Η Αίγινα φιλοξενεί την "Πρώτη Σημαία". Σήμερα έγινε η έναρξη της μεγάλης εικαστικής έκθεσης στον Πύργο του Μαρκέλλου.


Στον Πύργο του Μαρκέλλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο "Πρώτη Σημαία", τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 12.00 - 14.00. Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμου Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παρουσιάστηκε στη Σκιάθο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". 

 
Η Αίγινα την υποδέχθηκε και σήμερα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έγινε η επίσημη έναρξη της έκθεσης, που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά.
 
Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η Ίρις Κρητικού, που παρουσιάζοντας την έκθεση είπε:

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που το νησί μου, η πατρίδα μου, γιορτάζει την 28η υποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την “Πρώτη Σημαία” από τη Σκιάθο, μία έκθεση που όσοι ασχολήθηκαν μαζί της την αγαπήσαμε πάρα πάρα πολύ.

Η “Πρώτη Σημαία” είναι μία καταπληκτική ιστορία από μόνη της, αναφέρεται ο τίτλος της έκθεσης σε ένα ιστορικό γεγονός που συμβαίνει το 1807 στο νησί της Σκιάθου. Ο Γιάννης Σταθάς και ο Νικοτσάρας, μαζί με άλλους αρματολούς διωγμένοι από το Βάλτο από την Αιτωλοακαρνανία, καταφεύγουν στη Σκιάθο, επιτίθενται με μικρά πλοιάρια βαμμένα κατάμαυρα στους Τούρκους, λίγο άναρχα, αλλά  αποτελεσματικά.


Ο Γιάννης Σταθάς χρίζεται αρχηγός του στόλου των 70 πλοιαρίων γιατί είχε χρηματίσει στο Ρωσικό Ναυτικό και μέσα σε όλη αυτή την τόλμη και τον ενθουσιασμό, ότι μπορούμε ίσως να κηρύξουμε την επανάσταση, οραματίζονται να φτιάξουν και ένα λάβαρο. Ένα λάβαρο Ελληνικό, που είναι μπλε, με λευκό σταυρό επάνω, η θάλασσα και ο ουρανός της Ελλάδος.

Παρόμοια χρώματα εκείνη ακριβώς την εποχή, εκείνη ακριβώς τη δεκαετία αρχίζουν και εμφανίζονται κατά τόπους, όπου ισχυροποιούνται κάποιοι αρματολοί, εν πάση περιπτώσει φτιάχνουν το δικό τους μπαϊράκι. Θεωρείται αυτό, αν όχι η πρώτη σημαία, που τη λέμε και μας αρέσει να λέμε έτσι σίγουρα από τις πρώτες. Υφαίνεται στη Σκιάθο, κατά πάσα πιθανότητα στη Μονή Ευαγγελισμού, ευλογείτε από τον Νυμφώνα τον ηγούμενο και ιστορικά γνωρίζουμε ότι παρίσταται και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1807 σ’ αυτή την Ύψωση της πρώτης σημαίας, ο οποίος έχει καταφύγει και στη Σκιάθο δύο μέρες στην Πελοπόννησο.


Οι επαναστάτες δεν είχανε καλό τέλος, δύο χρόνια τρία μέτρα ξεκληρίστηκαν σιγά-σιγά, τους έταξαν οι Τούρκοι κάποια πράγματα δεν τα τήρησαν, η επανάσταση αναδιπλώθηκε για κάποια χρόνια, μέχρι που πανηγυρικά ξέσπασε και τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε. Όμως η πρώτη αυτή τη σημαία που είχα έρθει και και υψώθηκε στην μονή Ευαγγελισμού, είναι πολύ συγκινητικό γεγονός και ο δήμος Σκιάθου, που θέλησε να γιορτάσει την επέτειο 200 ετών με κάτι τοπικό, ζήτησε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Αυτό λοιπόν που συνέβη, είναι ότι το καλοκαίρι το περασμένο του 21, επέστρεψε η πρώτη σήμερα στον τόπο της στη Μονή Ευαγγελισμού. Σαράντα περίπου καλλιτέχνες, η αφρόκρεμα μπορώ να πω των Ελλήνων καλλιτεχνών που ασχολούνται με το ύφασμα, οι textile artists, πολλοί σύγχρονοι, κάποιοι από αυτούς με διαπρεπείς καριέρες στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, κάποιοι άλλοι όμως παραδοσιακοί υφάντρες, κεντήστρες και άλλα πολλά. Δηλαδή οι καλλιτέχνες οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια σοβαρών σπουδών δουλεύουν με ύφασμα, αλλά και κάποιοι οι οποίοι πρωτογενώς ασχολούνται μαζί του, κλήθηκαν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή της σημαίας αυτής της “Πρώτης Σημαίας”.

Το αποτέλεσμα νομίζω είναι συγκινητικό και εμείς είχαμε την έκθεση για τρεις μήνες περίπου στη Σκιάθο. Η “Πρώτη Σημαία” σαν έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 21”. Στα εγκαίνια στη Σκιάθο είχαμε και την κυρία Αγγελοπούλου και την κυρία Μενδώνη και πολύ ακόμα σημαντικό κόσμο.


Η έκθεση αγκαλιάστηκε πραγματικά, από έτσι χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στο νησί. Από την αρχή όμως μεγάλη μας επιθυμία ήταν η έκθεση αυτή με ταξιδέψει. Ολοκληρώθηκε η παρουσία της στη Σκιάθο στην αρχή του Οκτωβρίου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που καταφέραμε ο δεύτερος σταθμός της να είναι η Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδος, η Αίγινα και ο τόπος μου, λίγο προτού η “Πρώτη Σημαία” οδηγηθεί σε έναν πάλι πολύ εμβληματικό χώρο στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στον Πειραιά, που θα τη φιλοξενήσει στη συνέχεια, μετά τις 21 Νοεμβρίου που θα ολοκληρώσει το ταξίδι της εδώ. Θέλω να πω ακόμα κάτι που είναι πολύ συγκινητικό για μένα, επειδή τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσα στη διάρκεια του βαθύτατου εγκλεισμού, πάρα πολλοί από τους καλλιτέχνες οι οποίοι δούλευαν, άλλος από την Αμερική που σας έλεγα, άλλος από την Αγγλία, άλλος από τη Νάξο, άλλος από την Κρήτη, άλλος από τη Θεσσαλονίκη, από όλα τα μέρη της Ελλάδος είχαμε συμμετοχές, από τον Πόρο, προσπαθώ να θυμηθώ και να μην βγάλω κανέναν, πραγματικά μπόρεσαν να επικοινωνήσουν το μήνυμα, ενώ ο καθένας δούλευε στο εργαστήριό του μόνος του εργαστήριο του μόνος του.

Πολλοί μου είπαν ένα πράγμα που το γράφω και στον κατάλογο της έκθεσης και στο κείμενό μου, ότι θελήσαμε και επειδή οι ίδιο είχαμε μία δυσκολία εξεύρεσης υλικών και επειδή είμαστε σίγουροι ότι όταν φτιάχτηκε από η πρώτη σημαία, τελικά τα υλικά δεν ήταν φαντασμαγορικά, κουρελάκια, πανάκια, λιτά υλικά, αναλώσιμα, ότι μπορούσε να βρεθεί και να υφανθεί. Μιλήσαμε όλοι κι εμείς οι σημαίες μας να φτιαχτούν με ευτελή υλικά, με ταπεινά υλικά. Αυτό που είναι καθόλου ευτελές και τεράστιο, είναι η δύναμη που κουβαλάει σαν σύμβολο. Έτσι στο πλαίσιο αυτό έχουμε σημαίες από άχυρο, από χαρτί, από τσουβάλι, από λινάρι, από φιτίλι, υφασμένα κομμάτια κλώστινα, κουρελάκια του σπιτιού.


Είναι εξαιρετική όλη αυτή η φαντασία των καλλιτεχνών, ευτελή υλικά τα οποία ενωμένα κατά τη δύναμή του συμβολισμού τους και της ενέργειας που μεταλαμπαδεύεται από τον καλλιτέχνη που θα δουλεύει.

Θα σταθώ για λίγο στην πολύ εντυπωσιακή τεράστια σημαία, τη δεκάμετρη, που δουλεύτηκε από τον Νίκο Κόνιαρη και τη Σταυρούλα Βαβαλέα, αυτή λειτούργησε σαν καλωσόρισμα στη Σκιάθο, αυτή λειτουργεί σαν καλωσόρισμα και στην εξωτερική μεριά του πύργου και είναι ουσιαστικά κουρέλια και ρούχα τριών γενιών, που όλα μαζί ενώθηκαν για να φτιάξουν την αυτήν την τεράστια σημαία, που υποδέχεται και μας στην Αίγινα.

Είναι ιδιαίτερα ταιριαστός ο Πύργος του Μαρκέλλου, θα συμφωνήσουν φαντάζομαι όλοι οι επισκέπτες. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ιδανικό χώρο. Είμαι συγκινημένη που την κάνουμε εδώ.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ Μαίρη Κουκούλη μιλώντας στο Aegina Portal είπε: Απόψε υποδεχόμαστε την έκθεση “Πρώτη Σημαία”, μία έκθεση που διοργανώθηκε από το Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 Χρόνων Ελληνική Επανάσταση, σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού.

Έχουμε τη χαρά να τη φιλοξενούμε στον Πύργο του Μάρκελλου, που είναι πραγματικά ο καταλληλότερος χώρος για την έκθεση αυτή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, φιλοξενούνται έργα 40 καλλιτεχνών.

Να πούμε ότι η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 21 Νοεμβρίου. Θα είναι καθημερινά ανοιχτή από τις 5:30 έως τις 8:30 και τα Σαββατοκύριακα το πρωί από 11 μέχρι 2:00 και το απόγευμα 5:30 με 8:30. Το Σάββατο θα έχουμε δύο εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 ένα για μεγάλους και ένα για μικρότερους. Σας περιμένουμε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο της ΚΕΔΑ, το 22970 22067 να φτιάξουμε μαζί όμορφα πράγματα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png