
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υπάρχει μία αυξημένη δημοσιότητα γύρω από το έργο διασύνδεσης της Αίγινας με τη Σταχτορρόη, με επίκεντρο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για "απαγόρευση" εκ μέρους του Δήμου Αίγινας στην τοποθέτηση δύο κρίσιμων στύλων για την ολοκλήρωση της σύνδεσης.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Η άρνηση αυτή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται να οδηγεί στην ανάγκη φυσικής παρουσίας προσωπικού στη Σταχτορρόη για τη διενέργεια δοκιμών του υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέσει την Αττική με την Κρήτη, εγείροντας παράλληλα, ερωτήματα σχετικά με την θέση του Δήμου Αίγινας, αλλά τον αρχικό σχεδιασμό και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για ένα τόσο σημαντικό δημόσιο έργο.
Στο πλαίσιο αυτών των δημοσιευμάτων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας, το Aegina Portal, υπέβαλε σχετική ερώτηση στον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση της διοίκησης του Δήμου Αίγινας σ' αυτό το ζήτημα.
Γιώργος Στριγάρης: Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο αυτή τη στιγμή, είναι τις τελευταίες σε δύο-τρεις μέρες και συνεχίζονται, ότι ο Δήμος της Αίγινας "απαγορεύει" να τοποθετηθούν - είναι γνωστό το θέμα της διασύνδεσης της Αίγινας με την Σταχτορρόη. Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν ότι ο Δήμος της Αίγινας "απαγορεύει" να τοποθετηθούν δύο στύλοι, οι οποίοι θα βοηθούσαν αυτή τη διασύνδεση και το αποτέλεσμα είναι τώρα που ο Δήμος της Αίγινας δεν δίνει αυτή την άδεια να τοποθετηθούν οι στύλοι, με την οποία θα ολοκληρωθεί αυτή η σύνδεση, πρέπει κάποιος να πηγαίνει στη Σταχτορρόη να κάνει κάποιες διαδικασίες για να γίνονται οι δοκιμές για το καλώδιο, που θα διασυνδέσει την Αττική με την Κρήτη. Το ερώτημά μου είναι, βέβαια, πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο έργο να γίνεται, ένα τέτοιο δημόσιο έργο να γίνεται χωρίς να έχουν διασφαλιστεί απαραίτητες άδειες.
Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι όταν το έργο αυτό ξεκίνησε οι εταιρείες - οι μελέτες - προέβλεπαν να έχουν δοθεί αυτές οι άδειες. Αυτές οι άδειες έχουν δοθεί; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Δηλαδή, αν πράγματι ο Δήμος εμποδίζει να τοποθετηθούν αυτές οι δύο κολόνες.
Γιάννης Ζορμπάς: Κατ' αρχήν, κύριε Στριγάρη, σας ευχαριστώ πολύ που μου θέλετε αυτή την ερώτηση διότι μπορώ κι εγώ, έχω την ευκαιρία και να ενημερώσω μέσω του δικού σας διαδικτυακού καναλιού, να μπορώ να ενημερώσω. Να σας πω το εξής, οι εργασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασυνδέσει τη Σταχτορρόη με την Αίγινα, είναι ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που εμείς από την Αίγινα, δηλαδή θα ηλεκτροδοτήσει τη Σταχτορρόη για τις ανάγκες του έργου. Δεν θα πάρουμε εμείς ηλεκτρική ενέργεια για να το ξεκαθαρίσουμε. Άρα λοιπόν, μιλάμε για μια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Σταχτορρόη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του υποθαλάσσιου.
Όταν ξεκίνησαν, λοιπόν, οι εργασίες, πέρυσι το φθινόπωρου, στο χερσαίο χώρο της Αίγνας, όπως είχε παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία, εμείς διαπιστώσαμε μια βάναυση, αλλοίωση της ακτογραμμής, όπου εκεί υποβάλαμε μιλήσεις, ότι έχουμε μια αλλοίωση του περιβάλλοντος και της ακτογραμμής και πάνω σε αυτή τη διαδικασία είχαμε δεσμεύσεις πέρυσι ότι θα έρθουν να το αποκαταστήσουν. Δεν ήρθαν.
Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος και δεχθήκαμε, μας υποβλήθηκε ένα αίτημα για άδεια εκσκαφής, η οποία τι λέει αυτή η άδεια εκταφής, ότι από την διασταύρωση της Στρατηγού Πετρίτη με την Λεωφόρο Σουβάλας υπάρχει ένα πυλώνας εκεί μέσης τάσης, όπου με υπόγειο καλώδιο θα οδεύσει σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου, μέχρι το σημείο μετά του Καζαντζάκη. Όταν λάβαμε λοιπόν αυτή την επιστολή ήρθαμε σε επικοινωνία με την ΑΡΙΑΔΝΗ είναι η εταιρεία η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και τους είπαμε ότι το γεγονός το περσινό που είχε συμβεί τι προτίθεται πρώτο να κάνουν. Μας δεσμεύτηκαν ρητά με τεχνική έκθεση με μελέτη αλλά και με δική τους δήλωση, ότι θα αποκαταστήσουν άμεσα το σημείο, όσο είναι δυνατόν, γιατί έχει υποστεί μεγάλη αλλοίωση, να το αποκαταστήσουν και να γίνει ξανά, να καταστεί ξανά προσβάσιμη η παραλία που είχε εκεί και εξυπηρετούσε και τις γειτονιές που είναι πλησίον, αλλά και πάρα πολλούς άλλους χρήστες. Οπότε αυτό έγινε.
Πάνω σε αυτό λοιπόν, επίσης, είπαμε και το εξής ότι η Αίγινα δεν ηλεκτροδοτείται επαρκώς κατά τους θερινούς μήνες και τις ημέρες αιχμής και θέλουμε άμεσα να δουν πως θα γίνει, με νέο σχεδιασμό και άμεσο σχεδιασμό, να μπορέσουν να καλυφθούν με ηλεκτρικά φορτία οι ανάγκες της Αίγινας. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι.
Στο κομμάτι τώρα της όδευσης που είναι στη διαδικασία τη δικιά μας και μας έχουν αιτηθεί την άδεια τομής τους είπαμε το εξής, έρχεται με όδευση ένα υπόγειο καλώδιο και ξαφνικά θα πρέπει να βγάλουν να υπεργειοποιήσουν το καλώδιο, να το βάλουν σε τρεις πυλώνες τσιμεντένιους και αντίστοιχα να έχουν τους μετασχηματιστές της μέσης τάσης, να μετασχηματίσουν το ρεύμα, να το περάσουν με ένα άλλο αέριο καλώδιο σε έναν άλλο πυλώνα κοντά στη θάλασσα και από εκεί να συνδέσουν το υποθαλάσσιο καλώδιο που έρχεται από τη Σταχτορρόη. Εκεί έχει μία πολύ μοναδική ομορφιά το σημείο αυτό και λέμε, έρχεται ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, μάλλον συγγνώμη έρχεται ένα υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης, όλη αυτή τη διαδρομή για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνει υπέργεια κατασκευή. Δεν θα ήταν πιο συμβατό οπτικά, περιβαλλοντικά όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε να υπάρχει ένας οικίσκος και προτείναμε τη λύση του οικίσκου.
Δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση κανέναν ούτε να εμποδίσουμε κάποιο έργο. Όμως όπως γνωρίζετε και τα πράγματα γενικότερα όπως συμβαίνουν, ότι έχουμε καταλήξει να λέμε να λέμε ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Θέλουμε διαβεβαιώσεις, ότι αν τουλάχιστον τοποθετήσουν τους τρεις αυτούς πυλώνες τους τσιμεντένιους με τον υπέργειο μετασχηματιστή, ρητά να μας πουν σε πόσο χρόνο θα τοποθετήσουν τον οικίσκο.
Εγώ προγραμματίζω μία άμεση συνάντηση ενδεχομένως αύριο με τον Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον Υπουργό συγγνώμη, έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτά τα τρία πράγματα που σας είπα να διασφαλιστούν. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι από την πλευρά των εκπροσώπων της εταιρείας ΑΡΙΑΔΝΗ υπάρχει μία πλήρη κατανόηση, υπάρχει μία πλήρη συνεργασία, όμως δεν σας κρύβω ότι θέλουμε επιπλέον διαβεβαιώσεις και εξασφαλίσεις. Αυτό είναι εμάς ως Δημοτική Αρχή το καθήκον μας και αυτό πράττουμε.
Γιώργος Στριγάρης: Οι κατασκευές αυτές των τριών πυλώνων και του μετασχηματιστή θα γίνουν πάνω στη γραμμή του αιγιαλού;
Γιάννης Ζορμπάς: Θα γίνουν πάνω στη γραμμή της παραλίας, δηλαδή θα γίνουν από την πλευρά, δηλαδή στην άκρη της λεωφόρου προς τη μεριά της θάλασσας. Και επίσης μια και το συζητάτε εκεί πρόσφατα έχει αποκατασταθεί το οδόστρωμα και μας ζητείται ξαφνικά άδεια εκσκαφής. Και εγώ ρωτώ, δεν θα πρέπει όπως λέτε και εσείς πολύ σωστά να ενημερωθεί ο Δήμος από πέρυσι, έτσι ώστε αυτό το τμήμα να πούμε δεν το κάνουμε τώρα, δεν το ασφαλτοστρώνουμε τώρα, να το ασφαλτοστρώσουμε αργότερα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός.
Το ίδιο πάλι πρόβλημα έχουμε και με τη Βαγιά. Όταν εμείς ολοκληρώσαμε το έργο, μάλλον όταν ξεκίνησε να ασφαλτοστρώνεται το δρόμος εκεί, ήρθε ο εργολάβος από την ΔΕΔΔΗΕ και μας είπε εδώ θέλουμε να κάνουμε υπογειοποίηση της μέσης τάσης. Λέμε μας το λέτε τώρα, ενώ εμείς έχουμε ήδη κάνει ασφαλτοστρώσεις; Δεν πρέπει δηλαδή ο Δήμος να ενημερώνεται έγκαιρος; έτσι ώστε ανάλογα να κάνει το σχεδιασμό του να κάνει τον προγραμματισμό έτσι όπως πρέπει.
Δηλαδή σ' ένα νέο έργο πρέπει εμείς να το ξηλώνουμε, να γίνεται εκσκαφή και πως θα γίνει η αποκατάσταση; Βλέπετε τις αποκαταστάσεις πως γίνονται, δεν γίνονται με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνονται. Όλο αυτό εμάς μας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο προγραμματισμό και τον εκφράζουμε σε κάθε βήμα και σε κάθε συνάντηση μαζί τους. Ή εκείνοι από τη μεριά τους θεωρούν το Δήμο δεδομένο, ότι ξέρετε κάτι, ότι θέλουμε μπορεί να γίνει. Ε, όχι κύριε Στριγάρη. Εμείς αυτή είναι η αλήθεια, αυτή την καταθέτουμε, την έχουμε καταθέσει με κάθε τρόπο.
Λοιπόν, δημοσιεύματα το τύπου ότι ο Δήμος εμποδίζει, δεν υπάρχουν. Δεν στέκουν. Στην πραγματικότητα γιατί τους έχουμε προτείνει τις λύσεις. Και μάλιστα προτείναμε και τη λύση τον οικίσκο να το κατασκευάζει και ο ίδιος ο Δήμος Αίγινας, δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Άμεσα σε ένα μήνα τον κατασκευάζουμε τον οικίσκο. Τι λοιπόν είναι τόσο τραγικό να αλλάξει σε μια μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, αντί δηλαδή να γίνει με τρεις τσιμεντένιες κολόνες ένας πυλώνας δηλαδή, τι αλλάξει, τι είναι τόσο το δύσκολο;
Και επίσης να σας πω και κάτι άλλο, η Σταχτορρόη λειτουργεί με Η/Ζ, με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος. Ίσως πραγματικά μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία να πάει κάποιος να πληρώσει με καύσιμα, να έχει τον έλεγχο κτλ. Εδώ είμαστε. Να το λύσουμε. Αλλά θα πρέπει και εμείς να έχουμε σίγουρα εχέγγυα τα οποία θα μας διασφαλίσουν, ότι θα γίνουν τα πράγματα όπως είναι. Όπως πρέπει. Δεν μπορεί στο 2025 να λέμε ότι ξεκινά ένα έργο υπόγεια όδευσης ενός καλωδίου μέσης τάσης και ξαφνικά να γίνεται υπέργειο. Ποιος ο λόγος. Δεν το κατανοώ. Αυτά. Ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.
Σχετικό δημοσίευμα του Aegina Portal, από τον Μάιο του 2024, μπορείτε να δείτε εδώ.