Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο παραδοσιακός "Χορός της Λαμπρής" στο Σταυρό της Παλιαχώρας.


Το "Χορό της Λαμπρής", αναβίωσε σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Πρόκειται για έναν παραδοσιακό χώρο, που πραγματοποιείται στην πλατεία της εκκλησία του Σταυρού στην Παλιαχώρα.


Ο ηλιόλουστος ανοιξιάτικος καιρός και η υπέροχη φύση της Αίγινας, δημιούργησαν τις καλύτερες συνθήκες για μία αξέχαστη πασχαλινή γιορτή στην ύπαιθρο και βέβαια για την προσέλευση του κόσμου. Άλλωστε, λόγω της πανδημίας η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία χρονιά το 2019.


Το κοινό καλωσόρισαν εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου ο πρόεδρος κ. Βασίλης Μουσουλέας, και Γενική Γραμματέας κ. η Αννίτα Λεούση, που παρουσίασε λαογραφικά στοιχεία της εκδήλωσης. Στο παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Εικοσιπεντάκης, ο Σταύρος Σώρρος και ο Βαγγέλης Σώρρος, ο Γρηγόρης Μαλτέζος και ο Γιάννης Κάσης. Χόρεψε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

 
Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και συμμετείχαν στην γιορτινή εκδήλωση με το λαογραφικό χαρακτήρα.
 
Μεγάλη αργία για τους Αιγινήτες σύμφωνα με την παράδοση του νησιού αυτή του Πάσχα, αλλά και οι ημέρες που ακολουθούσαν. Η πλατεία στην εκκλησία του Σταύρου ήταν τόπος κοινωνικών εκδηλώσεων, διασκέδασης, αλλά και σημείο από όπου ξεκινούσε η εκδήλωση της αγάπης των νέων που ήθελαν να παντρευτούν.

Λαογραφικά στοιχεία για το χορό της Λαμπρής:

Σύμφωνα με τα λαογραφικά στοιχεία στην Παλιαχώρα τη Δευτέρα του Πάσχα γινόντουσαν δύο χοροί. Ο μικρός και ο μεγάλος χορός της Λαμπρής. Ο μικρός γινόταν στην εκκλησία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι του νησιού μπορούσαν να αποκαλύψουν τον έρωτα τους και την αγάπη για την κοπέλα που ήθελαν ως σύντροφο. Κατά τη διάρκεια του χορού ο νέος έριχνε το μαντήλι του στα πόδια της κοπέλας που αγαπούμε. Αυτό ήταν σημάδι που ξεκινούσε την επικοινωνία των δύο οικογενειών, που με τη σειρά του δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε να έρθει ο γάμος ανάμεσα στους δύο νέους.


Μετά το τέλος του μικρού χορού ξεκινούσε ο μεγάλος, που είχε και πιο μαζική συμμετοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρχε μια διάταξη με την οποία χόρευαν όσοι το επιθυμούσαν. Ο σκοπός αυτής της διάταξης ήταν οι νέοι και ανύπαντροι να χορεύουν μαζί, όπως οι γεροντότεροι ή εκείνοι που ήταν παντρεμένοι. Το χορό ευλογούσε ο ιερέας που έψαλε το Χριστός Ανέστη από το εκκλησάκι του Σταυρού.

Τα τραγούδια που έλεγαν σε αυτό το χορό είχαν και σχέση με την αγάπη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος να μπορέσει να παρουσιάσει ποια νέα επιθυμούσε για γυναίκα του. Οι Αιγινήτες κρατούσαν μεγάλη αργία για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς ο χορός διαρκούσε για τρεις μέρες, ενώ αργία ήταν και οι τρεις επόμενες Πέμπτες.



Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Πτερούδης, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πούντος και Αντώνης Ντελής, εκπρόσωποι συλλόγων του νησιού και πλήθος κόσμου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png