Η Pascaline Bossu υμνεί τα σχέδια από τα κεραμικά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας και αποδίδει φόρο τιμής στο φυσικό περιβάλλον.

20221005_123111.jpg

Η Pascaline Bossu είναι ζωγράφος και ζει στην Ελλάδα 22 χρόνια. Στην Αίγινα μένει τέσσερα χρόνια. Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2022 εκθέτει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Η έκθεσή της έχει τίτλο: "Σύμβολα του παρελθόντος - Εικόνες του παρόντος". Αρχικά, η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 3 Οκτωβρίου, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2022


Τα σχέδια από τα κεραμικά του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ένα ζωγραφικό έργο που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. "Σκέφτηκα ότι μπορώ να ξαναδώσω ζωή σ' αυτά τα σχέδια", είπε μιλώντας στο Aegina Portal.

Η μεθοδολογία της Pascaline Bossu δεν περιορίστηκε στα προσχέδια, που έκανε στο μουσείο και στο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε. Χρειάστηκε να ζωγραφίσει αρκετές φορές το κάθε σχέδιο, για να μπορέσει να το αποδώσει στην τελική μορφή των έργων της.  "Όταν βλέπουμε το σχέδιο στα κεραμικά, νομίζουμε ότι είναι πολύ εύκολο, αλλά τελικά, με το πινέλο για να έχουμε τη σωστή γραμμή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει εκατό φορές να το κάνουμε, για να έχουμε την αρμονία της γραμμής".

20221005_123418.jpg

Το έργο της είναι ένας ύμνος στα σχέδια από τα κεραμικά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας, που αποδίδει φόρο στο φυσικό περιβάλλον. Τα έργα της μοιάζουν να αναδημιουργούν, με απόλυτο σεβασμό στην ιεραρχία των σχεδίων από τα κεραμικά και τη ματιέρα που προσδιορίζει το φυσικό περιβάλλον, κάτι εντελώς καινούργιο, που όμως κρατά τους δεσμούς με το αρχέτυπο. Να, πως περιγράφει η ίδια αυτή τη σχέση: "Όταν ένοιωσα έτοιμη ξεκίνησα τα μεγάλα έργα, που έχουν έμπνευση από τη θάλασσα, από τη ζωή της θάλασσας και σκέφτομαι τι αφήνουμε εμείς στα παιδιά μας, γιατί όταν εγώ μπαίνω στη θάλασσα πολλές φορές, αντί να βρίσκουμε ζώα βρίσκουμε πλαστικά. Θέλω να δείχνω πως είναι ωραία τα φόντα, να τα προσέχουμε και να σκεφτόμαστε πως πρέπει για να προστατεύουμε το δικό μας περιβάλλον".

Ένα μεγάλο έργο της αφορά στα γεωμετρικά σχήματα των αγγείων, τα οποία ζωγραφίζονται στα όρια ενός κύκλου, με δεκάδες ομόκεντρους κύκλους, που μοιάζουν να καταμετρούν το χρόνο. Όλα φαίνεται να κινούνται, παραμένοντας στο πλαίσιο αυτού του κύκλου.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, η Pascaline Bossu εμπνέεται από τα γλυπτά του ναού της Αφαίας, που βρίσκονται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ένα κεντρικό έργο αυτής της έκθεσης μοιάζει με ζωοφόρο, είναι ένα μεγάλο σχέδιο, που συμπληρώνουν, άλλα μικρότερα έργα με μεγάλη λεπτομέρεια στα χαρακτηριστικά και στις υφές της πέτρας και βρίσκονται τοποθετημένα σε άλλα σημεία του χώρου. "Έχω ψάξει όλες τις λεπτομέρειες για να καταλάβω που είχαμε βλεφαρίδες, όλες τις λεπτομέρειες που μας δείχνουν που είχαμε χρώματα, πως ήταν τόσο ζωντανά και αληθινά για να μοιάζουν με ανθρώπους",  λέει η Pascaline Bossu, συμπληρώνοντας ότι σε μία επόμενη έκθεση θέλει να προσθέσει χρώμα. 

Ευχαριστούμε την κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας.

Η έκθεση περιλαμβάνει μουσική του Eric Percy, video του Jacques Gounaud και φωτογραφίες Jean-Noël Fouassier.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png