Ανακαίνιση - Αναδιαρρύθμιση κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης για τη λειτουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης.

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Δελτίο Τύπου.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χτες, κατά τη 12η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης του έργου «Ανακαίνιση – Αναδιαρρύθμιση κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης για τη λειτουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης», που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο συνολικός  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.047.080,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο αφορά στην ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση μη χρησιμοποιούμενου κτιρίου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και βρίσκεται εν μέρει στον καταργημένο οικισμό Αγ. Παρασκευής και εν μέρει στον καταργημένο οικισμό Κάμπος – Μύλοι Αιγίνης (προ 1923), συγκεκριμένα δε στη διασταύρωση της οδού Λεούση και των οδών Κυψέλης – Αιγίνης.
Αναλυτικότερα το κτίριο θα περιλαμβάνει:
•        Τρία (03) μονόκλινα,
•        Έντεκα (11) δίκλινα
•        Ένα (01) μονόκλινο δωμάτιο μόνωσης,
•        Καθιστικούς χώρους, τραπεζαρίες, κουζίνα, χώρους προσωπικού και υγιεινής, κλπ.
•        Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Αίγινας, καθώς θα εξυπηρετήσει μέρος των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι (>65 ετών) υπολογίζονται περίπου στους 2.600, οπότε η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) που θα δημιουργηθεί θα καλύψει μέρος του προβλήματος της έλλειψης ανάλογης κοινωνικής υποδομής, καθώς στο νησί δεν υπάρχει άλλο κτίριο, ιδιωτικό ή δημόσιο, που να λειτουργεί ως Μ.Φ.Η.
Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης παράγει και παρέχει κοινωνικό έργο σε όλα τα νησιά και την Τροιζηνία με κοινωνικές δομές. Το γεγονός ότι το έργο βαδίζει προς την υλοποίηση του οφείλεται στην καλή συνεργασία της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου και του Δημάρχου Αίγινας κ. Δημητρίου Μούρτζη.
Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει αποφασιστικά τις κοινωνικές δομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.