Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Ενημέρωση σχετικά με νέες εστίες προσβολών του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Δήμος Αίγινας. Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Ανακοίνωση.
Ενημέρωση σχετικά με νέες εστίες προσβολών και νέους ξενιστές του επικίνδυνου παθογόνου καραντίνας βακτηρίου Xylella fastidiosa Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσής μας σχετικά με το θέμα σας εφιστούμε ξανά την προσοχή στο εξαιρετικά επικίνδυνο παθογόνο καραντίνας Xylella fastidiosa. Σύμφωνα με στοιχεία της Ισπανικής Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας γνωστοποιήθηκε στις Βαλεαρίδες νήσους Μαγιόρκα και Ίμπιζα μία ακόμη εμφάνιση του βακτηρίου το οποίο ανιχνεύτηκε αρχικά σε δέντρα κερασιάς και φυτά πολύγαλα έπειτα από επισκοπήσεις σε κήπο του Πόρτο Κρίστο.

Ακολούθησαν ενδελεχείς επισκοπήσεις από τις οποίες βρέθηκαν θετικά δείγματα σε φυτά: ακακία κυανόφυλη, λεβάντα η οδοντωτή, πικροδάφνη, ελιά, πολύγαλα, δαμασκηνιά και αμυγδαλιά. Πρόκειται για ένα παθογόνο, που προσβάλλει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, μεταξύ των οποίων τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, τη ροδακινιά, την αχλαδιά, τη δαμασκηνιά, τη βυσσινιά, τη μουριά, τη μηδική, δασικά δέντρα όπως η βελανιδιά, η φτελιά, ο σφένδαμος, καλλωπιστικά όπως η πικροδάφνη κ.α. καθώς και διάφορα είδη ζιζανίων.

Η μετάδοση του βακτηρίου από τα μολυσμένα στα υγιή φυτά, επιτυγχάνεται με έντομα (τζιτζικάκια), ενώ η εξάπλωση σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται αποτελεσματικότερη με τη μεταφορά μολυσμένων φυτών ή και την χρήση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Το βακτήριο εγκαθίσταται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα αυτά να αποφράσσονται κι έτσι να παρεμποδίζεται η τροφοδοσία του φυτού με νερό και θρεπτικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, συμπτώματα όπως καχεξία, χλωρώσεις, ξηράνσεις φύλλων και βλαστών, γίνονται πιο αισθητά κατά την θερινή περίοδο ή και στις αρχές του Φθινοπώρου, όταν η έλλειψη νερού και θρεπτικών στοιχείων είναι πιο έντονη. Τελικά ακολουθεί αποπληξία και νέκρωση των δέντρων στα οποία φαίνεται να συνεργούν κι άλλα αίτια όπως μύκητες και ξυλοφάγα έντομα. Με σκοπό την αποτροπή εισαγωγής του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην χώρα μας συστήνεται η λήψη προληπτικών μέτρων.

Γνωρίζοντας ότι, ο αποτελεσματικότερος τρόπος εξάπλωσης του βακτηρίου, είναι η διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, οι εισαγωγείς, οι διακινητές φυτωριακού υλικού, τα Κέντρα Κήπων, οι πολίτες και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την εισαγωγή τους. Στην περίπτωση, που εντοπιστούν προσβεβλημένα ή με ύποπτα συμπτώματα δέντρα, τότε επιβάλλεται η εκρίζωση και η καύση αυτών καθώς και η άμεση γνωστοποίηση στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (τηλ. 2131618532, -514). Το βακτήριο Xylella fastidiosa αποτελεί μεγάλη απειλή για την περιοχή της Τροιζηνίας και των υπόλοιπων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (και η Αίγινα), όπου η καλλιέργεια της ελιάς και των εσπεριδοειδών είναι κυρίαρχη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Ο Δήμαρχος
Δημήτρης Μούρτζης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png