"Αίγινα η θαλασσοφίλητος". Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Μαύτα - Παπαδοπούλου.

"Αίγινα η θαλασσοφίλητος", είναι το τίτλος της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής της Στέλλας Μαύτα - Παπαδοπούλου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σήμερα το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, σαράντα έργα ζωγραφικής της αρχιτέκτων Στέλλας Μαύτα - Παπαδοπούλου, καθώς η ίδια δεν είχε εκθέσει ποτέ στο παρελθόν τη δουλειά της. Τα έργα αφορούν την περίοδο 1948 - 1990 και παρουσιάζουν κυρίως γνώριμα Αιγινήτικα περιγιάλια με παραδοσιακά σκαριά, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, αλλά και τον Πύργο Μαρκέλλου. Το περιεχόμενο των ζωγραφικών έργων, αποπνέει την έκδηλη αγάπη της για την Αίγινα, ενώ εμπεριέχει τη δυναμική της ζωγράφου που προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει την τεχνική της (σαφώς επηρεασμένη από το αρχιτεκτονικό σχέδιο) με καταγραφή του ίδιου θέματος ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους, αλλά και τεχνοτροπίες.


Η αναδρομική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έκανε η κυρία Βάσω Καλουδιώτη από το χώρο τέχνης "ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ", πραγματοποιείται καθώς φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο της Στέλλας Μαύτα - Παπαδοπούλου. Ο τίτλος της έκθεσης "Αίγινα η θαλασσοφίλητος", ανήκει στο συγγραφέα Γιάννη Κακουλίδη, καθώς η οικογένειά της ήθελε να αποδώσει στον τίτλο της έκθεσης, την ήρεμη κατάσταση της θάλασσας που καταγράφεται στα έργα της, καθώς σε κανένα από αυτά η θάλασσα δεν παρουσιάζεται με ένταση. Ωστόσο στην έκθεση δεν είναι μόνο οι ζωγραφικοί πίνακες που μπορούν να κρατήσουν για ώρα τον επισκέπτη της στο χώρο του Λαογραφικού. Στην είσοδο βρίσκονται δύο τόμοι, από τη μελέτη του ρυθμιστικού σχεδίου της Αίγινας, που είχε εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο Συντονισμού και Προγραμματισμού το 1974.

Η αξία του έργου είναι πολλαπλή, καθώς η μελέτη παρουσιάζει τα προβλήματα του νησιού, προβλήματα που παραμένουν άλυτα μέχρι τις μέρες μας. Η μελέτη συνοδεύεται με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 1970. Οι δύο τόμοι εκτός από την έκθεση, βρίσκονται και στην Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Για το έργο της μητέρας του μίλησε στο Aegina Portal ο αρχιτέκτων μηχανικός κύριος Γιάννης Παπαδόπουλος.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png