Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας.

Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, το οποίο θα διεξαχθεί για μία ακόμη χρονιά στη μαγευτική παραλία της Αύρας, δίπλα από το λαμπρό αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 6 έως 30 Αυγούστου υπό την Αιγίδα του Δήμου Αίγινας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η κυρία Ντόρα Μπακοπούλου.


Στο 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας συμμετέχουν καταξιωμένοι διεθνώς Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αλλά και νεότατοι Έλληνες καλλιτέχνες που ήδη διακρίνονται στην τέχνη τους.

Το Φεστιβάλ ανοίγει με ένα τρίο στο οποίο συμμετέχουν ο Δημήτρης Βασιλάκης (πιάνο) στενός συνεργάτης του Pierre Boulez και πιανίστας του L’Ensemble Intercontemporain, θέση που κατέκτησε μετά από Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, και οι αδελφές Ναταλία Μαργκούλις (Γερμανία) Πρώτο Τσέλο στην Όπερα της Μαδρίτης και Αλίσα Μαργκούλις (Γερμανία) σολίστ βιολιού σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Συνεχίζεται με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Walter Delahunt (Καναδάς, πιάνο) και Χριστόφορο Μιρόσνικωφ (Ρωσία, τσέλο) οι οποίοι στο πρόγραμμά τους έχουν συμπεριλάβει και την πιο διάσημη σονάτα για πιάνο και τσέλο και μοναδική εξάλλου που έγραψε ο Σ. Ραχμάνινοφ.

Οι εξαιρετικοί Σόνια Θεοδωρίδου (τραγούδι) και Θεόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κλασικά αλλά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια, ενώ ο απαράμιλλος Ούγγρος βιολονίστας Γκέζα Χόστσου Λεγκόσκι, που μάγεψε το κοινό πέρσι στο Αφιέρωμα στην Τσιγγάνικη Μουσική, επιστρέφει στο 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας μαζί με τον Γκαμπριέλε Μπαλντότσι (Ιταλία) στο πιάνο, σε ένα αμιγώς κλασικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου.

Σήμερα, Παρασκευή 8 Αυγούστου

Δημήτρης Βασιλάκης (πιάνο), Alissa Margulis (βιολί), Natalia Margulis (τσέλο)
Έργα των: A.S. Arensky, D. Scarlatti, F. Liszt,  A. Piazzola 

H Ελεγεία του επιφανούς Γάλλου συνθέτη Γκαμπριέλ Φωρέ είναι μία σύνθεση για τσέλο και πιάνο, στην αρχική της μορφή. Το 1890 ο συνθέτης προχώρησε και στην διασκευή του έργου για ορχήστρα, κατόπιν προτροπής του διευθυντή ορχήστρας Εντουάρντ Κολόν. Η μουσική μεταδίδει έντονα τα αισθήματα της απώλειας και του πόνου, ως αντανακλάσεις δυσάρεστων συναισθηματικών καταστάσεων που είχαν προηγηθεί στην προσωπική ζωή του συνθέτη.

Ο Ιταλός Ντομένικο Σκαρλάττι συνέθεσε περί τις 600 σύντομες συνθέσεις που ο ίδιος ονόμαζε «Σουίτες» αλλά αποκαλούνται σήμερα με τον τίτλο «Σονάτες». Ήταν μόλις στα 1738 που ο δεξιοτέχνης αυτός του τσέμπαλου ξεκίνησε να καταγράφει τις μουσικές του εμπνεύσεις. Ως αφορμή στάθηκε το γεγονός της απονομής σε αυτόν τίτλου τιμής στην Πορτογαλία, όπου έζησε από το 1719 έως το 1729. Μέχρι το τέλος της ζωής του συγκέντρωνε το υλικό του, που ακόμη και σήμερα προσφέρει καθαρή μουσική ευχαρίστηση, συνδυάζοντας τους μεσογειακούς ρυθμούς και την ιταλική χάρη. Σήμερα διασώζονται 555 από τις Σονάτες αυτές.    

Οι «Υπερβατικές Σπουδές» του Ούγγρου μάγου της πιανιστικής δεξιοτεχνίας, Φραντς Λιστ αποτελούν έναν κύκλο -πρόκληση για κάθε πιανίστα. Η Σπουδή υπ’ αριθμόν 12 με τον τίτλο «Chasse Neige» ανήκει στις πλέον απαιτητικές του κύκλου αυτού και  παραπέμπει στην εικόνα του ανέμου και του χιονιού. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα προγραμματικής μουσικής, κατά την άποψη του Ιταλού συνθέτη και πιανίστα  Φερούτσιο Μπουζόνι μάλιστα, το μεγαλύτερο και ακριβέστερο παράδειγμα του είδους.

Ο Αργεντίνος πατέρας του «νέου-τάνγκο», Άστορ Πιατσόλα συνέθεσε τις «Τέσσερις Εποχές στο Μπουένος Άιρες» μεταξύ των ετών 1964 και 1970. Αρχικά τα τέσσερα έργα δεν προορίζονταν για ενιαίο κύκλο όμως πλέον έχουν καθιερωθεί να ακούγονται ως σειρά και μάλιστα συχνά παρουσιάζονται, τόσο επί σκηνής όσο και στη δισκογραφία,  σε αντιπαραβολή με τις διάσημες «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι.

Ο Αντον Στεπάνοβιτς Αρένσκυ, συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής, σπούδασε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης με τον Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, που μαζί με τον Τσαϊκόφσκυ απετέλεσε την μεγαλύτερη επιρροή του. Στη συνέχεια, στο Ωδείο της Μόσχας δίδαξε τους Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ, Γκρετσανίνοφ κ.α. Συνέθεσε δύο τρίο για πιάνο, το έργο 32 αρ.1 σε ρε ελάσσονα και το έργο 73 σε φα ελάσσονα.





Η ώρα έναρξης των συναυλιών είναι στις 9 το βράδυ.
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ - Γενική Είσοδος.

To Aegina Portal είναι χορηγός επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αίγινας και θα σας ενημερώνει καθημερινά για τις μουσικές βραδιές στην παραλία της Αύρας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png