Η εισήγηση του κυρίου Παναγιώτη Χατζηπέρου στον Συνοπτικό Απολογισμό Πεπραγμένων 2017 της Περιφερειακής Νήσων.

Πειραιάς, 21-12-2017
Καλησπέρα σε όλους τους παρευρισκόμενους,
Χρόνια Πολλά και Καλές γιορτές να έχετε με τα πρόσωπα που αγαπάτε!


Σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, συγκεντρωθήκαμε στον Πειραιά, αφετηρία αλλά και κατάληξη για τους νησιώτες μας ώστε να ανταλλάξουμε ευχές για τις Άγιες τούτες μέρες αλλά και να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της ΠΕ Νήσων τη χρονιά που μας φεύγει.


Η οικονομική κρίση και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ο αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης εξαρτάται όχι μόνο από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αλλά και από την αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε περισσότερα από 60εκ.€ για κοινωνικές δομές, δομές υγείας, υποστήριξη και κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αντιμετώπιση  της  φτώχειας  και  του  κοινωνικού αποκλεισμού.


Να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι με περισσή κοινωνική ευαισθησία, η ΠΕ Νήσων έσπευσε να μεριμνήσει στέλνοντας με την αρωγή του Κοινωνικού Παντοπωλείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας πάνω από 400 μερίδες, καθημερινά, για τις 3 πρώτες μέρες, στους πλημμυρόπληκτους συμπολίτες μας της Μάνδρας.


Τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε το φυσικό περιβάλλον, κυρίως με ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, βλ. πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.
Για τους λόγους αυτούς έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε έργα που αφορούν :
* Αντιπλημμυρική θωράκιση.
* Κατασκευή τεχνικών (Γεφύρια Πόρου, Ψήφτας, Σκοτεινής, Βλυχάδας, κλπ).
* Καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων.
* Αντιστήριξη πρανών κι έργα προστασίας από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.


Μιλώντας για κλιματική αλλαγή δε θα μπορούσα να μην αναφέρω την πρόταση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη δημιουργία Επιστημονικού Πάρκου Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή στο νησί των Αντικυθήρων, αφού το νησί κατέχει «μοναδική στον ελλαδικό χώρο και κομβική στην ανατολική Μεσόγειο, γεωστρατηγική θέση». Φυσικά και η πρόταση συνάδει με τους στόχους της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου για την ανάσχεση της ερήμωσης των Αντικυθήρων ενώ συμβάλλει και στην επιστημονική και περιβαλλοντική αξιοποίηση το νησιού. Στόχος μας είναι το νησί των Αντικυθήρων να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για το περίφημο ΝΑΥΑΓΙΟ και τον μηχανισμό.


Η Π.Ε. Νήσων Αττικής έχει προγραμματίσει 131 στοχευμένα έργα πρ. 143.000.000€ περίπου αναβάθμισης των υποδομών, αντιπλημμυρικής θωράκισης (καθαρισμός ρεμάτων πρ. 2.000.000€/τριετία), οδικού δικτύου, λιμενικών, ύδρευσης-αποχέτευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στην παρούσα φάση έχει εκτελέσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 58.500.000€ περίπου.


Τα κυριότερα έργα ανά νησί και την Τροιζηνία είναι τα εξής :


ΣΑΛΑΜΙΝΑ
* Οδοποιία πρ. 3.000.000€.
* Επισκευή δικτύου ύδρευσης Σατερλί-Κανάκια πρ.195.000€.
* Προγραμματισμός 4 έργων Αθλητικών Εγκαταστάσεων πρ. 2.180.000€.
* Δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων στα Σελήνια-Αμπελάκια, Βουρκάρι κλπ.


ΑΙΓΙΝΑ
* Σήμερα υπογράφεται από την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου σύμβαση του κεφαλαιώδους σημασίας έργου του υποθαλάσσιου αγωγού που θα τροφοδοτεί με νερό ΕΥΔΑΠ την Αίγινα από τη Σαλαμίνα. Μοναδικό έργο στην Ελληνική επικράτεια. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα χερσαία έργα ύψους 8.500.000€.
* Οδοποιία πρ. 1.247.000€ και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πρ. 600.000€.
* Εργασίες αναβάθμισης Δημοτικού γηπέδου Αίγινας, πρ. 1.000.000€.
* Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανακατασκευή του ΕΚΠΑΖ.


ΑΓΚΙΣΤΡΙ
* Αναπλάσεις πλατειών πρ. 400.000€
* Οδοποιία πρ. 150.000€
* Επέκταση και διαμόρφωση μώλου Σκάλας, πρ. 2.215.000€


ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ-ΜΕΘΑΝΑ
* 6 έργα οδοποιίας και οδοφωτισμού πρ. 34.892.000€.
* Ανακατασκευή της γέφυρας της Ψήφτας πρ. 500.000€.
* Δίκτυο άρδευσης από τη λιμνοδεξαμενή του κάμπου του Καρατζά πρ. 642.000€.
* Εργασίες αναβάθμισης Δημοτικού Σταδίου Γαλατά πρ.330.000€ που πρόκειται να ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών .


ΠΟΡΟΣ
* Ανακατασκευή/βελτίωση του δρόμου Γαλατά – Μετοχίου 18χλμ. πρ. 1.700.000€.
* Αντιπλημμυρική θωράκιση συνολικού πρ. 1.315.000€.
* 2 γεωτρήσεις Λεμονοδάσους πρ. 131.160€.
* Μελέτες και έργα επισκευής του δικτύου βιολογικού καθαρισμού και αντλιοστασίων πρ. 244.000€ και 2.300.000€ περίπου, αντίστοιχα, για την ανακατασκευή και επέκταση του.
* Ανακατασκευή δυτικού παραλιακού κρηπιδώματος, πρ. 868.000€ έργο που θα ξεκινήσει το 2018.


ΥΔΡΑ
* Έχει ολοκληρωθεί το μονοπάτι Καμίνι-Βλυχός
* Για την αδειοδότηση του γηπέδου έχει δημοπρατηθεί έργο πρ. 145.000€.
* Επισκευή του επιβατικού λιμένα πρ. 287.000€.


ΚΥΘΗΡΑ/ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
* Οδοποιία πρ. 500.000€.
* Μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεως στο αεροδρόμιο πρ. 35.000€.
* Ανάπλαση πλατείας Φρατσίων πρ. 292.000€.


Παράλληλα, η Δ/νση Τεχνικών Έργων και το τμήμα ΤΥΔΝ Π.Ε. Νήσων έχει εκπονήσει περί τις 367 μελέτες (40 μελέτες για έργα ίδιων πόρων) και έχει δημοπρατήσει, παρακολουθήσει και παραλάβει πάνω από 500 έργα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας, ΕΣΔΝΑ και Δήμους.
Ενδεικτικά :
* Αποκατάσταση ΧΑΔΑ όλων των νησιών, πλην Ύδρας και Κυθήρων – Αντικυθήρων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
* Δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων.
* Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.
* Δίκτυο βιολογικού καθαρισμού Σπετσών.
* Πλακόστρωση και προστατευτικό τοιχίο στο μονοπάτι Καμίνι – Βλυχός.
* Κλειστό γυμναστήριο Σαλαμίνας «ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ».
* Πολλά έργα οδοποιίας στα Κύθηρα.


Επισημαίνοντας ότι για τα νησιά μας ο τουρισμός αποτελούσε και αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων τους (ακολουθούν  η αγροτική παραγωγή και η αλιεία), αλλά και συνιστά ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξής τους, γι’ αυτό απαιτούνται τόσο αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας ενισχύοντας τις με ικανό προσωπικό, κατάλληλες υποδομές, βασικό εξοπλισμό και αναλώσιμα όσο και Συγκοινωνιών με σωστό, μακροχρόνιο προγραμματισμό (π.χ. σταθερά δρομολόγια για ανταποκρίσεις με πτήσεις από εξωτερικό) και επαρκή αριθμό δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των μόνιμων κατοίκων για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ερημοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (βλ. Αντικύθηρα). Στα προαναφερθέντα έρχονται να προστεθούν η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων αφού το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την ευέλικτη χωροθέτηση και αδειοδότηση πράσινων σημείων και γενικά άλλων σημείων διαχείρισης. Ερχόμαστε σε συνεννοήσεις με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, η οποία διαθέτει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια, για την ποιότητα και την επαρκή ποσότητα του πόσιμου νερού. Επίσης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες δημιουργείται έντονα η απαίτηση για αυξημένη Ασφάλεια τόσο των παραθεριστών όσο και των κατοίκων δεδομένου ότι ο πληθυσμός των νησιών, κατά τη θερινή περίοδο, πολλαπλασιάζεται!


Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιδιαίτερα σημαντικού πολιτισμικού αποτυπώματος –που προσπαθούμε να αναδείξουμε– του μεγίστου φυσικού κάλλους αλλά και του νησιωτικού χαρακτήρα.  Διαθέτει, αναφέροντας ενδεικτικά, το μοναδικό ηφαίστειο στην χερσαία χώρα! Τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων αλλά και οι θαυμαστοί υδροβιότοποι σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα προσφέρονται για κάθε είδος εναλλακτικού τουρισμού (θαλάσσιος, ιαματικός, αθλητικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, κλπ.). Ενώ τα πλεονεκτήματα ποικίλουν, τα προβλήματα τα οποία στοχευμένα προσπαθούμε να επιλύσουμε, αυξάνουν.  Ήδη καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για τη διάσωση της Κυνόσουρας (ήδη έχουν ευοδωθεί με την παραχώρηση 835 στρ.) και τον αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ενόψει της επετείου των 2.500 χρόνων που πρόκειται να γιορτάσουμε το 2021.


Για τους λόγους αυτούς πέραν των προβλεπόμενων από τον Καλλικράτη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων μας, αναλαμβάνουμε επιπλέον δράσεις και ενέργειες. Σκοπός της συνεχούς ενασχόλησης με προβλήματα και πέραν των ρητά προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων μας είναι η παραγωγή εκείνου του έργου και αποτελέσματος, που αναμένουν οι πολίτες της Π.Ε. Νήσων, που μας εμπιστεύτηκαν.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε «σπείρει» στοχευμένα, ωριμάζοντας μελέτες και ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ να ΘΕΡΙΣΟΥΜΕ τα επόμενα χρόνια.