Πληροφορίες εκδήλωσης:
Εγκαίνια:Σάββατο 19 Ιουλίου, 20.00 Διάρκεια Έκθεσης:19 έως κ 27/7/25
στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.
Συντελεστές:
Έργα: Μοσχούλα Κατσίπη
Προβολή πρότασης της αρχιτέκτονος Μαριλένας Μανίκα με τίτλο:Τέχνη και Πόλεμος- Κέντρο Πολιτισμού στο ναυτικό Οχυρό Πέρδικας.
Ομιλία: Γ.Μπήτρου, Δ/ντου Μ.Εκ/σης
Συντονισμός: Ελένη Σταμπόγλη.
Πώς το νότιο ναυτικό οχυρό της Αίγινας στη Πέρδικα μπορεί να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης!
Το ναυτικό αυτό οχυρό, που κατασκευάστηκε κοντά ένα αιώνα πριν για την άμυνα της Χώρας σε καιρό πολέμου και καταλήφθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, στέκει ακόμα, παραδομένο στο πέρασμα του χρόνου, στη νότια χερσόνησο της Πέρδικας, στο ακραίο σημείο του νησιού.
Πάνω στο παλιό πυροβολείο του, στο ακρωτήρι της χερσονήσου, κατασκευάστηκε το 2003 η Camera Obscura από αυστριακούς καλλιτέχνες, ένας κυλινδρικός θάλαμος - αρχέτυπο της φωτογραφικής μηχανής, που αποτελεί, έστω κι εγκαταλειμμένο, το τοπόσημο της περιοχής.
Ολόκληρη η χερσόνησος του ναυτικού οχυρού με την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά και τις ιστορικές μνήμες, αποτελεί σήμερα χώρο περιπάτου και ανάσα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Και όχι μόνο: αποτέλεσε και τόπο έμπνευσης για την εικαστικό Μοσχούλα Κατσίπη. Τα έργα της αποτελούν μια εικαστική ματιά που διατρέχει τη νότια χερσόνησο της Πέρδικας και το ναυτικό οχυρό της, μεταμορφώνοντάς το σε έργο τέχνης.
Είναι μια νοσταλγική αποτύπωση του σήμερα με την ιστορική θύμηση του χθες και, παράλληλα, μια ηχηρή διαμαρτυρία της Τέχνης στα σχέδια «άλωσης» της περιοχής του οχυρού από επίδοξους «επενδυτές» και μια πρόκληση για τη προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών καταφυγίων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλεται στα εγκαίνια της έκθεσης (19/07/2025), η πρόταση της αρχιτέκτονα Μαριλένας Μανίκα με τίτλο: «Τέχνη και Πόλεμος: Κέντρο Πολιτισμού στο ναυτικό οχυρό Πέρδικας», που επαινέθηκε κατά τη παρουσίασή της στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική ιδέα που στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού στην περιοχή, διατηρώντας την υπάρχουσα οχυρωματική υποδομή και την ιστορία της, δείχνοντάς μας πως η τέχνη μπορεί να υπερκεράσει τον πόλεμο! Περιλαμβάνει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αφιερωμένο στους καλλιτέχνες Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου και Χ. Καπράλο, οι οποίοι άφησαν σημαντικό έργο στην Αίγινα, χώρους εκδηλώσεων, εργαστηρίων, καθώς και σύμπλεγμα καταλυμάτων για καλλιτέχνες. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της όλης περιοχής σε ορόσημο ειρήνης και πολιτισμού.
Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή δίνει με την ομιλία του ο Γιώργος Μπήτρος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας και Πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού της Μουσείου. Την εκδήλωση συντονίζει η ιστορικός Ελένη Σταμπόγλη.
