
"Γιατί κεντούν ακόμα οι άνθρωποι Ειρήνη, γιατί σήμερα;", ρώτησε η Ίρις Κρητικού την εικαστικό Ειρήνη Ζαΐμη, και εκείνη απάντησε: "Οι άνθρωποι κεντούν γιατί έχουν μια ανάγκη μιας εσωτερικής ειρήνης, γιατί το κέντημα είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο meditating, δεν σκέφτεσαι τίποτε άλλο παρά τη βελόνα και την κλωστή που έχεις μπροστά σου και με αυτό δημιουργείς και είσαι απλά χαρούμενος. Και έτσι ήρθα κι εγώ σήμερα εδώ να μοιραστούμε λίγη χαρά από αυτή που μας δίνει το κέντημα!".
Αυτή ήταν και η ουσία της δράσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της εικαστικού Ειρήνη Ζαΐμη το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαογραφικό Μουσείο, ένα εργαστήρι κεντητικής για ενήλικες, στο πλαίσιο της έκθεσης "Ιδέες και Σύμβολα", που λειτουργεί στον ίδιο χώρο και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2025.
"Η Ειρήνη κεντά, το ρόδι της είναι ένα υπέροχο έργο, αλλά αυτό που εμένα μου αρέσει είναι ότι το κέντημα, ενώ κρατά συμπαγώς παράδοση και μνήμη μπορεί να μετατραπεί σε μια υπογράμμιση μνήμης αφενός, αφετέρου σε μια σύγχρονη συνθήκη και ταυτόχρονα, το έχω δει αυτό να συμβαίνει πάρα πολύ ειδικά από τον εγκλεισμό, από τον lockdown και μετά, σε μια συνθήκη κοινωνικοποίησης. Δηλαδή η ιδέα του ότι συνυπάρχουμε ομαδικά και κεντάμε μαζί, είναι κάτι που είναι όλο και πιο δυνατό και θεραπευτικό θα έλεγα", λέει η Ίρις Κρητικού.
Πιο δίπλα, στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, παρουσιάζεται η εικαστική δημιουργία εικοσιπέντε διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, που ακολουθεί την ίδια πορεία, τον ίδιο δρόμο, διατηρώντας μνήμες και διαδίδοντας παραδόσεις.
"Πώς ενώνονται σε μια νοητή συνθήκη, σε ένα σύμπαν ελληνικό, σύμβολα διαχρονικά ελληνικά όπως η Σπείρα, όπως το ψωμί, ο Ιχθύς, ο Σταυρός, η Σημαία, το Ρόδι, η Αράχνη, η Γλαύκα, η Καρδιά, ο Λαβύρινθος και τόσα άλλα, το Καραβάκι, η Γοργόνα... Πώς γίνεται λοιπόν όλα αυτά τα τόσο λιτά σύμβολα να σηματοδοτούν νοήματα ανεξίτηλα για την ελληνική συνθήκη και για την ελληνική ιστορία και την αντοχή στην ταυτότητα", παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, που διοργάνωσε η Φέρμελη, ένας όμιλος που έχει ως στόχο την Ανάδειξη και Διάδοσης της Πολιτιστικής-Καλλιτεχνικής-Εθνικής Κληρονομιάς.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου – 25 Μαΐου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 11:00-13:00 και 18:00-20:00
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Άννα Αχιλλέως, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ζαΐμη, Εβίτα Κανέλλου, Βασίλης Κιλιτσλής, Τάσος Μαδαμόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Χρίστος Παπαδάκης, Ιωάννα Παρασκευά, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Μαριέττα Πεπελάση, Κατερίνα Πολυζωΐδη- Μαυρολέων, Μπάμπης Πυλαρινός, Ιφιγένεια Σδούκου, Κατερίνα Σταθάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα.