Ο κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς τους φιστικοπαραγωγούς στην Αίγινα συνεχίζει να υλοποιείται στο νησί με τη χρηματοδότηση του έργου «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (ΤΑΠΤοΚ) του ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ), LEADER/CLLD, με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον «ΕΝ ΠΛΩ» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.): «Δίκτυο
Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής».
Έχουν πραγματοποιηθεί τρία από τα εφτά σεμινάρια τα οποία επικεντρώθηκαν στην κλιματική αλλαγή, στην συγκαλλιέργεια της φιστικιάς καθώς και στη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσα στα αγροκτήματα.
Πολλά ενδιαφέροντα θέματα θα παρουσιασθούν και στα επόμενα σεμινάρια, όπως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κλιματική αλλαγή και άρδευση, κλάδευση για προστασία των δένδρων από τις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, πυρκαγιές και προστασία των δένδρων και πολλά άλλα, με το ημερήσιο πρόγραμμα να περιλαμβάνει εκπαίδευση και συζήτηση σε εσωτερικό χώρο αλλά και πρακτική άσκηση στον αγρό.
Το τέταρτο σεμινάριο έχει προγραμματισθεί για την 1 Ιουνίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, στις 11.00 πμ με θέμα «Καλλιέργεια Κλιματικά Προσαρμοσμένων Ακρόδρυων» με εκπαιδεύτριας την Γιακουμάκη Μαρία Βασιλική (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).
Η ανάγκη για την κατανόηση και την προσαρμογή των αγροτικών πρακτικών στις κλιματικές αλλαγές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στο πλαίσιο της προώθησης της βιωσιμότητας της φυστικοκαλλιέργειας στην Αίγινα. Το σεμινάριο θα προσφέρει χρήσιμες γνώσεις και πρακτικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Αίγινα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυστικοκαλλιέργειας ως σημαντικού τομέα της τοπικής οικονομίας.