Το παλιό κυψελιώτικο σπίτι. Από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Μία έκθεση που αποτυπώνει τα αντικείμενα του παλιού Κυψελιώτικου σπιτιού, αλλά και που δημιουργεί τις ανάλογες εικόνες στον επισκέπτη της, για την καθημερινότητα των κατοίκων της Κυψέλης στις αρχές του 20ου αιώνα ή ακόμη και στο τέλος του 19ου, ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Το παλιό κυψελιώτικο σπίτι" που συγκεντρώνει μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης, κάποια από αυτά δυσεύρετα και κάποια άλλα μοναδικά στο είδος τους και την κατασκευή τους, ενώ δεν λείπουν τα αντικείμενα που ίσως θα δει για πρώτη ο επισκέπτης της έκθεσης. Κοντά σε αυτά, μικρά έργα τέχνης, έργα που έγιναν στο κοπανέλι και πλαισιώνουν με ιδιαίτερο τρόπο το χώρο. Τα περισσότερα αντικείμενα είναι πολύ καλά συντηρημένα, ενώ όσα φανερά παρουσιάζουν το χρόνο που πέρασε από πάνω τους, κερδίζουν ακόμη περισσότερο τη διερευνητική ματιά.


Δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης έχει μεταμορφωθεί σε ένα λαογραφικό μουσείο, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ή να επαναφέρει τους δεσμούς με το παρελθόν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι φανερό ότι η έκθεση "Το παλιό κυψελιώτικο σπίτι", έχει έναν υψηλό βαθμό δυσκολίας στο στήσιμο της. Ογκώδη και βαριά αντικείμενα, μαζί με πολλά άλλα μικρότερα και εύθραυστα, έπρεπε να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν εκείνο το συνεχή κύκλο της καθημερινότητας των ανθρώπων αρκετές δεκαετίες πριν. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται ανήκουν στις κυρίες: Γεννίτσαρη Φωτεινή, Γιώτα - Γαβριήλ Ελένη, Γρυπαίου Μάρθα, Κουνάδη Αικατερίνη, Πανταζή Χριστίνα, Σακκιώτη Μάρθα, Στενάκη Μαρία, Χαλδαίου Μαριάνθη και Λεούση Αικατερίνη.


"Φέτος είπαμε να ανοίξουμε μπαούλα, κασέλες, να ξεκρεμάσουμε πράγματα από τα ράφια και να δείξουμε πως ήταν ένα παλιό σπίτι της Κυψέλης. Τα παλιά κυψελιώτικα σπίτια ήταν τα σπίτια των αγροτών, των σφουγγαράδων, των ναυτικών, των ψαράδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Κυψέλης γύρω από τον ενοριακό ναό υπήρχαν τα καλά σπίτια, με χαρακτηριστικά νεοκλασικά. Ήταν τα σπίτια των σφουγγαράδων που μπορούσαν να χτίσουν καλά σπίτια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ήταν τα αγροτικά σπίτια που κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι ήταν μακρόστενα, ορθογώνια παραλληλόγραμμα, με όλα τα δωμάτια στη σειρά. Ήταν απλά σπίτια, τα οποία όμως ήταν απόλυτα προσαρμοσμένα στις καθημερινές ανάγκες, τις ασχολίες και τις εργασίες", λέει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος μιλώντας στο Aegina Portal για την έκθεση, ο οποίος παρουσιάζει μια πρώτη εκτίμηση για τη δημιουργία και λειτουργία ενός λαογραφικού μουσείου της Κυψέλης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να πάρει ένα 16σέλιδο έντυπο, μια λαογραφική μελέτη του κυρίου Γιώργου Μπήτρου με τίτλο "Το παλιό κυψελιώτικό σπίτι". Περιλαμβάνει σχέδια των χαρακτηριστικών κυψελιώτικων σπιτιών από την αρχιτέκτονα κυρία Νεκταρία Μπήτρου. Τα εγκαίνια της έκθεση έγιναν το Σάββατο και σε αυτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πούντος, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Σουβάλας κύριος Πέτρος Πετρίτης και πολλοί φίλοι της λαογραφίας του νησιού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png