Η εισήγηση του Δημήτρη Μούρτζη στην ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Δήμος Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Ο Δήμαρχος Αίγινας με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του και τις δημιουργικές προτάσεις που αφορούν το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε την τεράστια σημασία του θέματος για την περιφέρεια της Αττικής και ειδικότερα για τούς νησιώτικους Δήμους της περιφέρειας . Ο νέος ΠΕ.Σ.Δ.Α., καθιστά τους Δήμους καθοριστικούς παράγοντες στην επιτυχή του υλοποίηση, αλλά και την Περιφέρεια σημαντικό εταίρο, με την ευθύνη της Διοίκησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, της Περιφερειακής διαχείρισης και της οικονομικής στήριξης του εγχειρήματος. Η σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ που υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και εντατικές προσπάθειες του Δημάρχου Αίγινας , με την ΑΠ 310/21/4/2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Καπετάνιου Ευάγγελου και η συντονισμένη εργασία των μελών της ομάδας , ήταν τα αποφασιστικά βήματα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων και τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων ώστε να “ σταματήσει το τραγικό φαινόμενο να ταξιδεύουν μαζί απορρίμματα , τουρίστες και κάτοικοι των νησιώτικων Δήμων. Αυτή είναι μια χρονίζουσα κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αποφασιστικότητα.

Η εισήγηση του Δημάρχου Αίγινας κ. Μούρτζη Δημητρίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των προτάσεων του Δήμου Αίγινας και έτυχαν της αποδοχής και του θερμού χειροκροτήματος από τούς παρευρισκόμενους εκπροσώπους Υπουργείων και αιρετούς οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας.

Προτάσεις:
Η πρόταση μας για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι: Ως βραχυπρόθεσμη λύση είναι απαραίτητη η επιχορήγηση της μεταφοράς των απορριμμάτων, όπου όπως παρατηρείται κι εσείς από τα στοιχεία που σας παραθέτουμε είναι δυσβάσταχτο το κόστος για το δήμο μας, όπως και για τους άλλους δήμους του Αργοσαρωνικού. Επιπλέον, πρέπει άμεσα να εξεταστεί η διάθεση μισθωμένου ανοικτού οχηματαγωγού (παντόφλα) για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΟΕΔΑ Φυλής (ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ) όπου θα είναι ανεξάρτητη μεταφορά των απορριμμάτων από τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο γραφείο μου με την Δήμαρχο Σαλαμίνας και τον Δήμαρχο Αγκιστρίου, καθώς και την τηλ.επικ. με τους Δημάρχους Πόρου, Σπετσών και Ύδρας είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουμε διαδημοτική συνεργασία όπως άλλωστε αναφέρει και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό μορφή Νομικού Προσώπου και την μεταφορά των απορριμμάτων μας με την διάθεση δύο ή τριών μισθωμένων οχηματαγωγών.

Για την επιτυχία αυτής της λύσης θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια στα νησιά μας για την μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων από τον καταναλωτή και την προώθηση για την προμήθεια κάδων κομποστοποίησης. Τέλος, έχουμε αιτηθεί την απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους του ΕΔΣΝΑ το οποίο ποσό ανέρχεται όσο κοστίζει όλο το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων από το νησί μας στον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ανά έτος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png