Με τη διάλεξη της αρχαιολόγου Κάτιας Σπορν, διευθύντριας του Γερμανικού Ινστιτούτου Αθηνών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τον κήπο του Εϋνάρδειου.

eynardeio-tetarth-4.jpg

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Με μια διάλεξη της αρχαιολόγου Κάτιας Σπορν, διευθύντριας του Γερμανικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τίτλο: «Γαβριήλ Βέλτερ (1890–1954), ένας Γερμανός αρχαιολόγος στην Ελλάδα. Το αρχείο του στην Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας», συνεχίζεται την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο». Στον όμορφο κήπο του
«Εϋναρδείου», του καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, αντί για ένα βιβλίο, αυτήν την Τετάρτη, θα μας απασχολήσει ένα αρχείο: το πολύτιμο αρχείο του σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου, ανασκαφέα μεταξύ άλλων και της Κολώνας, της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, το οποίο φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη μας. Η διάλεξη της Κάτιας Σπορν βασίζεται στην μελέτη που ετοιμάζει για τον Γαβριήλ Βέλτερ, στο πλαίσιο του εορτασμού, το 2024, των 150 χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, και υποδηλώνει την πρόθεση συνεργασίας των δύο φορέων για την αξιοποίηση του αρχείου αυτού.

Η Κάτια Σπορν σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Φιλοσοφία και Αρχαία Ιστορία στην Χαϊδελβέργη, την Αθήνα και το Λονδίνο (1989-1998). Έγινε διδάκτορας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (1998). Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (2000-2002). Διετέλεσε λέκτορας στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (2002-2007) και επίκουρη καθηγήτρια στο Φράιμπουργκ (2007-2010), στο οποίο αναγορεύθηκε υφηγήτρια (2009). Ήταν καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ (2010-2014), περίοδο κατά την οποία διηύθυνε την ανασκαφή στην Κολώνα της Αίγινας. Από 2014 είναι διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και από το 2015 επίσης άμισθη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρχαία τοπογραφία, η εικονογραφία, καθώς και η ιστορία της έρευνας και η πρόσληψη της αρχαιότητας. Ανάμεσα στο επιστημονικό έργο της συγκαταλέγονται δύο μονογραφίες, η επιμέλεια 7 συλλογικών τόμων και πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα.

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου
δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png