986
(Α ́75).

*Ο αιτών υποβάλει τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής.

Ο καθορισμός των όρων, των απαιτήσεων παραγωγής, της διάθεσης των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων αυτών
στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), ορίζονται με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2468/Β ́/2015).


Τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής

Τρόφιμα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον
επαγγελματία αγρότη, στη μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, τα οποία προορίζονται για άμεση διάθεση στον καταναλωτή.
Στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας καταγράφονται οι παραγωγοί και τα είδη των προϊόντων
που παράγονται στο πλαίσιο της οικοτεχνίας.

Είδη τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ.) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ.
τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ.).

Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς
καρπούς.

Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία
έως δύο (2) λίτρων.

*Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα,
τουρσιά, σάλτσες.

*Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

*Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.

*Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ. 3724/162303/22-12-14 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3438/Β/2014).

*Τα προϊόντα αυτά, μπορούν να διατίθενται σε προ συσκευασμένη ή μη μορφή.


Σημεία διάθεσης

Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση από τον οικοτέχνη μέσα στο αγρόκτημα ή σε διάφορες εκδηλώσεις, τοπικές
λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ή εστιατόρια της τοπικής αγοράς.

Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων

* Οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την
ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη.

* Όσοι παράγουν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος και συμμετέχει αυτό σε αναλογία πάνω από το 50% του
τελικού προϊόντος.

* Οι αγρότες που έχουν υποβάλει δήλωση καλλιέργειας Ο.Σ.Δ.Ε. και περιλαμβάνει τα προϊόντα που θα μεταποιούν.

*  Όσοι συμμετέχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς για το μέρος της παραγωγής τους που δεν διαθέτουν στον συνεταιρισμό.

Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.