Το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας του δήμου Αίγινας, ορίστηκε ως "Σημείο Αναφοράς", για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τι είναι και ποια η εφαρμογή του.


Με την απόφαση 204/2020 του δημάρχου που δημοσιεύθηκε σήμερα, ορίστηκε ως Σημείο Αναφοράς στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας. Υπεύθυνη για το σημείο επικοινωνίας ορίστηκε η Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος κ. Σοφία Χατζίνα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2297320054 και το email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο ορίζεται αντίστοιχα ένα σημείο Αναφοράς για το χειρισμό ζητημάτων που αφορούν τα ΑμεΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχα. Άρα, ο δήμος της Αίγινας είναι υποχρεωμένος, όταν λαμβάνει αποφάσεις και όταν υλοποιεί προγράμματα ή έργα να φροντίζει για την "προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ και η προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 70 του 4488/2017 παρ. 3 ο δήμαρχος μπορεί να μεταβιβάσει τις αρμόδιότητες του "Σημείου Αναφοράς" σε "σε οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος."

Σύμφωνα με επιτολή του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου τον Μάρτιο 2020 προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη:"Στόχος είναι η δημιουργία σχετικού Μητρώου, αλλά και μια καταγραφή πεπραγμένων για την τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ."

Σύμφωνα με τα παραπάνω δίνεται και η δυνατότητα να υπάρχει για σύντομη αναφορά πεπραγμένων του δήμου σχετικά με την Σύμβαση.

Αναλυτικά, το κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο, μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της σύμβασης, ο σκοπό της είναι η προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ και η προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας.

Στα ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές,πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφοραεμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τουςστην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους.

Με τον νόμο "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις" του 2017, υλοποιείται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Ολοκληρωμένος ορισμός του φαινομένου της αναπηρίας: η αναπηρία δεν ορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη κάποιας σωματικής, πνευματικής, ψυχικής ή αισθητηριακής διαταραχής αλλά σχετίζεται και με τα εξωγενή εμπόδια και τους περιορισμούς που υφίστανται τα άτομα αυτά, καθιστώντας αλυσιτελή την εκ μέρους αυτών πλήρη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων τους. Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην ευαίσθητη αυτή κατάσταση δικαιούται ειδικής προστασίας που προέρχεται από το Κράτος, ως έκφανση της γενικότερης υποχρέωσής του να σέβεται και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Υποχρέωση εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών για την τήρηση των αρχών του καθολικού σχεδιασμού προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται εξ αρχής η προσβασιμότητα για όλους και να ελαχιστοποιείται η ανάγκη για εκ των υστέρων εξατομικευμένες προσαρμογές.
  • Υποχρέωση εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών για την παροχή, όπου απαιτείται, και υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, ευλόγων προσαρμογών για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών Ατόμων με Αναπηρίες προκειμένου να διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Ενδεικτικά προβλέπεται η παροχή μέτρων υποστηρικτικής τεχνολογίας, προσωπικής βοήθειας και ενδιαμέσων, εξατομικευμένης προσαρμογής διαδικασιών ή πρακτικών, εξειδικευμένων υπηρεσιών και βοηθητικών υπηρεσιών για την επικοινωνία.
  • Μέριμνα εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τόσο σε συνήθεις συνθήκες όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον.
  • Υποχρέωση διασφάλισης βασικής πληροφόρησης για τα ΑμεΑ κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με προσβάσιμους για τα άτομα αυτά τρόπους. Ειδικότερα για τις συναλλαγές Ατόμων με Αναπηρίες στο Δημόσιο τομέα προβλέπεται πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και κοινοποίηση διοικητικών πράξεων υπό προσβάσιμες μορφές καθώς και η διασφάλιση του δικαιώματος ακρόασής τους με πρόσφορους όρους.
  • Αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα και ως μορφή επικοινωνίας των προγλωσσικά κωφών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών, τόσο με τη νοηματική γλώσσα για τους προγλωσσικά κωφούς, όσο και με υπότιτλους, κείμενα και φωνητική πληκτρολόγηση κειμένου για τους μεταγλωσσικά κωφούς και τους βαρήκοους.
  • Αναγνώριση της ελληνικής γραφής Μπράιγ ως τρόπου γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή των ως άνω μέσων καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας τυφλών και των κωφών και βαρήκοων πολιτών.
  • Γενική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων και αρχών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρχές και τις εφαρμογές του καθολικού σχεδιασμού και εν γένει για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Το πεδίο ρύθμισης των αποδεκτών περιλαμβάνει το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, τους συναλλασσομένους με το προσωπικό αυτό αλλά και ευρύτερα τους αποδέκτες των διοικητικών προϊόντων και υπηρεσίων.
  • Συμπερίληψη στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα των παραγωγικών σχολών του Δημοσίου (ΕΚΔΔΑ, Εθνική Σχολή Δικαστών, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν το περιεχόμενο της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και αποσκοπούν στην προαγωγή του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.
  • Υποχρέωση δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, εντύπων και ηλεκτρονικών, να προωθούν την εμπέδωση και το σεβασμό της αρχής της μη διάκρισης. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτά. Επεξεργασία των Κωδίκων Δεοντολογίας ειδησεογραφικών εκπομπών, διαφημίσεων και ψυχαγωγικών προγραμμάτων εκ μέρους του ΕΣΡ προκειμένου να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ενός πλουραλιστικού διαλόγου για τα προβλήματα των ΑμεΑ και η προαγωγή της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.
  • Υποχρέωση των οργάνων που μετέχουν στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία να διαβουλεύονται με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος και με άτομα ή ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
  • Συμπερίληψη στην ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων που συνοδεύει κάθε σχέδιο νόμου, μιας ειδικής ενότητας, όπου τεκμηριώνεται η συμβατότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Υποχρέωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ και των φορέων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, να αναπτύσσουν, να παράγουν και να διαδίδουν επίσημες στατιστικές σχετικά με τα ΑμεΑ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για θέματα Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ.
  • Ορισμός του Υπουργού Επικρατείας για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου, ως αρμοδίου για την παρακολούθηση και το συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών σχετικά με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
  • Ορισμός της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως Κεντρικού Σημείου Αναφοράς στην Κυβέρνηση για την υποδοχή και το χειρισμό ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής της Σύμβασης καθώς και την παροχή ενημέρωσης και κατευθύνσεων σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
  • Ορισμός σε κάθε Υπουργείο του Γενικού ή Διοικητικού Γραμματέα του, ως Επιμέρους Σημείου Αναφοράς, με αποστολή την παρακολούθηση της Διεθνούς Σύμβασης και της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών για την Αναπηρία ανά τομέα κυβερνητικής αρμοδιότητας. Ορισμός σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα ως Σημείου Αναφοράς για το χειρισμό ζητημάτων που αφορούν τα ΑμεΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
  • Ορισμός του Συνηγόρου του Πολίτη, ως Πλαισίου που εγγυάται την προώθηση, την προαγωγή και την προστασία τήρησης της Διεθνούς Σύμβασης σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ. Το Πλαίσιο μεταξύ άλλων εκφράζει γνώμη για τη συμβατότητα των δημοσίων πολιτικών και της νομοθεσίας με τη Σύμβαση, χειρίζεται και διερευνά αναφορές που υποβάλλονται ενώπιόν του σε σχέση με την παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αναλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπονεί μελέτες και έρευνες σχετικά με την υλοποίηση των άρθρων της Σύμβασης σε επιμέρους τομείς.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png