Το Aegina Fistiki Fest «απογειώνει» την Αίγινα!

Το  Aegina Fistiki Fest «απογειώνει» την Αίγινα!

«Ο καθένας από  μόνος του μπορεί να κάνει λίγα πράγματα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε  πολλά περισσότερα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα στη συνάντηση των εθελοντών  του 1ου Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας. Ο Δήμαρχος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Π. Κουκούλης απηύθυνε έναν πολύ σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο αναγνώρισε την τεράστια συμβολή των πολιτών και εθελοντών σε αυτή την γιγάντια προσπάθεια. Ο κ. Κουκούλης δεν δίστασε να καυτηριάσει μάλιστα τα σχόλια περί «ιδιωτών» και «εθελοντών που αμείβονται», λέγοντας ότι «δεν διοργανώνουν ιδιώτες το Φεστιβάλ, αλλά πολίτες του νησιού, δραστήριοι και δυναμικοί που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους, χωρίς καμία αμοιβή!» και συνέχισε «ένα τέτοιο εγχείρημα ο Δήμος δεν θα μπορούσε να το φέρει εις πέρας μόνος του».

Στη συνάντηση των  εθελοντών παρουσιάστηκε για  πρώτη φορά και το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων. Την παρουσίαση του προγράμματος και των εργασιών των εθελοντών ανέλαβαν να κάνουν οι κ.κ. Κ. Ντρης και Στρ. Πανταβός.

Μια Γιορτή αντάξια της  Αίγινας!

«Μια Γιορτή αντάξια  της Αίγινας. Ένα Φεστιβάλ που  θέλουμε να συγκρίνεται με τα καλύτερα που γίνονται στην χώρα μας». Αυτές  ήταν οι εκφράσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής στη συγκέντρωση των εθελοντών, όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και αυτός είναι και ο στόχος, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το μέγεθος και την ποιότητα του όλου εγχειρήματος.

Την επιτυχία του  Aegina Fistiki Fest φαίνεται ότι εξασφαλίζουν οι μεγάλες χορηγίες, που επετεύχθησαν ύστερα από έντονη και συστηματική εργασία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και της Δημοτικής Αρχής. Οι χορηγίες δεν είναι μόνον χρηματικές αλλά και υλικές, χορηγίες υπηρεσιών και επικοινωνίας, καθώς και δωρεάν εθελοντικής εργασίας σε διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Προβολή και διαφήμιση  για το νησί

Η Αίγινα πρόκειται να διαφημιστεί σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα αρκετά έντονα. Μέσα από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΤ1, της ΝΕΤ και μέσα από τους κρατικούς ραδιοσταθμούς, το spot του Aegina Fistiki Fest θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Για τη δημιουργία του spot ασχολήθηκαν ο γνωστός τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης (ο οποίος έγραψε και πρωτότυπη μουσική) καθώς και ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς, που έχει «αγκαλιάσει» το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα. Το τηλεοπτικό spot, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην συγκέντρωση των εθελοντών, είναι δροσερό, ρυθμικό, νεανικό και φάνηκε να αρέσει ιδιαίτερα, καθώς οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή του. Θα αρχίσει να μεταδίδεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μεγάλη διαφημιστική καμπάνια θα πραγματοποιηθεί και  στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ. Συγκεκριμένα, σε 28 σταθμούς θα αναρτηθούν 40 μεγάλες αφίσες (1,76 Χ 1,16), που θα διαφημίζουν τη μεγάλη γιορτή της Αίγινας. Καταχωρήσεις θα υπάρξουν και σε εφημερίδες και περιοδικά. Ήδη έχουν προκριθεί η Free Press εφημερίδα CITY PRESS και το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Σε τοπικό επίπεδο, έχει ζητηθεί από όλες τις τοπικές εφημερίδες να καταθέσουν προσφορές, καθώς η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να μπουν καταχωρήσεις σε όλες τις εφημερίδες του τόπου.

Τέλος, χιλιάδες αφίσες και δεκάδες πανό, που θα τοποθετηθούν στην Αίγινα και στον Πειραιά, θα υποστηρίξουν τη διαφημιστική εκστρατεία, ενώ το πρόγραμμα θα εκδοθεί σε πολλές δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Όλα αυτά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα μέσα Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι η καμπάνια θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από μήνα. Την έντυπη διαφήμιση υποστηρίζει με τις γραφιστικές της γνώσεις η κα. Φωτεινή Κάτσα (που είναι και η δημιουργός του λογοτύπου του Aegina Fistiki Fest).

Τι  θα δούμε;

Η εμπορική έκθεση

Η εμπορική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της  Αίγινας. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα εκθεσιακά περίπτερα θα είναι 30, ενώ μαζί με τα τουριστικά περίπτερα, τα περίπτερα της οργανωτικής επιτροπής και τα περίπτερα των χορηγών, ο συνολικός αριθμός μπορεί να ξεπεράσει και τα 40. Φρέσκο και ψημένο φιστίκι – παράγωγα φιστικιού – άλλα αγροτικά προϊόντα - αρτοποιία και ζαχαροπλαστική – χειροποίητα κεραμικά – κοσμήματα – γαστρονομικές λιχουδιές θα κυριαρχούν στην έκθεση, ενώ η ζωντάνια και το κέφι σε όλη την παραλία θα είναι συνεχής, καθώς θα υπάρχει ολοκληρωμένη ηχητική εγκατάσταση σε όλο το μήκος – μουσική από dj’s – και διάφορα happenings θα συμβαίνουν στην εξέδρα που θα στηθεί στη μικρή προβλήτα.

Σπουδαίες και πρωτότυπες εικαστικές εκθέσεις

Fistikiart

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα του Γιάννη Σανταντόνιο έχει ήδη  ξεκινήσει να υλοποιείται.  Φιστικιές, ίσες με το μπόι ενός ανθρώπου, κομμένες σε κόντρα πλακέ θαλάσσης θα ζωγραφιστούν από 14 σπουδαίους και αναγνωρισμένους εικαστικούς (Πανιάρας, Κασκούρας, Μανουσάκης, Σάμιος, Walker, Φλώρος, Βουρλούμη, Σανταντόνιο, Χριστακοπούλου, Γιάννακα, Pare, Ναχμία, Πετρίτου, Κουκούλη). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Πύργου Μάρκελλου.

Μέσα  στις Φιστικιές

Ο Πύργος του Μάρκελλου ανοίγει και υποδέχεται τα έργα σημαντικών ζωγράφων με θέμα «Μέσα στις φιστικιές». Η θεματική αυτή έκθεση, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης περυσινής έκθεσης «Η Αίγινα των ζωγράφων», οργανώνεται από την Ίριδα Κρητικού, η οποία έχει και την επιμέλειά της.

Η διαδρομή των καλλιτεχνών

Πάνω από 30 ζωγράφοι και γλύπτες εκθέτουν σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία, μέσα στον ιστό της πόλης. Εμπορικά καταστήματα, μπαρ, μανάβικα, κρεοπωλεία, ταβέρνες, διαθέτουν μια γωνιά τους για να εκθέσει στο χώρο τους ένας από τους καλλιτέχνες της «διαδρομής των καλλιτεχνών» και με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν όλοι στο Φεστιβάλ. Η πόλη ζωντανεύει, οι επισκέπτες δεν περιορίζονται μόνο στο λιμάνι αλλά κινούνται και σε όλο το ιστορικό κέντρο. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύεται έναν ειδικό χάρτη για να μπορεί να ακολουθήσει όλη τη διαδρομή.

Διεθνές Συμπόσιο Κεραμιστών

Παράλληλα με το Aegina Fistiki Fest διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αίγινα ένα κορυφαίο γεγονός για την Κεραμική: Το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμιστών. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στην οικία Καραπάνου από 15 κεραμίστες (10 Έλληνες και 5 από άλλες χώρες). Παράλληλα όμως, θα δημιουργηθεί μια μοναδική έκθεση στο προαύλιο του αρχαιολογικού μουσείου της Κολώνας.

Η ιστορία της καλλιέργειας της Φιστικιάς

Εργαλεία, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα, εκτίθενται για πρώτη φορά όλα μαζί στο  Λαογραφικό Μουσείο, προσφέροντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να μάθουν την ιστορία της Φιστικιάς και της καλλιέργειας στην Αίγινα. Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και πολλοί πολίτες ανασύρουν από μπαούλα, αποθήκες, συρτάρια, κάθε ντοκουμέντο για την ιστορία του δέντρου στον τόπο μας.

Φιστικιά  – φωτογραφική έκθεση

Ο ομάδα ΦΟΣ (Φωτογραφική  Ομάδα Σχολείων) με την καθοδήγηση του Άρη Παύλου παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες για την καλλιέργεια της φιστικιάς στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Μεγάλες συναυλίες: Ελευθερία  Αρβανιτάκη – Μελίνα Ασλανίδου στις 29/8. Φίλιππος Πλιάτσικας στις 19/9.

Οι προφεστιβαλικές  εκδηλώσεις ξεκινούν με ένα πολύ δυνατό σχήμα: Η Νομαρχία Πειραιά προσέφερε για την καλύτερη προβολή και ενδυνάμωση του Aegina Fistiki Fest μια μοναδική συναυλία με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη και Μελίνα Ασλανίδου, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας στις 29 Αυγούστου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η κορύφωση όμως του  Φεστιβάλ γίνεται στις 19 Σεπτεμβρίου, με μια ιδιαίτερα δυναμική συναυλία από τον Φίλιππο Πλιάτσικα και πάλι στο Δημοτικό Στάδιο της Αίγινας. Η Συναυλία θα έχει εισιτήριο χαμηλού οικονομικού αντιτίμου. Τα εισιτήρια θα προπωλούνται από τις αρχές του Σεπτέμβρη σε επιλεγμένα καταστήματα.

Ζωντανές μουσικές παραστάσεις θα δώσουν επίσης το συγκρότημα του Γιάννη Παπαντωνίου και το συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων του Ανδρέα Κούνδουρου στις 18 Σεπτεμβρίου, που θα είναι η μέρα όπου θα γίνει η γιορτή έναρξης του Aegina Fistiki Fest. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Παπαντωνίου με ένα πολυμελές γκρουπ θα κάνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, ένα «αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες», ενώ ο Ανδρέας Κούνδουρος θα συνοδέψει με ζωντανή μουσική τη «Γιορτή της Συγκομιδής».

Η γιορτή της συγκομιδής

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Αίγινας, μια 60μελής ομάδα θα αναπαραστήσει με Θέατρο δρόμου την συγκομιδή του Φιστικιού, η οποία θα καταλήξει σε γλέντι και χορό. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Jean Jacques Tesson. Τα κουστούμια επιμελείται η Άννα Θεοχαράκη, ενώ θα ακούγεται ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Ανδρέα Κούνδουρου. Στο δρώμενο συμμετέχουν οι: Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος, Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης, Γυμναστήρια ΝΑΜΑ & ΚΟΥΡΟΣ, Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΙΑΚΟΣ και πολλοί εθελοντές.

Γαστρονομία

Η γαστρονομία δεν θα μπορούσε να λείπει από μια Γιορτή, που στο επίκεντρό της έχει έναν από τους πιο εύγευστους καρπούς. Θα διοργανωθεί διαγωνισμός μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής από ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες, που θα βαθμολογηθούν και θα βραβευθούν από γευσιγνώστες και …καλοφαγάδες! Επίσης θα υπάρχει γαστρονομικό περίπτερο της διοργάνωσης, που θα κερνάει διάφορες λιχουδιές, ενώ διάσημοι σεφ θα ψήνουν λουκάνικα με Αιγινήτικο Φιστίκι και θα τα προσφέρουν στον κόσμο.

Η γωνιά του παιδιού

Το πρώτο επίπεδο της πλατείας του Πύργου του Μαρκέλλου μετατρέπεται σε γωνιά του παιδιού. Μια σειρά από εργαστήρια, happenings, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα και παραστάσεις θα εξελίσσονται σε συνεχή ροή, όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των «μικρών» φίλων και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: εργαστήρι ζωγραφικής, εργαστήρι κεραμικής, οικολογικό εργαστήρι, παράσταση clown, παράσταση Καραγκιόζη, χοροθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, αθλοπαιδιές όπως φιστικοποδόσφαιρο, φιστικοδρομίες, γκρινιάρης και φιδάκι, αγώνες σκάκι και πινγκ – πονγκ, που είναι μερικά από αυτά τα οποία θα συμβούν στο «Φιστικοχωριό».

Η μέρα όμως, που ανήκει ολοκληρωτικά στους Μαθητές της Αίγινας και όσους μας επισκεφθούν από τον Πειραιά, είναι το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου. Όλα τα παιδιά θα ξεχυθούν στο λιμάνι της Αίγινας, θα παίξουν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν, ενώ θα υπάρχουν και πάρα πολλά κεράσματα.

Υπάρχουν πολλά  ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία, που συνθέτουν το Aegina Fistiki Fest. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα ανακαλύψετε τις μέρες εκείνες. Ένα είναι σίγουρο. Η Αίγινα δεν θα έχει ξαναζήσει τέτοιες στιγμές. Ο τελικός προορισμός αυτού του ταξιδιού θα είναι αντάξιος της Αίγινας!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png