Ενημέρωση για τον βιολογικό της Αίγινας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

Σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος που έγινε σήμερα το μεσημέρι, η επιτροπή ενημερώθηκε από Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κύριο Ηλία Λιακόπουλο για τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα της Αττικής. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο Τύπου της επιτροπής γίνεται αναφορά και για το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Αίγινα. Επίσης στο ίδιο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά τόσο στη διαχείριση οικοδομικών υλικών και απορριμάτων, αλλά και σε άλλα θέματα.

Δελτίο Τύπου
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Στην ανάγκη συντονισμού όλων των επιπέδων της διοίκησης ώστε να αντιμετωπισθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Αττική και να προβλεφθούν οι αναγκαίες λύσεις στο υπό αναθεώρηση Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής στο πλαίσιο του κύκλου "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με αφορμή δε το πρόσφατο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το υπό κατασκευή έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό, ο Κ. Καρτάλης ζήτησε να ληφθούν υπόψη όλες οι υποδείξεις των Επιθεωρητών καθώς «η προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και της λειτουργίας ενός έργου, ενώ όταν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι το τελικό αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται καχυποψία στους πολίτες ακόμα και αν πρόκειται για έργα που έχουν σχεδιασθεί για να προστατεύουν το περιβάλλον.»

Ο κ. Λιακόπουλος αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων της Αττικής. Τόνισε ότι, στο στάδιο αυτό, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, καθώς βρίσκονται σε τελικό στάδιο προς δημοπράτηση οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης του Ελαιώνα και του Ελληνικού ενώ έχει χωροθετηθεί από τον ΟΡΣΑ αυτός που προβλέπεται να λειτουργήσει στο Γουδή. Στο στάδιο των Μελετών Σκοπιμότητας βρίσκονται τα έργα της δημιουργίας των τεσσάρων εργοστασίων μηχανικής διαλογής (Γραμματικού, Κερατέας, Φυλής και Λιοσίων) τα τεύχη δημοπράτησης των οποίων θα τεθούν σύντομα προς διαβούλευση. Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο όλες οι υπάρχουσες τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων (εκτός αυτής της καύσης των σύμμεικτων υλικών) μπορούν να γίνουν αποδεκτές ενώ η διάθεση του τελικού προϊόντος της διαλογής και της επεξεργασίας θα είναι υποχρέωση του αναδόχου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ακριβής πρόβλεψη για τη διαχείριση των οικοδομικών υλικών, για τα οποία εξετάζεται η λύση ανενεργών λατομείων και παρουσίασε τις προτεραιότητες για τις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών (Κορωπίου, Σπάτων και Αγίου Κωνσταντίνου) ενώ για την Αίγινα υπογράμμισε ότι η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού θα συνδυαστεί με τα έργα ύδρευσης του νησιού μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος τόνισε ότι για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και επεξεργασίας λυμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδιακασία δημοπράτησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα είναι ο Κύριος Φορέας υλοποίησης έως ότου περάσουν (1/7/11) στην αρμοδιότητα της Αιρετής Περιφέρειας, ενώ επεσήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png