Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Δημήτρης Κατσικάρης για το πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας και τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Δελτίο Τύπου.
Σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Αίγινας και τις προοπτικές κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε και πάλι με την υδροδότηση της Αίγινας είναι ουσιαστικά αναιτιολόγητη και έχει υπερβεί κάθε όριο, με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πολίτες σε βασανιστική ομηρία στο πιο κρίσιμο σημείο της τουριστικής περιόδου.

Για την αλήθεια και την πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών, οφείλουμε να  πληροφορήσουμε ότι  η επιχορήγηση του Δήμου Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής για την υδροδότηση με υδροφόρα πλοία τα δύο τελευταία ήταν απρόσκοπτη και σημαντική: Το 2011, ανήλθε σε 1.550.000 ευρώ, και για το 2012 -μέχρι σήμερα- σε 1.500.000 ευρώ, ποσό που έχει καταβληθεί ολοσχερώς.

Είναι προφανές και κατανοητό σε όλους, ότι η εύρυθμη και σωστή λειτουργία υδροδότησης της Αίγινας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην γενναία αυτή επιχορήγηση, ούτε σε αυτό το μοντέλο που συνέτεινε στον εφησυχασμό και σε μια παλαιού τύπου λειτουργία πολλών δεκαετιών που έκρυβε το πραγματικό πρόβλημα, χωρίς να δίνει πραγματική λύση.

Όπως έχω σημειώσει πολλές φορές, απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία στη μεταφορά νερού και την ποιοτική και επαρκή υδροδότηση του νησιού.

Υπάρχει άμεση ανάγκη να στηριχτεί από όλες τις πλευρές μια νέα, μόνιμη, γόνιμη και αποτελεσματική λειτουργία ομαλής υδροδότησης της Αίγινας, ώστε να πάψουν οι πολίτες να είναι σε διαρκή ομηρία και αυτή είναι η βασική αρχή και η πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας..

Καλώ, για μια ακόμη φορά τους υδρομεταφορείς -όπως έκανα και σε επικοινωνία που είχα μαζί τους τις προηγούμενες μέρες της κρίσης- να ανταποκριθούν στο έργο τους, το οποίο έχει τεράστια κοινωνική διάσταση και να μην λειτουργούν πιεστικά και προσχηματικά σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ για όσες υπηρεσίες πραγματικά προσφέρουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώνονταν κανονικά και ουδέποτε είχαν χρηματική απώλεια.

Κάνω έκκληση σε όλους τους καταναλωτές, μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, να ανταποκριθούν άμεσα στις μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν είχαν εισπραχθεί στην ώρα τους δεν θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα αυτή η κατάσταση για την οποία κανένας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Είναι αδιανόητο να συνεχίζονται τακτικές του παρελθόντος στο μείζον θέμα της ποιότητας και της επάρκειας νερού σε όλα τα νησιά της Αττικής. Δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή μια τέτοια παλαιοκομματική κατάσταση, όπου οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού -παρότι επιδοτούνται γενναία- ούτε να συνεχιστεί  η παλιά ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ λειτουργία, βάσει της οποίας  δεν εισπράττονται έγκαιρα ή καθόλου τα τέλη ύδρευσης του νερού. Στους περισσότερους δήμους υπάρχουν χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!

Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, είμαστε καθημερινά παρόντες, με συγκεκριμένες ενέργειες, προτάσεις και συγκεκριμένο έργο, για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις νέες προοπτικές υδροδότησης των νησιών μας, γιατί πιστεύουμε ότι η παροχή ποιοτικού νερού είναι προτεραιότητα και αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός τόπου.

Ήδη ξεκινήσαμε τις εργασίες κατασκευής του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας, προϋπολογισμού 6.651.302 ευρώ, ενός πολυσήμαντου έργου υποδομής που θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ποιότητα του νερού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απολύτως προσηλωμένοι σε πολιτικές υποδομών με έργα χρήσιμα για τη ζωή του πολίτη, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αδειοδοτήσεων της μελέτης (από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών) για την κατασκευή του αγωγού σύνδεσης με το νερό της ΕΥΔΑΠ, ένα έργο ζωής που περιμένουν επί δεκαετίες οι Αιγινήτες και θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας νερού στην Αίγινα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής για όλους.

Πιστοί στο μήνυμα που εξέφρασε από την αρχή της θητείας μας ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός να πάμε με έργο μπροστά, χρηματοδοτούμε το μεγάλο έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού, με τη βεβαιότητα ότι ανταποκρινόμαστε στο χρέος και την ευθύνη μας προς τις νεώτερες γενιές». 
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png