Δήμος Αίγινας. Ημερίδα Ελληνοελβετικού Συνδέσμου – Ιωάννης Γαβριήλ Ευνάρδος.

Δήμος Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Ο Δήμαρχος Αίγινας κ.Θεοδόσιος Σακκιώτης – έπειτα από επίσημη πρόσκληση - παρέστη σε μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου της Γενεύης την Παρασκευή 22/02/2013, με πρωτοβουλία του «Ελληνοελβετικού Συνδέσμου – Ιωάννης Γαβριήλ Ευνάρδος».

Η ημερίδα έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τον θάνατο του Ευνάρδου, που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις της Καποδιστριακής περιόδου.

Η ημερίδα ενδιέφερε ιδιαίτερα την Αίγινα, λόγω του θέματος που αφορούσε στο ρόλο του Ευνάρδου στην εκπαίδευση της Ελληνικής νεολαίας, ώστε να αναζωογονηθεί το Έθνος.

Επρόκειτο συγκεκριμένα για την χρηματοδότηση του 1ου Δημόσιου Εκπαιδευτικού κτηρίου της Νεότερης Ελλάδας που βρίσκεται στην Αίγινα και φέρει σήμερα το όνομα του Ευνάρδου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι καθηγητές:

  • Michele Bouvier Bron
  • Δημήτρης Σκοπελίτης
  • Catalina Ravessond

Στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησε ο Δήμαρχος της Αίγινας αναφερόμενος στην προσφορά του Ευνάρδου στενού συνεργάτη και σημαντικού φίλου του Καποδίστρια – 1ου Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η «προσφορά» των Καποδιστριακών κτηρίων και η έντονη δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αρχής διά την συντήρηση και αποκατάσταση τους και την εκ νέου χρήση τους.

Επισημάνθηκε τέλος και η ευθύνη του Δήμου μας για την υποστήριξη του Νησιού μας – ως πρώτης πρωτεύουσας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους – αφού και διά Προεδρικού Διατάγματος έχει αναγνωρισθεί η 26 Ιανουαρίου – ημέρα ορκωμοσίας του Καποδίστρια – ως ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.

Ο Δήμαρχος,
Θεοδόσιος Γ.Σακκιώτης