
Το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε στην πλατεία της "Παναγίτσας", όπου φιλοξενείται το μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, μία εκτεταμένη προσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας, που περιλαμβάνει εργασίες για την αποκατάσταση των δαπέδων, την τοποθέτηση χλοοτάπητα, και χαμηλής περίφραξης από κάγκελα κτλ.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση του χώρου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Τεχνική Έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας, που αφορά τις εργασίες αποκατάσταση του μνημείου και την δημιουργία ενός μαρμάρινου αντιγράφου από το πρωτότυπο έργο του αείμνηστου γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη, που φυλάσσεται στο Παλιό Δημαρχείο της Αίγινας.

Η Τεχνική Έκθεση, έχει μία επιπλέον αξία, γιατί παρουσιάζει εν συντομία την ιστορία του μνημείου και πως έφτασε στην σημερινή του μορφή.
Η Τεχνική Έκθεση αναφέρει τα ακόλουθα:
Στην πλατεία με το προσωνύμιο «Παναγίτσα» που ευρίσκεται μεταξύ της οδού Π. Αιγινίτου και του Ι.Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου(Παναγίτσας) της Αίγινας, υπάρχει μνημειακή παλαιά κρήνη επί της οποίας είχε τοποθετηθεί από τον Αιγινήτη γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη μαρμάρινη προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια κατά το έτος 1887. Σε νεότερη εποχή μετά
από διαπίστωση φθορών στην επιφάνεια της μαρμάρινης προτομής, αυτή αφαιρέθηκε για λόγους προστασίας και τοποθετήθηκε μέσα στο Δημαρχείο της Αίγινας. Στην θέση της τοποθετήθηκε τσιμεντένιο πιστό αντίγραφο το οποίο ευρίσκεται ακόμη στην θέση αυτή. Η κρήνη δεν λειτουργεί πλέον εφόσον της έχει απενεργοποιηθεί το σύστημα υδροδότησης ενώ οι λίθινες λεκάνες απορροής που ευρίσκοντο στο εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος έχουν μετατοπισθεί προς τα εμπρός και πίσω κατά μήκος του άξονά τους. Η κρήνη περιφράχθηκε με μαρμάρινα κολονάκια και μεταλλικά κιγκλιδώματα ώστε να έχει πλέον μορφή μνημείου.
Μετά την επιτόπια αυτοψία που διενεργήθηκε με την παρουσία του Δημάρχου, διαπιστώθηκαν φθορές και βλάβες στην κρήνη και στην τσιμεντένια προτομή. Συγκεκριμένα υπάρχουν θραύσεις και αποτμήσεις των μαρμάρων σε διάφορα σημεία της κρήνης και των πεσσίσκων οριοθέτησης καθώς και η μετατόπιση των λεκανών όπως προαναφέρθηκε.
Επιπλέον διαπιστώνονται θραύσεις στην τσιμεντένια προτομή κυρίως στο κατώτερο σημείο της που οφείλεται στην διόγκωση του σιδερένιου οπλισμού που οξειδώνεται διαρκώς από τα διαλυτά άλατα που μεταφέρονται από την θάλασσα με την μορφή της αλατονέφωσης. Η παρούσα παροχή υπηρεσίας αποσκοπεί στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ενός αρχιτέκτωνα μηχανικού με εμπειρία και εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική μνημείων, έτσι ώστε να συνταχθεί το τεύχος εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση της μνημειακής σύνθεσης και την αποκατάσταση της κρήνης καθώς και την αφαίρεση και συντήρηση της τσιμεντένιας προτομής. Στην θέση της προβλέπεται η πρόταση της τοποθέτησης νέου μαρμάρινου πιστού αντιγράφου της πρωτότυπης μαρμάρινης προτομής που ευρίσκεται στο Δημαρχείο.
Το τσιμεντένιο αντίγραφο μετά την συντήρησή του θα εκτεθεί σε εσωτερικό χώρο που θα προταθεί από την δημοτική αρχή. Το νέο μαρμάρινο αντίγραφο θα εκτελεσθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο γλύπτη. Η μελέτη που θα εκπονηθεί, θα προβλέπει την λεπτομερή αποτύπωση του μνημειακού συνόλου την καταγραφή της παθολογίας φθορών και βλαβών και τελικά την πρόταση αποκατάστασης. Η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας από Τεχνικό Σύμβουλο- Αρχιτέκτων Μνημείων, απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία, γνώση του αντικειμένου σε μνημειακές συνθέσεις, και η ανάθεση προτείνεται να απευθυνθεί σε Επιστήμονα Αρχιτέκτονα που θα έχει την αντίστοιχη απαιτούμενη τεχνογνωσία, εμπειρία,
κατάρτιση, και εξειδίκευση, αναφέρει τη Τεχνική Έκθεση.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες αυτές δεν αφορούν το έργο με τίτλο: "Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Αίγινας", που στην τελική του μορφή περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Μαρκέλλου, έργο που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και έχει κολλήσει (όπως έχει γίνει γνωστό λόγω χρηματοδότησης) και την πλατεία της Παναγίτσας, που στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ.